Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail

Sebagaimana yang awok janjikan .....
awok akan kembali bersiaran pada hari Selasa ni...

Alhamdulillah...
awok baru sahaja menjelajah daerah kecil Pengkalan Hulu yang terletak di Daerah Hulu Perak......
program Fam Trip - Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail ini  dianjurkan oleh pihak Tourism Malaysia Pejabat Negeri Perak dengan kerjasama Majlis Daerah Pengkalan Hulu......
bermula dari 12 - 14 April yang lalu...
disertai oleh pihak media, blogger dan agensi pelancongan...
bertujuan untuk menyelongkar keindahan dan kawasan berpontesi untuk pelancongan di Pengkalan Hulu yang berada jauh dipenghujung negeri Perak.....

Sebelum tahun 1909 ....
Pengkalan Hulu adalah sebuah daerah dibawah jajahan Kerajaan Reman dari Siam....
hanya pada tahun 1909 barulah Pengkalan Hulu ataupun nama lamanya Kroh diserahkan kepada Kerajaan Negeri Perak pada masa itu....

Untuk makluman kome juga ...
Pengkalan Hulu dikenali sebagai Kroh sehingga tahun 1984...
dan dituko oleh Almarhum Sultan Idris Al-Mutawakkil Alallahi Shah (Sultan Idris Shah II)..
kenapa Pengkalan Hulu dikenali sebagi Kroh sebelum 1984 akan awok ceritakan dalam entri awok akan datang......

dibawah awok sertakan dahulu gambo2 untuk tatapan kome...
sebelum entri sebenonya keluar nanti..
errr...awok tak habis pening lagi ni....


Pengkalan Hulu
Singgah makan tengahari di Restoran Tasek Raban, Lenggong pada 12 April 2014...

Pengkalan Hulu
Melawat Lombong Bijih Timah terbesar di Malaysia...

Pengkalan Hulu
Pesta Songkhran di Kg Tasek, Pengkalan Hulu...

Pengkalan Hulu
Batu Sempadan Malaysia - Thailand...
yang berada di Bukit Berapit, Pengkalan Hulu dibahagian Malaysia...
dan di kawasan Betong dibahagian Thailand...

Pengkalan Hulu
Pintu Gerbang masuk ke Thailand...

Pengkalan Hulu
Gua Gendang dan Gua Itik...
Awesome!!!!

Pengkalan Hulu
Antara Blogger dan Media serta Agensi Pelancongan yang terlibat...

Pengkalan Hulu
Gua Gendang!!

Pengkalan Hulu
Bergambar di Pintu Keluar di Gua Gendang!

Pengkalan Hulu
Nasi Buluh Kalatia

30 Responses to "Pengkalan Hulu - The Undiscovered Trail"

  1. ajer henday adik teman ...cepat bebeno update nya..well done colorful pictures n info...keep it up my bro to be good writer ..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq Abg Li... awok belajo pun dari Abg Li jugak... tak boleh celen Abg Li.... reporter handei.....

      Delete
  2. seronoknya dapat pergi ke sini ^_^ pengalaman baru tak pernah lagi pergi

    ReplyDelete
    Replies
    1. acik........ awok pun sebenonye kali kedua menjelajah kesini ...walopon sebelum ni adik awok belajo di MRSM Pengkalan Hulu...tapi kali ni baru betoi2 teroka Pengkalan Hulu...seronok.... tempat baru yang rare!

      Delete
  3. Amboi.. cepat bebenor mike update stori nyer pon... cer citer cer citer.... ekekekekeke... teman ni ha pukul 12 mlm baru smp depan pintu rumah...ahahahaha.. gambor ngan video pon x sempat nak download lagi.. teman nak mintak stori pasal sejarah pengkalan hulu tu yeop.. mike email jer kat teman apa2 info yg leh teman masukkan dalam blog nanti.... aduhai yeop... ajer nyer maleh nak masuk opis hari ni... hati teman dah tertinggal kat pengkalan hulu tu haaaa... hihihihihihi.. satu lagi yeop tourism malaysia perak ada background musik tak... leh teman masukkan dalam video nanti... ekekekeke :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaks..... ok.. nanti awok emailkan sejarah Pengkalan Hulu.... tentang background music tu... mike masukkan je lagu Tahun Melawat Malaysia 2014... tertinggal kat Pengkalan Hulu ato tertinggal kat Ratu Pesta Songkhran tu??? hehehe

      Delete
    2. shhhhhh!!!!....... nanti bini teman bising kang yeop...ekekekeke....lagi pon ratu songkran budak2 lagi...ekekekekeke.. :D

      Delete
    3. kekekek... tak..tak awok tak kabo kat bini mike...

      Delete
    4. abang jangan lupa...cc kat email saya juga.. kalu bleh nak senarai nama travel agensi n media yg joint program ni..

      Delete
  4. memang teringin nak pergi sini. tapi hubby tak nak bawak . nasi dalam buluh tu mcm sedap jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. apelagi...bodek le hubby tu lagi... kat sini byk barang murah...maklumle dekat sempadan...haa nasi tu nanti adw ceritanya...

      Delete
  5. ooo ini ghope aktiviti nye...dah dekat beno ngan siam yer...yg pesta songkhran tu..itu hari noe ada dengo kat radio ke...kat TV ke...ntah x ingat...tapi pesta ni kabo nye tiap2 tahun buat...sbb ramei org siam kt situ...plak tu sape yg join...x leh le kena marah kalo kena siram ngan ayo...

    Nasi buluh kalatia..pertama kali dengo yob...sedap ke???

    teman ni x pernah masuk gue...takut beno rasanya...ntah apa yg ditakut x tau ler...duk bayangkan kelawo byk kuor kt situ...bess ler yob...jumpa geng kt sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ar akak..dlm gua gendang n itik ni pun bayak kelawar..nasi buluh kalata..sedapjuga..masak dlmbuluh.. mix dgn santan.. tu pun first time saya makan.. btw jemputlah ke hulu perak.. :)

      Delete
    2. ye cik noe..... mabeles..... kira Pesta Songkhran ni..... sebenonye sambutan tahun baru.. atopon hari raya orang SIam le..... itu sebab deme sambut kaw-kaw....... Nasi tu mabelsss.... memang sedap...... nanti awok up entri nye nanti....

      Delete
    3. setuju dgn Sobri....... nasi tu sedap....

      Delete
    4. Sobri...ooo kat situ pun byk kelawo la yer....malu plak akak ni...nama je org perak...jarang sampei kawasan sana tu...lepas ni kena jelajah negeri sendiri dulu

      Yob ... ooo sambutan tahun baru...baru tau...bagus deme buat camtu...ada tarikan kat sana...rasa x sabo beno nk merasa nasi tu...hehehe

      Delete
    5. itu le..... at least ada le something kat Pengkalan Hulu yang deme boleh banggakan..... awok ada lagi balance bawka balik haghitu... masih tak basi sampei sekaghang...

      Delete
  6. Replies
    1. singgah kat sempadan je... takut kang masuk Betong..ramai yang hilang nanti....

      Delete
  7. dulu2 terpaksa mellaui pengkalan hulu utk balik kg kat kelantan..jauh yg amat...skrg dah ada jalan baling-gerik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betoi... jimat masa rasanya kan? Kak kamsiah?

      Delete
  8. nasi buluh tu ada lauk ke dalam nye? ater cer tunjuk..perghhh...adventurous gilerr...syokkk!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde cik amirah..... lauknye dimasak berasingan..... takpe..takpe.. tunggu entrinya nanti...

      Delete
  9. Ate dekat bebenor le pon dgn rumah sy. Hehe. Seronoknya pergi aktiviti outdoor mcm ni. Selalu jugak la pi makan dekat restoran tasik raban tu. Lauk dia banyak pilihan and sedap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke dik??? ...... kalo dah selalu makan kat situ..takut jemu pulak nanti..... tapi betoi.. sini memang banyak pilihan...

      Delete
  10. eh eh eh.... seronoknya tengok deme jenjalan ke sana yea... jeles kita yang kene tinggal nie.... ekekeke.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakkkksss... jangan jeles...... nak buat camne.. dah syaratnye sorang je... Insyallah kalo nak dua ornag boleh le mike pegi nanti yong.... hihihi

      Delete
  11. Salam tuan...
    Sy mohon nak share penulisan tuan di FB MDPH & FB Tourism MDPH
    Terima kasih kerana menulis tentang Pengkalan Hulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumussalam..... ok takde masalah.... tapi satu je ... nanti awok pulak mintak nak share di blog awok bila dah keluo kat fb MDPH ye.....

      Delete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss