Sesekali Teghingat (Teringat) la Pulak

Netscape Navigator - Sebelom berkubor

screenshot contoh tempat nyembang kat MiRC dulu...


Teghingat (teringat) awok mase zaman belajo dulu.....
mase tu ghemaja2 (remaja2) amcam awok ni gile beno le ber MIRC, ICQ dan seangkatannye lagi....
pantang celik mate......
ke CC le pegi nye.....
Kampong, Mamak itu semue tempat dalam MIRC yang pemes (famous) mase tu....

mase tu tak ghamei (ramai) lagi yang mampu nak pakei internet.....
caghe (cara) palen mudah ke CC le....
internet mase tu pun gune yang dial up jee.....
memang bising le bunyi dial up sebelom dapat kite gune internet ni....

lepaih (lepas)tu kalo nak gune internet ....
kite gune Netscape Navigator atopon (ataupun) Internet Explorer je.....
baghu(baru)le dapat gune internet......
mase tu jugak.... semue oghang (orang) gile nak buat email....
maklomler....selame ni gune snail mail (sughat (surat) biase le tu).....
dengan email .....tak payah setem.....
siap bulih cc atopon (ataupun) bcc ke ghamei (ramai) oghang (orang).....

henset mase tu pun mahei (mahal)....
sape yang pakei henset mase tu kighe (kira)oghang (orang) kaye leee.....
tambah pulak kaloyang pakei (pakai) prepaid mase tu cukop mahei (mahal)....
rege (harga) airtime lain......
rege (harga) access lain.....

kalo kome beli salah satu memang tak lengkap le......
kome mungkin bulih kol (call) oghang (orang) luo (luar) tapi tak bulih teghime (terima) kol (call) oghang (orang).....
dan jugak sebalik nye....

hhmmmm....sesekali teghingat.....

6 Responses to "Sesekali Teghingat (Teringat) la Pulak"

  1. sesekali teringat. haha. syok kisah ni. dulu email paling popular hotmail. tapi skang udah takde oghang pakai hotmail nampaknya.

    ReplyDelete
  2. akak igt gak tau..tapi lupa weh namanya..tu zmn tahun 98 dan 99..hehehe..tapi xpenah chatting..tgk kwn je buat sb masa tu..akak xde desktop..malu nk pinjam kwn..heeehe..lagipun masa tu masih lagi buta It..

    ReplyDelete
  3. dulu hubby study kat johor.. teman pulak pom 6 kat kg.. start dari jumat petang sampey le petang ahad asek ke cc je nak chat kat MiRC ngan hubby.. jauh le katekan.. nk tepon mahey.. gile chatting mase tu..

    ReplyDelete
  4. rindu lak berchatting :D lama tak chatting even ber ym

    ReplyDelete
  5. @cik adawafarahin....
    dulu leee...sekaghang tak dahhh...

    @sopi ...
    ade lagi leee...aku salah soghang nye...

    @kak sarah-najwan...
    awok pun amse tu bute it lagiii.... tengok kengkawan bukak komputer kite tengok pelik jeee....kekeke...kenangan....

    @cik eda_ej...
    tu kighe zaman bercenta la ye???....heheh...tak dapat tengok muke,....dapat nyembang di alam maya pun jadileee

    @cik Dni...
    errr...awok pulak tak beghape gemooo berchatting dahhh

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss