2 Way Communication


Haaaa.....ambik kome....
sesekali awok bagi tajuk entri cakap omputihh....
padehei (padahal) nak ceghitenye (ceritanya) cakap Melayu....

macam ni sebenonye....

Kome peghenah (pernah) ke ceghamah (ceramah) ???....
Peghenah (pernah) pergi Kursus???
peghenah (pernah) berseminar???
dan macam2 lagi perkaghe (perkara) yang seangkatan lagi....

peghenah (pernah) tak kome dudok dalam tempat tu....
dan kome ghase (rasa) boring teghamat (teramat).....
ghase (rasa) ngantok......
ghase (rasa) nak keluo je daghi (dari) tempat tu.....

mesti peghenah (pernah) kan ......

haaa....kat sini le pentingnye Komunikasi 2 hale......
bile yang kat ateh (atas) tu bercakap......
kome yang dok kat bawah@depan die pun bagi respon dan pandangan kome.....
dan janganle pulak dalam mase yang same kome bercakap same dengan die.....

takde le majelih (majlis) tu nanti jadi 'dull'....boring kan...
kene ade give and take.....
kekadang yang kat ateh (atas) tu pun.....
seghonok (seronok) bercakap sampei lupe oghang (orang) kat bawah....

dan komunikasi 2 hale dalam pejabat pun penting jugak....
pade yang jawatan yang lebih tinggi tuuu....
jangan le kome asik 'beghi' (beri) je.....
sesekali dengo jugak pendapat oghang2 (orang2) ato (atau) subordinat kome tuu....

walopon deme jawatan ghendah (rendah) daghi (dari) kome.....
tapi pengalaman yang deme ade mungkin lagi banyak daghi (dari) kome....
dan komunikasi 2 hale ni jugak bulih mengelakkan 'communication breakdown'.....
dalam kate lain mengelakkan ketidaksampeian info dan jugak dapat mengelakkan mesej yang salah pulak sampei (sampai).....

P/S: kome andeikan komunikasi 2 hale macam hiway......kalo ade jalan pegi...mesti kene ade jalan balik kan???

9 Responses to "2 Way Communication"

  1. biasa gak gtu..ngantuk yg amat
    tgk yg beri ceramah tu Syok Sendiri..hehee..

    asik dok klik klak power poin ajo..xde nk buat lawak langsung..

    ReplyDelete
  2. betul2..tp kan, satu faktor menyebabkan org mengantuk dengar ceramah kdg2 sbb penceramah menyampaikannya dengan intonasi & gaya penyampaian yg membosankan..

    ReplyDelete
  3. kawe suko dengor ceramah kat kursus kawen


    hikhikhikhi....

    ReplyDelete
  4. setuju2... kalo idak memang la ngantok habeh.. kener gak ada selit2 dengan lawak, bagi tak ngantok. hehehhe

    ReplyDelete
  5. Awok ni kalo kena masuk kursus ke ceramah ke yg mengantuk thp giler giler punya mengantuk mmg geram je rasa...
    tp mmg betui pun, komunikasi 2 hala ni penting. If sehala je baik jd DJ radio. miahahahah :P

    ReplyDelete
  6. setuju2! :) kalo kena penceramah yg stright je cakap, maunya BUHSAN.:P

    ReplyDelete
  7. kusus kawen mmg tak bosan..asek gelak je..

    ReplyDelete
  8. mE suke kursus/seminar yg berkaitan dgn komunikasi interpersonal, kursus ni best, sebab penceramah dia consultant, byr lebey skit la...kalo yg free tu tu yg ngantok...heheheh...

    ReplyDelete
  9. dni kalo ceramah santai tak ngantuk. ceramah skema2 mamang ngantuk :D

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss