Kenape Sakit Peghut??


Semalam awok buat entri pasei (pasal) kenape lapo (lapar)....
lepaih (lepas) tu ade yang tanye....
betoi ke fakta sains yang awok bagi tu??
awok jawap .....awok dapat pun daghi (dari) web Medical.....
makenye betoi leee...cumenye awok lupe nak letak link ke web tu....

tapi haghi (hari) ni...
awok nak buat entri pasei (pasal) sakit peghot (perut)....

kenape kite sakit peghot (perut)????
banyak bende yang bulih kite kaitkan dengan sakit peghot (perut)....
yang pertame nye sebab kughang (kurang) makan.....
maksudnyee.......

tapi kalo sakit peghot (perut) oghang (orang) pompuan pulak lain.....
sebabnye ade kene mengene dengan hormon deme....
kite tak bulih samekan sakit peghot (perut) deme dengan oghang jantan.....


bile kite kughang (kurang) makan.......
angin akan memenohkan peghot (perut) kite....
bile udah penoh.....peghot (perut) menjadi kembong.....
bile udah kembong...... lebih kembongnye daghi (dari) biase.....

kite akan ghase (rasa) tak selese....
dan membawak kepade sakit peghot (perut)......
selain tu pulak.....
lebih makan pun menyumbang kepade sakit peghot (perut)....

maklomler....
udah mencike, mentekedaghah lebih daghi (dari) biase.....
tahap makanan yang masok lebih daghi (dari) yang bulih disimpan......
lepaihtu pulak yang keluo nye pulak tak sampei tahap maksimum......

makanan tadi bulih bertuko menjadi ghacon (racun) dalam peghot (perut) kite......
kome tak percaye???....
cube kome makan banyak2.....
lepaih (lepas) tu kome tahan beghak (berak).....

dalam mase yang same....
kome lepaihkan (lepaskan) gas daghi (dari) peghot (perut) kome....
bau dia macam mane???
puuuhhhhh...bulih mati oghang (orang) sekeliling ooooooooooo.............
kan ke ghacon (racun) tu???

sakit peghot (perut) oghang (orang) pompuan pulak lain kome.....
tak same dengan oghang (orang) jantan.......
sakit peghot (perut) deme ade berkait dengan hormon deme.....
jadi jangan kome gatei2 (gatal2) nak tanye deme.....
memang makan penampo leee....

P/S: errrr.....ceghite diateh (cerita diatas) ade kene mengene dengan sakit peghot (perut) yang awok alami sekaghang (sekarang) ni.......dan semue yang tertulih (tulis) di ateh (atas) adalah tidak bersipat sains dan medikal....sekadar ceghite (cerita) ringan untuk bacaan semue...

10 Responses to "Kenape Sakit Peghut??"

  1. hati2, jgn sampey keluorkan "ghacun", pengsan oghang sebelah..;)

    ReplyDelete
  2. haaa cakit peyut makan pil chikitetckaun.. hehe betul tak dni eja

    ReplyDelete
  3. aishh tetibe lak teringat kisah kentut dlam kete td.. hahaha


    a'ahla... yan DIA.. ms part 1 sekelas ngan radhuan.. ms part 6 sekelas ngan zul mansor..

    ReplyDelete
  4. sakit perut ye bang.. meh la makan angin byk2.. kasi kembung plak.. hehe

    ReplyDelete
  5. sakit perot?
    gi ar B***K
    hehehehe...
    sori, lame tak singgah jenguk yop
    start keje ari Selasa, terus wat keje je, ni baru free nak BW yop.
    hehehe...amacam?! ade kurang sakit perot tu?

    ReplyDelete
  6. benda yang kita makan pun boleh menyebabkan sakit perut kan

    ReplyDelete
  7. sakit perut sinonim sgt la ngan makanan...terlebih terkurang, semua boleh jadi sakit...

    ReplyDelete
  8. @Hanibi...
    itu yg tak beghape beghani nak janji.......takot tak bleh tahannnn...

    @En Julien Hakym...
    sebot je mane yang mike tauuuuu

    @cik Yanie....
    bawak budakkkk....macma tu leeeee

    @cik Dni.....kalo sakit peghut sebab sembelit....makan pilchikitteckaun pun tak bleh cik Dni....

    @Cik Yan....
    ate ngape kite tak kenai ye????

    @En aibaiksss....
    oooooo itu siriyesss....kembong peghot bulih membawak ke angin pasangggg oooo

    @cik eMMe...
    takpe...dah datang menjengok ni pun dah okkkk dahhhh....

    @En Sharinginfoz.....
    mane le tak sakit peghot...kite makan selagi mauuu.....takde tolak punye....itu yang sakit ttttuuuu


    @cik Fiqas....
    bulih kate banyak penyakit puncenye peghot.....disebabkan makanan kite.......

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss