Restoran Tasek Raban, Lenggong

Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail 2014


Entri awok hari ini ada berkaitan dengan lawatan ke Pengkalan Hulu tempoh hari....
pada hari pertama perjalanan kami....
rombongan kami singgah di Restoran Tasek Raban di Lenggong...
Rasanya Restoran Tasek Raban ni....

tak perlu diperkenalkan lagi......
dari restoran asalnya di Tasek Raban, Lenggong....
sehingga lah ke cawangan nya yang ada di Stadium Perak...di Station 18, Pengkalan Pegoh Ipoh......
dan yang terbaru dibuka di Bandar Seri Iskandar, Parit....

Diasaskan oleh Jamaliah Desa ataupun dikenali dengan nama Mak Teh.....
Restoran Tasek Raban yang terletak di Lenggong ini telahpun berusia 10 tahun.....
walaupun sebelum itu Mak teh suami isteri telahpun mengusahakan perniagaan ikan bakar selama 20 tahun....

Restoran di Lenggong ini terletak betul-betul bersebelahan dengan Lebuhraya Timur-Barat di Tasek Raban....
Dengan fasiliti yang selesa, surau juga disediakan untuk memudahkan pengunjung yang dalam perjalanan untuk beribadat sambil makan di Retoran ini...

Dengan menu utamanya ikan bakar....
dimana sambal ikannya ataupun bumbum dibuat sendiri oleh Mak Teh.....
menjadi pilihan utama mengapa Restoran ini dikunjungi ramai.....
Restoran ini mampu menjual sehingga ke 100 - 150 ekor ikan sehari ketika cuti sekolah......
yang menariknya, ikan air tawar disini tidak berbau hanyir berbanding dengan restoran lain....

Selain itu, Restoran ini juga menyediakan pelbagai masakan kampung yang awok pasti akan menggamit memori kome semua!......
oh ye... lupe nak kabo..... di Restoran Tasek Raban dimana-mana cawangan pun mengamalkan konsep layan diri........
jadinya .... kome pilih sendiri dan bayar di kaunter........

Seperti biasa.... kome layan gambo dan bayangkan kesedapan ikan dan keenakan makanan kampung yang ada di Restoran Tasek Raban, Lenggong!!


Ikan bako sebelum dikorbankan...
ini gambo lama dari koleksi awok.... 


Pelbagai jenis lauk-pauk yang boleh kome pilih....
dan seanika jenis ulam-ulaman ada disini....



Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail 2014
Terbaik!!!... awok pasti ada yang sedang menelan ayo lio masa ni....

Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail 2014
Bro Esham dari www.shamphotography.com

Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail 2014
Terbaik ikan bako nye....
gambo terbaru program Hari Sabtu lepas....


Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail 2014
Harga makanan & minuman yang sengaja awok letakkan untuk tujuan memancing kome kesini!.

Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail 2014

Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail 2014
Hasilnya....
awok lupa nak tangkap gambo lauk-pauk yang lain...
maklumle...awok  fokus pada ikan bako ......

Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail 2014


Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail 2014
Ramai orang kesini walaupun pada masa tu dah hampir 2.30 petang

Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail 2014
Anak tokeh kedai yang menguruskan cawangan di Tasek Raban, Lenggong....
Mak Teh sekarang sibuk dicawangan Bandar Seri Iskandar.....

Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail 2014

Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail 2014

20 Responses to "Restoran Tasek Raban, Lenggong"

  1. pernah pegi tasek raban tapi x pernah makan sana lagi...cara susun kerusi tu dah macam kat kenduri kawin je yob....mesti ramei beno yg dtg tu...dah licin lico baru ambik gambo yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa.... cik noe kena tanya ...ngape deme susun macam kenduri kawen... sebabnya ramai sangat yang datang....... sebelum tu awok fokus nak makan.. lupe tangkap gambo sebelum makan...

      Delete
  2. menarik menu dia
    hari tu singgah restoran sebelah rasanya...
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahaiii...sayang nye Sop..... dah sampei tak singgah sini....

      Delete
  3. Restoran Tasek Raban ni yang sedapnya ikan dia fresh-fresh belaka. Memang tak ter'celen' dengan mana-mana gerai ikan bakor dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. setakat yang awok tau leee...... memang best.... tapi ada satu lagi tempat... Restoran Bendang kat Bota.... macam menarik jugak ikan bako kat situ,.....

      Delete
  4. pergh.... ikan bakar tu. ni yang mcm menggamit kita ke sana jerk... nak pergi la kalau gini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penang ke sini dah dekat dahhh...... cik wantie

      Delete
  5. Tima kasih byk2 yeop sebab bawak teman ke mari.... mmg sedap giler makanan di sini... confirm akan singgah lagi bila travel ke area sana nanti.... lebih2 lagi ikan bakar....fusssssssssssssssssssss..... terliuq oooooooooo.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantekkk.... mike pun jangan serik le nak join program lain lagi lepas ni.... seronok dapat blogger yang sporting ........ ikan bako kat sana... memang terbaekkkkkkkkk

      Delete
  6. Subhanallah, my fav place utk singgah makan :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. ateee...udah dekat dah dengan rumah mike kan dik???

      Delete
  7. owh saya memng selalu lalu lalang kat situ,,tapi apakah nasib x leh nak mkn free..org sponser.. kesian diriku ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekek...takpele..dah dapat merasa makan situ pun kira ok le... dari orang lain yang tak merasa lagi oooo

      Delete
  8. Lama x mkn kat kedai ikan bakar camni

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik LM takpe.... pandei masak.... nak rasa...masak sendiri je......

      Delete
  9. info yang menarik bagi yang suka terjah kedai makan

    ReplyDelete
  10. Salam. Saya baru singgah Restoran Tasik Raban di Lenggong bersama keluarga. Sangat puas hati dengan hidangan2 terutama ikan2 bakar dengan pelbagai jenis ikan sungai. Tempat parking luas dan ruang makan pun luas. Saya baru letak gambar2 yang diambil masa makan disini dalam blog saya di www.blogmakanbest.blogspot.com

    Senang2 tu jenguk2 la ye blog saya ni. Semua topik 100% tentang makan, makan dan makan hihi...tempat makan2 yang menarik di merata tempat terutama sekali di Johor tanah tumpah darah ku :) Sila tinggal kn komen ye bila menyinggah tu dan kalu minat follow yer...terima kasih banyak2

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss