Loghat Perak


Hehehe....
sesekali nak ngajo (mengajar) kome bercakap loghat Perak pulak....
tapi awok idakle pandei (pandai) sangat nak ngajo (mengajar) kome beloghat Perak ni....
awok ajo (ajar) mane yang awok tau je le....
maklomle loghat awok tak sepekat kengkawan yang lainn...

Loghat Perak ni tak same kome sebenonye....
awok kate ni bukan daghi (dari) sudot geografi......
ye le...... ghamei (ramai) yang tau belah2 Tepen (Taiping), Kamunting, Selama, Bagan Serai, Parit Buntar bile deme bercakap bunyi utaghe (utara).....
kalo yang Pengkalan Hulu, Grik tu ade bunyi2 Kelantan ato (atau) Siam sikit....

dan kat bawah ni awok letakkan contoh2 perkataan mudah yang selalu digune oghang (orang)....
tapi kome jangan tanye awok lebih2 ...
sebabnye macam awok kabo kat ateh (atas) tu...
loghat Perak awok tak sepekat macam deme kat bawah ni....

Labun Deme, Labun Kume
Ngonyen, Nyongen
Dango Mamamat
nurSYAMnurQAMAR
Samadjfr
belabun sesame kite
WAGHIH KUALE

untok kali pertame ni...
awok letak perkataan untok kate ganti name dulu la yeee....
yang lain bio (biar) awok khatam dulu....
kome tengok le 2 contoh perkataan yang mudah untok kome.....

dan kome jangan tanye awok belah mane kat Perak yang gune perkataan ni...
sebabnye awok ghase mane2 daeghah (daerah) kat Perak yang kome pegi mesti jumpe perkataan2 ni...
itule sebabnye ngape awok tak tau letak spesifik tempat yang gune perkataan tu....

ambikkkk komeee.....

Saya....
Awok...
Kume (ade jugak kate kume ni maksodnye kami)
Keme (pun same meghujuk sebagei kami) ...
Teman...
Aye....

Awak...
Mike....
Kamu....
Kome (meghujuk kepade ghamei)

cukop dulu ye....

15 Responses to "Loghat Perak"

  1. Ate mike area belah mana. teman oghang tk intan...:)

    ReplyDelete
  2. hehe suka longhat perak. :))

    kalo tanjung malim tu, dah takde bunyi perok dah kn?

    ReplyDelete
  3. kalo klatey lak...

    kawe
    ambo
    sayo
    demo
    pok dio
    pok kito


    hehehe...


    pssst dni dah emailkan tadi ;)

    ReplyDelete
  4. camtu gak belajar Bhs English, kalo tak diamalkan, mmg tak pandai le, tapi awok biasa dengar org bersembang, faham...tapi tak reti nyembang loghat Perak, Mak Ayah je pio Peghak, hehehehehe...lahir Key Ell kan, huhuu....

    ReplyDelete
  5. hahahhaha....atenye awok nih oghang bagan datok. kat situ jawe banyok le yeop.. loghat2 cenggini idok le pulok ade.. huhuhu

    ReplyDelete
  6. glemer loghat perok ni sejak hantu kak limah..haha

    ReplyDelete
  7. sama2 kita belajar bahasa negeri2 lain

    ReplyDelete
  8. awok, kalo awok kawen nati, awok nak buat semua kaler pink..

    tehehehehhe

    ReplyDelete
  9. hihihi..rindu nak balik perak

    ReplyDelete
  10. awok ni sme le dgn si ejai_ej. banjar pon bnyk juge le. x gheti nk loghat pekat2 ni. :D

    ReplyDelete
  11. hehehe.. kite bakor jer.. sape setuju? (versi usop welcha)

    ReplyDelete
  12. teman nak blajo bahase perak..baguih la kome tolong ajrkan.. ( haha..tibai jer tol ker x.. =p)

    ReplyDelete
  13. snoknya..kat sni leh blajaq loghrat perak...

    ReplyDelete
  14. loghat perak yg pekat2 sgt ni ... teman pun xpaham sgt...even abah teman yg org perak tu pun xpaham...kami loghat perak sedang2 aje ... kalo belah suami tu , mmg ade yg pekat2 ;)

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss