Kesahnye Saman.....

gambo sekadar hiasan

Saman......
Ghamei oghang peghenah (Ramai orang pernah) kena saman kan???
tak kighe (kira) la ape jenih (jenis) samannye.....
daghi (dari) sekecik-kecik saman.....
sampeile yang ke beso samannye....

awok pulak......
sebelom ni peghenah (pernah) buat entri pasei awok kene saman dengan JPJ di haghi (hari) Ahad.....
dan lepaih (lepas) renew roadtek bulan lepaih (lepas) baghu (baru) le awok tau ....
ghupenye (rupanya) awok ade satu saman Polis.....

tak pueh (puas) hati awok teghuih (terus) rejister Myeg.....
dan kompem awok ade satu saman......
bawak lebih daghi (dari) had yang dibenarkan di Tepen (Taiping).....
cehhh....kene pulak tahun 2009 dulu......hampeh.......
pasei (pasal) ape le sughat (surat) nye tak sampei (sampai) ke ghumah (rumah)......

itule paseinye (pasalnya) ngape awok tak bulih dapat rodtek untok setahun....
terpakse le renew rodtek untok tempoh 6 bulan....
dan kalo nak dapat ikot yang normal (setahun).....
awok kene bayo dulu saman Polis tuuu......

dan sekaghang (sekarang) ni awok ade lagi 2 saman terbaghu (terbaru) ....
termasok saman yang baghu (baru) je kene haghi (hari) Selasa minggu ni.....
saman parking Majlis Bandaraya Ipoh (MBI)......
lagi satu hampehhhh........

9 Responses to "Kesahnye Saman....."

  1. hohoho.. jenuh kan ader saman nih.. aku punyer ader 3 yeop.. tumpo nak m'bayo. hhahahahha

    ReplyDelete
  2. oooo tidak memang tension kalau kena saman kan

    ReplyDelete
  3. aku pernah tidak bayar saman hampir 8 tahun sejak kena saman di jelapang bro...haha.akhirnya di tepeng juga bayarnya tahun lepas gara2 hal yang sama tak leh renew roadtax.tak leh gak lepas...

    ReplyDelete
  4. saman MBI? campok je dalam tong sampah. sok tukor kerajaan saman MBI mansuh. haha

    ReplyDelete
  5. salam yop ,

    laki awok kata , kalo saman ekor tu , wat dekkk jer ... tak patot tuu ... tak adil ... ramai org tak setuju ... kalo peguam katenye deme buleh masuk mahkamah dan menang kes ni lawan dgn polis

    ReplyDelete
  6. memang sistem now kalau tak byr saman tak leh renew road tax ker? me ada 3 saman tertunggak kalau tak silap--yg saman ekor (speed trap)...aisehhhh

    ReplyDelete
  7. sama gak bro...aku pernah kena saman gak..hati 2 d jalan raya

    ReplyDelete
  8. @ejai_ej....
    kalo saman JPJ mike tunggu je sughat naik mahkamah....tapi kalo saman polis mike tak bayo.....tunggu le rodtek tak bulih renew lame......dan kalo nasib tak baik lagiii...polis dtg ke ghumahhhh ooooo

    @En Sharinginfoz.....
    mane tak tensyen nye......portion yang bulih gune utk beli bende lain....terpakse gune utk bayo saman...... adoiiilleeee

    @En biskut...
    jauhnye mike tercampakkk...mike bukan akt Sabah ke???.....jgn tak bayo...nanti kene blacklist...

    @Sopi......
    tak payah tunggu tuko kerajaan....pegi je jumpe LA deme....mintak kughang saman....kalo nasib baikk...dapat pree jeee.....

    @YongUmmi Hanie....
    awok punye tu saman ekor le tuuu.....itu jugak le yang buat tak bukih renew rodtek setahun....dan kabonye.....yang bulih renew 6 bulan tu je....deme bagi peluang....lepaih ni takde dahhh

    @MamaZharfan.....
    kene bayo Yong....deme pandei.....mike balik Malaysia nanti....deme tuntot balik....kalo tak...tak bulih renew rodtekk....

    @Encik AbuLuqman....
    kadang tu kite berhati2 kat jalan raya....tapi oghang lain tak berhati2....tpai yang kene nye kite.....camne tu???

    @Cik suzzsuzie.......
    kaye le deme nanti...... bulih bagi bones ....

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss