Makan luo (luar), makan dalam


Ha....ape pulak ceghite (cerita) D_08 kali ni.....
macam ni kome......malam tadi awok makan kat luo (luar) .....
maklomle.....Mem awok takde seminggu ni.....
tetibe awok teghingatkan (teringatkan) istilah makan luo (luar) dengan makan dalam.....

2 istilah yang berbeze......
tapi 1 istilah tu ade lebih daghi (dari) satu maksod....
moh kite tengok....

Makan luo....

Maksod 1....
Digunekan untok menggambokan (menggambarkan) yang kome makan diluar....
macam awok buat sekaghang (sekarang) malam tadi le....

Maksod 2...
Oghang yang udah berkawen tapi masih lagi caghi (cari) makan di luo (luar) adalah jenih (jenis) oghang (orang) yang tak sedo (sedar) dighi (diri) die udah berkawen (berkahwin).....
( kome paham ke maksod awok ni??? ni biasenye berkaitan dengan ceghite (cerita) batin ni kome.....)

Makan dalam.....

Maksod 1
Yang ni lawan maksod makan diluo (diluar) ...same ade kome akan dalam ghumah (rumah) atopon bawah ape2 saje tempat tertutop dikighe (dikira) sebagei makan dalam.....

Maksod 2......
Haaa.....yang ni oghang (orang) selalu sentap je tau maksod ni...... same ade si peneghime (penerime) ayat2 biase.....tapi kadar peneghimaan tu menikam kalbu ....... dan menyebabkan si peneghime tadi teghase (terasa) sesangat........

P/S: entri ni bukan je sebab awok makan luo malam tadi....tapi sebabnye ade opismate awok yang makan dalam dengan ayat2 yang awok cakapkan....... nasib le.....

6 Responses to "Makan luo (luar), makan dalam"

  1. mcam angah w'pun kuar umar b'kerja kul 5.30pg dah kuar (paham2 la kul b'pa bangun kan??) tp balik kul 7ptg baru sampai umah..maka sampai2 terus ke dapur sap..sut...sap..sut kat dapur sebab hubby tak suka makan kat luarr.. in case kalau dah letih & tak terdaya baru la tapau....

    ReplyDelete
  2. hehe..byk maksud kata ni..
    ikut interpretasi masing2..

    ReplyDelete
  3. makan luo makan dalam...banyak maknanya :)

    ReplyDelete
  4. cuba bezakan SENTAP la?

    SENTAP baju dengan SENTAP perasaan.. keekkekeke..

    ReplyDelete
  5. yop, mmg entry ni ade kene mengena dgn me la....ni yg TERASA ni, hhahhaaa....

    ReplyDelete
  6. makan dalam ni same dengan setap tak d ?

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss