Kenape ye???


Kenape ye???

Kat kepale otak kite selalu terpikio (tefikir) macam ni....
Kalo Pompuan hanye layak buat kegheje (kerja) yang bersipat kepeghempuanan (keperempuanan).....
dan sebaliknye untok lelaki.....
kegheje2 (kerja2) yang lasak ....
lelaki je yang layak....

itu kite tak ceghite (cerita) lagi bab2 bangse pulak....
bangse ni layak untok kegheje (kerja) macam ni je....
bangse yang tu pulak...
layak kegheje (kerja) macam tu je....

salah sape???
bile kite daghi (dari) kecik udah disogokkan dengan sipat negatif macam ni???
mak bapak kite kah???
kawan2 kite kah???
jighan (jiran)???
sekolah????

pade awok satu je....
ini pendapat due kupang awok ye....
Penjajah British....
sebabnye deme yang teghapkan (terapkan) dalam minda kite dengan peghangei (perangai) dan sipat macam ni ni....
dan canteknye lagi....
ade yang menenghuihkan (meneruskan) lagi agenda si penjajah tadi...

pendapat kome???

3 Responses to "Kenape ye???"

  1. ye betul.kalau ikut history pun susur galurnya disebabkan penjajahan british dulu. darila ekonomi smpla cara hidup

    ReplyDelete
  2. hidup untuk..mencari sedikit rezekit untuk diri dan keluarga dah

    ReplyDelete
  3. ini macam, social identification macam tu la, gitu?

    byk sebab deme gak, puak2 deme tu senang maju sebab tak pikio halal haram, balun je, duit judi buleh buat modal meniage

    awok rase lebih kepada sikap bangsa la

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss