Kesah Daghi (dari) Hospital

Maap, kesah kali ni agak panjang......


Tengahaghi (tengahari) semalam awok dengan Mem awok berkesempatan ke Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh (panjang beno name sepital ye).....
melawat anak kawan awok yang demam paneh (panas).....
demamnye on off.....kejap baeknye.....lepaih (lepas) tu demam balik....

Anak kawan awok masok wad haghi (hari) Khameh (Khamis) malam lepaih (lepas)....
disebabkan paneh melampo (panas melampau) sehingge kan anak nye 'taghik' (tarik).....
sampei kejang la budak tu disebabkan paneh (panas) yang mencecah 39 darjah celcius......
padehei menughot (padahal menurut) kate kawan awok tu...

ubat klinik udah dibagi.....
dan Jumaat anak die dibenokan balik disebabkan demamnye udah ghede (reda)...
tapi tak sempat sampei (sampai) ghumah (rumah)....
paneh (panas) anaknye naik balik mencecah 38 darjah celcius....

sudahnye patah balik ke hospital....
dan ditahan di wad sampei le haghi Ahad (semalam).....
Alhamdulillah.....sehingge pagi ni sms yang dianto mengatekan demam anaknye dah ok...
dan dah keluo Hospital pun petang semalam...

Inile anak kawan awok tu....si Khalis......
Alhamdulillah dah keluo hospital dah die petang semalam...


Ini pulak gambo si Khalis dengan Ibu nye.....
biase le bebudak mase tak sehat ni....
menghengek (merengek) je le kojenye....
nak menempek kat ibunye je....


Dekat gambo kat ateh (atas) ni.......
kome peghasan (perasan) tak ade soghang budak dengan pompuan tue yang kome bulih agak mesti opah budak tu???
haaa....ceghite (cerita) budak tu le yang awok nak tumpukan sebenonye....

Budak dalam gambo tu beghumo (berumur) 2 tahun.....
dan die dengan kakaknye beghumo (berumur) 6 tahun dimasokkan awei (awal) daghi (dari) anak kawan awok tu.....
maap gambo kakak budak ni tak dapat awok tangkap......

kesahnye...... bebudak ni dideghe (didera) oleh mak bapak deme sendighi (sendiri).....
dan deghe nye (dera nya) sampei ke tahap bebudak comei ni dipijak, disepak, diteghajang (diterajang) oleh mak bapak deme sendighi (sendiri).....
memang kughang ajo (kurang ajar)......

kakak budak ni yang sulong dok ceghite (cerita) bageimane adik die selalu dipijak papa deme.....
dan die jugak selalu disughoh (disuruh) membuat kegheje (kerja) ghumah (rumah) ....
macam basoh pinggan, basoh baju, sapu ghumah (rumah)....
dan habuan yang die dapat kalo ade sikit je silapnye....
kene penampo, peneghajang (penerajang) mak bapak die.....

kejam betoi mak bapak bebudak ni...
niat nak mengajo anak buat kegheje (kerja) ghumah (rumah) tu betoi...
tapi janganle sampei teghok (teruk) hukoman yang die dapat....
bile ade buat salah....

dan mak bapak bebudak ni sekaghang (sekarang) udah dalam jail pun....
opah bebudak ni le yang buat report....
tak sanggop die nengok kan bebudak ni asik dideghe (didera)....

awok ghase (rasa) yang sanggop memukoi (memukul) anak sampei ke tahap macam tu....
deme lagi teghok (teruk) daghi (dari) binatang.....
dan lebih teghok daghi (teruk dari) penjenayah.....

5 Responses to "Kesah Daghi (dari) Hospital"

  1. Kesiannya klu budak kecik yg demam ; klu oghnag tua x ngape lagi...hu3..

    ReplyDelete
  2. uuu kadang nak marah budak pon tak sampai hati apatah lagi nak menderanya. kejam tol mak ayah dia

    ReplyDelete
  3. ye ke?ishhh dasatnyaaa...kalo org mcm tu elok pun humban dalam jail.kita patutnya kesian pd budak2 kecik.tengok muka depe dpt sejukkan hati..ni hati dh mcm kena rasuk setan je..

    ReplyDelete
  4. syoknye baca loghat perak hehe
    tergeliat lidah awok

    ReplyDelete
  5. ngape le jahat benor mak bapak die yer..nak mengajor anok berpade2 ler..nape kejam benor jadinya

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss