Kenape Lapo?

Kg Imam Lapar takde kene mengene dengan lapo dalam peghot awok sekaghang ni....
gambo ehsan : pakcik gugel

Berdasarkan pade pengalaman awok yang tak sebeghape (seberapa) ni.....
Lapo disebabkan oleh peghut (perut) kite yang tetibe je teghase (terasa) kosong.....
dan kekosongan itule yang perlu diisi........
dan kompem le diisi dengan makanan.......

kemane peginye bende2 dalam peghut (perut) kite tadi???.....
kalo kome peghasan (perasan)......
kome akan ke toilet.......
membuang itu....membuang ini......

itu adalah segale sise2 yang udah tak bergune dalam peghut (perut) kome.......
sementaghe (sementara) yang elok pulakkkkk.....
ianye akan bertuko menjadi pembeghi (pemberi) tenage kepade kite....
same ade ia akan bertuko (bertukar) dalam bentuk cecair atopon meghembes (merembes) menjadi lemak.......
terpulang leee.....

itu kalo daghi sudut pandangan awok leee....

tapi kalo daghi (dari) sudut ilmiahnyee....

Mase kite lapo.... sejenih (sejenis) hormon yang disebut ghrelin akan sampeikan signel pade hypotalamus yang ade kat otak kite....
Hypotalamus ni le yang akan atorkan fungsi2 aseh (asas) macam hauih (haus).....lapo....keinginan seksual....

Hypotalamus ni bile je die dapat signel daghi (dari) ghrelin tadi......

cepat2 die lepaihkan (lepaskan) neuropeptide Y.....

haaaaaa...bende neuropeptide Y ni le yang ghansang (ransang) napsu makan kite.....


jadinye ape lagi kome....
pegile makannnn.... mencike....mentekedaghah.......

P/S: errr.....kalo kome ndak percaye terpulangg....sebabnye entri ni dibuat mase awok tengah lapoo.....kekekekek

4 Responses to "Kenape Lapo?"

  1. hohoho.. saintipik sungguh.. susah aku nak paham.. hahahahha

    ReplyDelete
  2. baru lepas lunch...tak buang lagii .. :)

    ReplyDelete
  3. heheh.. dpt refresh pelajaran sains... ;)

    ReplyDelete
  4. @ejai_ej
    haaaa...tu baghu sikit awok letak istilah sains tuuu....kalo awok letak sumenye gune istilah sains....lagi penin le mike Chor...

    @cik FIqas....
    sile pastikan keadaan sekekeliling clear baghu lepaih gas......dan 'bank' jugak dicuci beghesihhh

    @KakYong...
    sesekali beristilah sains ni.... hehehe

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss