Hutang punye ceghite (cerita)


Awok pasti ghamei (ramai) yang peghenah (pernah) berhutang .....
dan ghamei (ramai) jugak yang peghenah (pernah) bagi hutang.....
nipu le kalo kome tak peghenah (pernah) hutang.....
sebabnye.....

sekaghang (sekarang) ni awok tak peghenah (pernah) lagi le jumpe kengkawan awok.....
yang bulih beli motokar bayo cash.....
yang bulih beli ghumah (rumah) bayo cash.....
yang keghoje (kerja) gomen..... buat loan dengan gomen.....

yang keghoje (kerja) pribet (swasta) .....
buat loan dengan bank.....
ate ... mase bilenye kome kate kome tak beghutang (berhutang)???

kalo yang jenih (jenis) buat loan dengan bank ato (atau) loan dengan gomen takpele...
gaji deme dipotong siap2....
tak payah penin (pening) kepale memikio....
duit mane nak dicekoh (dicekau) nanti kan.....

yang buat loan dengan kengkawan tu yang sakit.....
tak dibayo nanti.....kawann.....
tapi ade jugak yang bulih je buat nohen (dek) je....
mase mintak tu janji macam2 ....

bayo minggu depan le.....
dapat gaji lain le.....
bile udah sampei mase.....
itu yang awok kate buat nohen tadi.....

tapi bulih ye golongan macam tu....
udahle meminjam......buat tak tau je...
ape ingat tuan yang kome pinjam tu takde masalah ke???
ishhh....ishhh....ishhh

10 Responses to "Hutang punye ceghite (cerita)"

  1. Salam Yob Shahril, isu sensitif ni! Akak dah settle PTPTN, beli rumoh pun cash aritu, rumoh muroh bukan ratus ribu...ater akak dok sorang, Alhamdulillah ada tempat berteduh. Berhutang ni mmg berat Yob, akak kalu buleh tak mo berhutang, riso jer! Tp Alhamdulillah kawan2 akak kalau berhutang dgn akak cepat jer deme bayor balik, akak yg lupa deme berhutang!

    ReplyDelete
  2. ish..kalo org dh selalu berhutang ni memang akan sentiasa ler berhutang.korek lubg gambuih lubang ler

    ReplyDelete
  3. hehe dni utang ptptn ni lom keje lagi tak mampu nak bayo ;p

    ReplyDelete
  4. yeop, mcm dah jadi adat skrg ni.. org yg berhutang dah tak malu & suka2 buat lupa...

    kita yg mberi hutang ni pulak yg segan nak minta utang dibayor

    ReplyDelete
  5. jangan nak nikah pon buat loan, tak bule bayo sok takan nak gadai bini

    ReplyDelete
  6. bak kata Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhari, beliau pun berhutang juga walaupun nampak cam kaya. tapi memerlukan displin diri yang cukup kuat untuk membayar tepat pada masanya.

    boleh baca kat link bawah, tapi bukan blog kawan tuh. cuma terjumpa jer link tuh

    http://ahlulbait.blogdrive.com/archive/343.html

    ReplyDelete
  7. teman biasenye ngelak utk bagi hutang..sebaliknye, teman akan bagi separuh daghi yg deme mintok..dan teman idok anggap itu utang..teman beri sbg tanda membantu...sedekah teman utk sahabat..biasenye gitu..Deme bukan mintok byk pun..deme tawu teman pun sengkek juge hihihi..

    ReplyDelete
  8. kalau yg jenis hutang ngan member, pastu liat pulak nk byr tu yg problem nye...

    ReplyDelete
  9. @Kak Halima...
    hehehe...takde niat awok nak tuju pade sesape pun.....hatta kat dighi sendighi pun idak.....itu le kalo bulih elak daghi berhutang...kite elak le.....mendatangkan maslah je pade kite....

    @cik amirah....
    mane idaknye....pinjam oghang sane....sebab nak buat bayo utang oghang sini.....kendiannye pusing sane pusing sini....je leee

    @cik Dni....
    ghamei anak mude kat Malaysia ni yang habeh je belajo dah tanggong utang....mane ndak buajtnye....tak berhutang tak dapat masok U...

    @kakyong...
    oghang jenih macam ni le yang selalu buat maslah pade kite.... kite segan nak mintak deme...lagi seghonok le deme baut nohen jeee

    @cemomoi....
    ghasenye ghamei yang baut macam ni....ate mane idaknye...hantaghan dengan maskawen makin tinggi....hehehe

    @eelobor....
    errmmm.yang ni ghamei oghang kite failed......sebabnye macam kad kredit sedap mase gune...bile dapat bil ...bayo minimum jeee...ate bile utang nak habeh ???

    @cik khairunnisa....
    same2 le kite...

    @Chor....
    kekeke...yang ayat leh tu memang betoi yaaamat...... bende fakta ni bukan bulih kite tipu kan CHor

    @cik Fiqas.....
    memang problem....kite segan nak mintak...deme lagi seghonok le baut nohen je....macam takde ape2 je deme tu...

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss