Mee Kari Daud Mat Jasak






Kita lupakan sekejap cerita berkenaan dengan perjalanan awok ke Pengkalan Hulu untuk Program Fam Trip Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail 2014 ......
awok nak memperkenalkan pada kome...
sebuah restoran yang tidak asing lagi  untuk orang Ipoh....
baik yang tua...atopon yang muda....

Restoran yang awok pilih kali ini ialah....
MEE KARI DAUD MAT JASAK....
mengikut kata orang lama Ipoh...
asalnya Mee Kari ni dijual...
menggunakan gerai bergerak pada tahun 70an...

sehinggalah gerai tetap dibuka di tengah2 Bandaraya Ipoh...
yang terletak berdekatan dengan Super Kinta atopon UTC Ipoh sekarang ni...
dengan menu utama...
mee/kuetiau/ bihun kari/ sup/ kicap/goreng
dan fishball dan fishcake yang pelbagai jenis....

untuk entri awok ni....
awok ke restoran/ gerai deme yang terletak Medan Mara...
berdekatan dengan Medan Kidd, Ipoh...
disini deme ada dua sesi berniaga...
waktu pagi dari pukoi 8 pagi sehingga ke 6.00 petang (ada orang lain yang berniaga)
sementara dari pukoi 6.00 petang sehingga ke pukoi 12.00 tengah malam......

Mee Kari Ipoh
Menu nya... tak banyak....
tapi yang tak banyak tu le yang buat ramai ke sini....


Dari pukoi 6 petang ke tengah malam...
memang akan ' licin' semuanya...
Kuah kari dengan sup satu 'balang' tu kompem habis....
dasat deme ni...
Macam biasa...
menu awok.... Kotio goreng

Gerai ringkas...
tapi kome perhatikan pilihan fishcake/ fishball yang ada....
banyak....

Kotio Kicap dengan fishball/fishcake kuah sup...

Asal makan Kotio goreng je....
fishcake/fishball kuah kari mesti awok order sekali...

18 Responses to "Mee Kari Daud Mat Jasak"

  1. bace entry kamu rase meluap2 nak ke ipoh.. rindu ipoh.. rindu mase study.. tapi tak mo le study kat puo lg.. kang org kate kene carry paper pulak.. hehehhe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaksss....memang sengaja awok up kan restoran2 yang ada kat Ipoh.... lepas ni nak up entri pasei Restoran Kosiswa pulak...... mike tungggu je yong!!!

      Delete
  2. bila nk blk kampung nanti..kena check balik n3 kt blog yob ni...sbb byk gerai2 menarik kt ipoh tu kan...terlior beno tengok fishball sup tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaksss... cik noe...banyak lagi entri pasei restoran kat Ipoh ni yang awok nak up kan ....tungguuuuuu

      Delete
  3. Huyoooo.... nanti teman nak ke ipoh lah...boleh mike bawak teman jalan-jalan cari makan...ekekekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jeee.... roger2 je nombor awok... Insyalllah awok ok je...

      Delete
  4. he..he.. x penah makan lagi..maklumlah bkan org ipoh..tapi bila dtg ipoh akan dicari :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. cari..jangan tak cari SObri..... alah..Gerik dengan Ipoh tak jauh mana pun!!!

      Delete
  5. sedap minum petang sambil borak2 nih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ajenye sop...... tambah plak dengan kengkawan.....

      Delete
  6. suka koay teow gorengyang digoreng begitu. kat Penang ni mang susah nak dapat. cahr koay teow ngan koay teow mamak berlambak le. sebab tu le kalau balik kedah memang marathon mencari .

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu le..awok pun suke yang kering... basah2 ni..kekadang jadi muak.....

      Delete
  7. Yang kari tu nampak sedap
    Nak rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik akak nak rasa moh le ke Ipoh...... Insyallah boleh rasa....

      Delete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss