Batu Sempadan Malaysia - Thailand


Siapa kata batu tak boleh dijadikan tarikan pelancongan?
batu pun boleh jadi tanda kepada kekuasaan sesebuah negara itu...
contoh termudah..... hahaha...
awok masih nak merujuk kepada lawatan awok ke Pengkalan Hulu baru2 ni....
harap kome jangan muntah la ye...... banyak entri Pengkalan Hulu yang keluo....

Selagi batu sempadan ni tak diubah...
Insyallah kat situ le letaknya sampei bila2.....


Batu Sempadan kat gambo diatas entri awok ni...
sebenonye merupakan batu sempadan Malaysia-Thailand yang terletak di Bukit Berapit, Pengkalan Hulu
disebelah Malaysia.....


dan di kawasan Betong di sebelah Thailand....

dan sebelum sampai ke kawasan Batu Sempadan Malaysia-Thailand ni...
kita perlu melalui pemeriksaan kastam, Imigresen dan Polis......
pada yang ber kad pengenalan 08... bolehlah buat border pass...
pada yang idak jangan lupa bawak passport kome...
ehhh.... itu cerita kalo nak menyeberang ke Betong la......
hehehee... maklumla ada yang kaki urut kan?? kan???....

oh ye... ada satu kompleks Zon Bebas Cukai dan kawasan 'bazar' untuk kome yang kaki shopping


Disini kome boleh beli bermacam2 buah....
dan bermacam baju dengan harga murah....

Kenangan program!






Sekadar  Selingan

Awok sedih sebenonye....
ye... batu sempadan ni merupakan garisan yang membezakan sesebuah kawasan itu dibawah naungan sesebuah negara....
apa yang awok sayu kan ...sebab pembahagian itulah yang membuatkan orang Melayu terpisah....
kalo kome tengok balik Sejarah.....
Betong, Pattani, Narathiwat dan beberapa lagi daerah di Thailand yang ramai orang Melayu....
kebanyakkan nya merupakan kerajaan Melayu....

idak..idak..awok bukannya rasis....
cuma sekadar mengimbas sejarah......

18 Responses to "Batu Sempadan Malaysia - Thailand"

  1. Perjanjian British la punya pasal ni. Deme suka-suka deme je buat perjanjian berat sebelah tanpa mempedulikan penduduk setempat waktu tu. Tapi, apa bole buat, zaman tu sultan negeri-negeri Melayu lemah dan mudah sangat kena tipu dengan British.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu le punca utamanya.... sebab terjadi pemisahan ni... kalo ikut kita rugi banyak perjanjian british tu..... banyak negeri Melayu jatuh ke Siam... kita seronok le dapat sikit temapt yang ada sumber... tapi hilang banyak .... errrmmm...sedihhh

      Delete
  2. pengkalan hulu tu memang border thailand ek...tak pernah tahu pun...huhuhuhu...kena belajar geografi lebih nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye cik Lynn Hamzah.. selain dari Bukit Kayu Hitam kat Perlis..... Rantau Panjang kat Kelantan.....

      Delete
  3. saja le tu dok menayang zon bebas cukai tu kan.. bikin panas kite kat sini. hehehehe...

    even hanya sekeping batu. Tapi batu yang serupa inilah yang menjadi perbalahan. maksud saya ada istilah kedah ckp "Langgaq Perenggan"... see, betapa besarnya kepentingan batu ni tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.... ate moh le datang.......
      tapi kalo takde batu sempadan ni pun payah jugak... nanti berebut kawasan....

      Delete
  4. ini yang masuk ikut grik tu kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. masuk bukan dari Gerik... dari Pengkalan Hulu..... Gerik sebelah Pengkalan Hulu

      Delete
  5. Bukan kita gak minta.
    Nenek moyang terdahulu..
    Apa yang penting walaupun ada pemisah
    Ikatan silatulrahim tetap kekal kan hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betoi tu cik akak..... hubungan keluarga... tetap berterusan walo dipisah sempadan...

      Delete
  6. zaman dolu2..semua taruk batu sebagai penanda...

    ReplyDelete
  7. setuju..boleh sangat nak dijadikan tarikanperlacongan..cuma sperti awok ckap le..
    batu tu skadar pemisah...tapi slaraturahim sesama kita trus kekal :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. itule..awok nampak batu sempadan ni boleh dijadikan tarikan pelancongan.... orang pun seronok datang kesini.... bukan selalu dapat bergambo dengan batu sempadan.... kan?? kan???

      Delete
  8. Susah kan mereka ni terpisah dgn sanak saudara. Bukan mudah nk ulang alik dua negara lawat sedara mara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye cik LM.... jenuh nak kena buat border pass selalu.... tapi deme ni ada je jalan tikus nya.... yg tak payah nak tunjuk apa2 pun.....

      Delete
  9. Awok ni bukannya apa... singgah kat duty free zone takde benda yg awok nak beli....last2 awok berselfie laa dgn deme-deme tu semua...ekekekekeke... happy betul awok dpt bergambar dgn batu sempadan tuu,,, tp tu laa sib baek laa semua lepas ngan imigresen...ekekekeke.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah agak dahhh... memang mike gile berselfie yang sebenonye... ni member mike le yang cakap.... hihihihi

      Delete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss