Pengkalan Hulu - Bandar Pelancongan Sempadan



Macam yang semua tau...
baru-baru ni awok berkesempatan menyertai program Lawatan FAM Trip Pengkalan Hulu ; The Undiscovered Trail 2014 ....
dan sebabkan udah lebih seminggu....
awok cadang nak buat penutup atas lawatan tempohari...

Kalo sebelum ni...
jika disebut Pengkalan Hulu....
awok akan terbayang jauhnya nak kesana dari Ipoh (2 jam setengah - 3 jam)....
dan bandar transit sebelum nak ke Baling atopon nak ke Betong, Thailand....
tapi selepas je awok mengikut lawatan ke sana baru2 ni...
pandangan awok terhadap Bandar Pengkalan Hulu berubah 360° ....

Macam yang kome tahu...
Pengkalan Hulu ni terletak dalam daerah Hulu Perak...
daerah yang agak jauh....
dan tak hairan jugak le bila kod telefon disni menggunakan kod 04 dan bukannya 05 sebagaimana biasa untuk Negeri Perak.....
bagaimana nak kesana rasanya awok tak perlu bagitau kot?...
ramai yang dah tau kan?!

dan di Hulu Perak ni...
ada 2 tempat yang popular dimata antarabangsa ketika ini...
1. Lembah Lenggong - Tapak Warisan Dunia UNESCO

2. Taman Negeri Royal Belum
dan Pengkalan Hulu seperti terpinggir...
apapun awok tabik pada Majlis Daerah Pengkalan Hulu...
terutamanya YDP nya Encik Shukri b. Azari...
yang tak penat dan tak pernah lelah berusaha 'memperkenalkan' Pengkalan Hulu kepada semua...

dan jangan kome tak percaya...
Bandar kecil seperti Pengkalan Hulu ni...
ada sebuat pusat Bowling, Kelab Golf, KFC dan juga stadium mini.....
hebat juga Bandar kecik ni!...

tapi apa yang menarik minat awok kepada Pengkalan Hulu...
ialah macam mana tenangnya hidup di Pekan/Bandar kecik...
yang kita tak perlu terkejo2 nak kesana-kesini.....
kalau tempat kita tinggal masih lagi macam tu...

dan Pengkalan Hulu juga dikelilingi dengan pemandangan hutan yang menarik pada awok...
sebagai seorang pencinta aktiviti hutan/lasak ....
awok rasa Pengkalan Hulu menawarkan produk yang baik kepada kita semua.....
baik dari segi alam semulajadi, tradisi, tinggalan sejarahnya......
Pengkalan Hulu bukan lagi Bandar yang boleh dianggap sebagai Bandar Transit ke Baling ato ke Pekan Betong....
tapi Pengkalan Hulu kini boleh gah disebut sebagai
Pengkalan Hulu : Bandar Pelancongan Sempadan.

Antara Produk pelancongan yang ada di Pengkalan Hulu




Gua Khalid

Gambo kredit : Ipoh Echo


















Tasek Takong
Gambo Kredit : Ipoh Echo

















Kolam Air Panas / Chalet Air Panas
Gambo Kredit ; Ipoh Echo

















Kelab Golf Pengkalan Hulu

Gambo Kredit : Ipoh Echo


















Rahman Hydrauclic Tin Sdn Bhd


Kompleks Bebas Cukai di Bukit Berapit, Pengkalan Hulu


 Pesta Songkhran di Kg Tasek, Pengkalan Hulu

Batu Sempadan Malaysia-Thailand





Dan kalo kome berminat nak  menjelajah Pengkalan Hulu....
kome jangan segan silu untuk menghubungi Majlis Daerah Pengkalan Hulu dan bercakap dengan Pegawai di Unit Pelancongan deme....
Encik Haniff Faiz Misnan (017-846 5346)

17 Responses to "Pengkalan Hulu - Bandar Pelancongan Sempadan"

  1. kampung kita Hulu jugak..

    tp bukan hulu kelate.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Humesti kalu Hulu Melaka kan?? kan??? kan.. tempat tok guru tuuu

      Delete
  2. Wah...promosi betul-betul...Kolam air panas itu terletak kat mana ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. promote..jangan tak promote...... kolam air panas tu terletak betoi2 jalan masuk ke Betong, Thailand..... memang takde jalan lain ke kolam air panas ni....

      Delete
  3. lama dh awok tak jengah blog mike ni.. ish2..
    awok pn bz lately, tak sempat nk update blog.. huhu...

    CN skrg bkn lg Cik NUFA, tp Cik Nurul. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooooo.....welcome back cik Nurul...... no wonder le link ke blog mike dah tak boleh ..... udah betukor nama blog dengan tuannya sekali... ok..... awok update yang baru.....

      Delete
    2. minta maaf byk2 rebranding CN tak dimaklumkan lbh awal.. huhu...
      awok dh lama fikir2, better CN dikenali sbg diri sendiri, kan.. hehe

      Delete
    3. takpe...takpe..... awok pun dah update address blog mike dalam bloglist awok tu... kalo tak jenuh... tekan je..tak sampei ke blog mike.... bagusle.. identiti sendiri...

      Delete
  4. Alaaaa... takkan dah entri penutup kot...banyak lagi ni tempat best kat Pengkalan Hulu ni...ekekekekeke... teman nak wat entri pasal makanan yg dlm buluh tu tp xde info ngan gambar ler pulak... ada 2-3 entri lagi teman nak wat pasal trip tu ari tp slow2 ler... kdg2 writer block terus x reti nak taip apa...ahahahahahaha.... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke..... takpe... bio mike dengan Sobri je yang cover..... kang kome berdua tak boleh cari makan pulak... kekekek.....

      Delete
    2. ekekekekeke.... nanti nak wat entri pasal restoren tasik raban tuuu... nanti teman cilok gambor ikan bakor kat blog mike yer..... :D

      Delete
  5. bagus majlis daerah ni...bersungguh2 untuk majukan daerah deme...tabik spring...
    amboii...suke beno deme tak berbaju tu...lompat sakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya kena tengok bos deme jugak le... kalo bos aktif..automatik anak buah pun buat koje.....
      itule nama nye pantang jumpe ayo.... kekeke

      Delete
  6. itulah siapa sangka pekan kecil pengkalan hulu..
    x de tarikan..byak dari tarikan alam skitar sampai ke shoping.. jadi dtglah melawat :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. itule.. kalo kita tak explore ...memang kita tak tau..... awok ingat nak buat trip sendiri le... kita jejak mana2 daerah yang ada kat Perak.... kita pergi tempat yang rare!.. amacam???

      Delete
    2. ya saya setuju tu..
      kita mulakan dgn gerik ! :P
      byak lg tempat kat sana leh dikomersilakan..

      lpas tu ke daerah2 lain.. lagi dlam dan hulu lg bgus :)

      Delete
  7. Banyak benda kat sana kalau org tanya sy mesti zero ler

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss