Y = C + I + G + (X- M)


Apekebendenye si D_08 letak jadi tajuk entri die ni????
ape yang die meghepek (merepek) ni????
hahahaha....

mase awok nulih entri sesekali teghingat la pulak tu....
tetibe je formula Ekonomi ni keluo dalam kepale hotak awok ni....
kekeke....Formula kat ateh (atas) ni.....
sebenonye sape2 yang belajo dulu ....

peghenah (pernah) belajo (belajar) EKonomi ....
tak kighe (kira) le paper Mikro ke....Makro ke....
atopon (ataupun) paper Ekonomi Malaysia .... atopon paper International Economics
mesti familiar dengan formula kat ateh (atas)....

formula kat ateh (atas) ni formula nak mengighe (mengira) pendapatan negara......
macam mane kite nak tau negara tu mengalami reccession, unemployment, economic shrinking dan 2 - 3 lagi le masalah sosio ekonomi.....
kekeke....
takpe...takpe...jangan kome pecah kepale pulak.....

ceghite (cerita) senang macam ni le....
Kalo Pak Mat kat kampong kome tanye .....
'negare kite tengah takde duit ke Yob???' ......
camni.....
kome nampak X tu.... X tu mewakili Export.....
Y tu mewakili pendapatan.....

dan kome ingat tak, tahun 2009 ekonomi Amerika teghuk (teruk) ???
ekonomi Amerika meghosot teghuk (merosot teruk) dan bagi kesan pade ekonomi Asia & Malaysia.....
ape hubongkaitnye dengan kite????...
haaa... X tadi tu...bile Amerika ekonomi Down.....banyak company akan kecikkan bajet deme...... dan import deme akan berkughang (berkurang).....

bile import deme berkughang (berkurang) .....
bermaksod Export kite ke Amerika berkughang (berkurang)....
Income kite pun jadi kughang (kurang)......
Export kite ke sane banyak baghang (barang) semiconductor......(kome tau ke bende ni???)

company Amerika yang kat sini pun downsize operation deme......
banyak pekerje kite pun kene buang keghoje (kerja)......
haaa......bile pekerje kene buang keghoje (kerja) ...deme takde income......
yang ni diwakili oleh C.......

dan mase takde Income ni.....
mane le nak buat Investment....... itu le die I.....
dan dalam yang same pulak.....Gomen kughangkan (kurangkan) perbelanjaan (yang ni G).....
itu le sebabnye ngape pendapatan negara berkughang (berkurang)....

Y = C (Jatuh) + I (Jatuh) + G (Jatuh) + (X (Jatuh) - M (Jatuh)

kompem le pendapatan negare pun jatuhhhh jugakkkk....

tak paham jugak???
awok teghang(terangkan) ikot mane yang awok ingat je le....
hehehe....

peneghangan (penerangan) mudahnye....
kalo Pak Mat tanye "negare kite takde duit ke Yob???
kome cakap je camni..... ye Pak Mat sebabnye....
rege (harga) minyak naik lagi....... tapi gaji tak naik2 Pak Mat.....

hehehe

5 Responses to "Y = C + I + G + (X- M)"

  1. angah suka last sekali tue gaji tak naik lagi heheheee

    ReplyDelete
  2. patot macam penah nampak formula nih.. mase fom 6 dulu teman blajo ekonomi.. jenoh nak paham makro mikro n segala mala kelok2 tu.. tumpo..

    ReplyDelete
  3. PAHAM CEKGUUUU....T KASEH CEKGU !!!

    ReplyDelete
  4. @cik Angahsayang1234
    hehehe...itule alasan biase bile duit anto ke kampong makin kughang....hehehe

    @cik Dni....
    ambik ke ???

    @cik eda_ej....
    kekeke...tak kenei make tak centa....dah kenei INsyallah inagt sampei bile2....

    @CHor...
    Ape paham..paham.....pegi berdighi ateh keghusi tuu leghaihhhh

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss