Nasi Buluh Daun Kalatia

Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail 2014

Rupanya ramai yang tanya pada awok berkenaan dengan Nasi Buluh Daun Kalatia ni ....
kalo ikutkan sepatutnya awok naikkan entri ni akhir sekali....
tapi memandangkan ramai yang dah bertanya....
awok terpaksa melangkah bendul la nampaknya.....

Pertama sekali...
beras akan diletakkan di dalam daun Kalatia ataupun nama lainnya Daun Lirik...
daun ni banyak didapati didalam hutan...
dan kebetulan kawasan yang awok pergi tu...
memang dikelilingi oleh hutan....
mudah mencari daun dan buluh nya...



Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail 2014
Buluh Paau @ Buluh Sempelian yang dah dibako...

opppssss....sebelum tu..jangan lupa ...
cari dulu buluhnya....
Buluh Paau ataupun Bulu Sempelian adalah buluh yang paling sesuai sekali untuk digunakan...



Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail 2014

Beras yang telah dibalut tadi...
akan dimasukkan kedalam buluh seperti gambo di atas ni....
dan dimampatkan selagi boleh....
kemudian barulah dimasukkan santan ke dalam buluh tadi....
dan dibako sama macam kita membakar lemang...
dan tempoh masa yang diperlukan untuk membako Nasi Buluh ni...
lebih kurang  2 jam......


Dibawah ni awok letakkan gambo Nasi Buluh Daun Kalatia yang dah masak...
memang harum bau nya...
memang membangkitkan selera kita nak makan...

Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail 2014
Rupa Nasi Buluh Daun Kalatia yang dah masak
Lauknya bergantung kepada kita...
macam baru ni awok dijamu dengan Ayam Panggang....
Masak Lemak Ikan Keli...
Ikan Bako.....Kuah Asam....... Kerabu Sardin.....
Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail 2014
Ayam Panggang.....
dalam hutan memang awesome!!!
Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail 2014
Ini Kerabu Sardin....
popular di Pengkalan Hulu dan Baling.....
dan kawasan sekitarnya...
dimakan bersama dengan nasi buluh ni.....


Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail 2014
Kuah yang ni awok lupa nak tanya...
nampak macam kuah tosai...
ala..yang kelapa putih tu...
tapi yang ni lagi sedap...

Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail 2014
Nasi yang sudah masak diletakkan bersama-sama dengan lauk..
ayam panggang.... masak lemak ikan keli.....
priceless!!

Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail 2014
Beras yang diisi dalam daun kalatia ni dimasukkan kedalam buluh.....
dan dimuatkan selagi boleh......

47 Responses to "Nasi Buluh Daun Kalatia"

  1. ooo.. kena letak santan dalam buluh tu. kiranya nasi ni mcm nasi lemak le... 2 jam masak. mesti nasi ni tahan basi.

    nak tanya gak ni.. kerabu sardin tu dorang letak daun apa ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahan...setakat yang awok bawak balik..sampei ke hari ni..masih tak basi.... daun tu nanti awok udah inagt awok bagitau apa namanya....

      Delete
  2. kalau mcm tu lebih kurang dgn burasak la...cuma burasak rebus dalam periuk...lapor la plak tgk gmbr makanan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang.... tapi tak sama..... hujan2 ni memang alpo kalo dapat tengok gambo makan camni...

      Delete
  3. Replies
    1. sedap cik ecah..... ..sehingga menjliat jarii

      Delete
  4. Replies
    1. baru tengok..belum makan lagiiii... memang bestttt

      Delete
  5. Replies
    1. sedap cik nor....... bukan macam sedap lagi

      Delete
  6. Aduih... mike ni sajer jer wat teman terliur petang2 ni..... mmg unik dan sedap.... gulai ikan keli mmg terbaek...rasa cam nak gi lagi jer...ekekekekeke :D

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. best tuan.... sampai ke Pengkalan Hulu....cubalah cari.... memang besttt

      Delete
  8. Sedapnyaa semua makanan tuu. Sukanya kerabuu. Hukhuk. Unik betul masak nasik dalam buluh tuu. :)

    ReplyDelete
  9. memng sdap.. nak ckap nasib lemak pun bkan.. tapi best mkn dgn ayambakar dgn sambal santan ? ada ke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju dengan sobri........ laaa...kamu tak perasan ke SObri?? ..ada laaa...

      Delete
  10. Kalau arwah moyang sy kat selandar melaka buat lemang pki daun ni lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo ye ke... tapi daun ni memang beso betoi le........ boleh ganti daun pisang kalo nak buat lemanggg

      Delete
  11. rasanya camne?? ada rasa mcm nasi lemak ke?? sbb dah taruk santan dalam tu...untung la yob...merasa makan...noe ni ntah bile le dapat merasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak..dia takde le rasa macam nasi lemak...... still macam nasi biasa.... cuma kat belah luo dia macam lemang..... sedapp cik noe...

      Delete
  12. Replies
    1. ini betoi2 terliur... sebabnya..sampei 2 kali komen cik akak keluo..hihihihih

      Delete
  13. saya syahida dari akhbar kosmo, saya berminat nak buat artikel pasal menu ni. boleh saya dapatkan contact number atau emel encik? saya boleh dihubungi di syaieda_86@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. awok ok je.... dan awok dah pun email pade mike yong!

      Delete
  14. boleh saya dapatkan nombor mengenai nasi buluh ni? mohon untuk emailkan kepada : fariha@primeworks.com.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saudari,

      Email telah saya hantar kepada cik Wanah dan saya forward juga kepada saudari.

      Delete
  15. Salam. Saya wanah, wartawan majalah3. saya berminat untuk membuat dokumentari mengenai nasi buluh daun kalatia. boleh saya dapatkan contact number owner kedai nasi buluh ni? saya boleh dihubungi di wanah@primeworks.com.my
    terima kasih.

    ReplyDelete
  16. As salam,
    Boleh saya dapat details mana nak cari nasi buluh ni. Teringin nak makan. Email sy bakedelicious.foodservices@gmail.com. tq
    Best regards, liyana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam...
      alahai.. camne nk cakap ye.... yang sebenonye deme masak khas utk rombongan kami masa tu......

      Delete
  17. Hai sy nk tnye bila waktu operasi kedai nasi buluh tu ye? Boleh bagi details x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada satu lagi di Sungai Klah..... yg di Pengkalan Hulu ni memang takde kedainya......

      Delete
  18. salam. katne ni??? ada location tak?

    ReplyDelete
  19. salam..boleh saya juga dapatkan no untuk dihubungi kedai makan nasi buluh dan daun kalatia ni..ni email add. muhammadamirmirza0511@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam.. maap le.. sebabnye kedainye memang takde lagi.. ini on special request grup awok pada Majlis Daerah Pengkalan Hulu....

      Delete
  20. Salam...nk tnye yer...d mana sy bleh cuba mkn nasi nie di area perak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam.. maap le.. sebabnye kedainye memang takde lagi.. ini on special request grup awok pada Majlis Daerah Pengkalan Hulu....

      Delete
  21. Salam. Saya ada beberapa kali ke PH. Tak pernah pula jumpa nasi buluh. Boleh bagi tahu di mana letaknya kedai makan ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam.. maap le.. sebabnye kedainye memang takde lagi.. ini on special request grup awok pada Majlis Daerah Pengkalan Hulu....

      Delete
  22. salam boleh mintak no tel kedai nie@ alamat??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam.. maap le.. sebabnye kedainye memang takde lagi.. ini on special request grup awok pada Majlis Daerah Pengkalan Hulu....

      Delete
  23. Salam. Boleh bagi alamat atau no tepon kedai ni? Cadang nak pergi tengah hari ni. Trima Kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam.. maap le.. sebabnye kedainye memang takde lagi.. ini on special request grup awok pada Majlis Daerah Pengkalan Hulu....

      Delete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss