Menulih

Menulih (menulis) perlukan kite sentiase ade idea.....
dan idea ni bukannye selalu datang macam ayor sungei (air sungai) mengalir....
biasenye oghang (orang) menulih (menulis) berdasarkan pade pengalaman, pemerhatian dan pembacaan die.....
makin 'jauh' umo die.....
makin banyak le nak ditulihkan (dituliskan)........

tapi sedo tak kite.....
dalam kite menulih (menulis) tu.....
tulisan kite menceghitekan (menceritakan) sipat2 (sifat2) si penulih (penulis) tu sendighi (sendiri)....
seseoghang (seseorang) penulih (penulis) itu, kalo kite ghajin (rajin) membace hasei (hasil) tulisan die......
kite udah bulih agak oghangnye (orangnya) jenih (jenis) macam mane......

walopon oghang (orang) kate penulih itu bulih berselindong di balik tulisan die.....
dan die jugak bulih berpughe2 (berpura2) ...
berlainan daghi (dari) ghupe (rupa) tulisan die.....
Tapi masih lagi kite bulih tau macam mane peghangei (perangai) oghang (orang) tu....

Jadinye berhati2 le kome dengan penulisan kome.....
Sebabnye oghang (orang) bulih bace karakter kome dengan hanye membace tulisan kome.....

7 Responses to "Menulih"

  1. apa nak takut.. kalo karektor dah baik.. bior le org nak judge apa pun.. x kan mengubah yg baik jd buruk...

    ReplyDelete
  2. kakyong....
    tapi tu le...oghang kite ni kan ke suke judge oghang lain...tak kighe le daghi segi penampilan ke....daghi segi percakapan ke...semuenye deme nakjudge......tapi kite peduli ape kan...asei tak kaco hidop kite udah leee

    ReplyDelete
  3. errrr...ni yg teman gayat ni yeop.. mane la ghope oghang menilei teman yg hine ni.. betui kene hati2.. tp..mcm mane ye...

    ReplyDelete
  4. haghap2 caghe penulisan awok takde melambangkan sipat negatif awok. amin...

    ReplyDelete
  5. yang penting kite tak kaco orang lain.. tak kutuk2 orang.. kalo nak kutuk pon dalam ati udah le.. kang kutuk2 dalam blog pon wat tambah dose plak..

    ReplyDelete
  6. @CHor.....
    ishhh...kite disisi maknusiye takde sape yang hine eeeihhh.....disisi Allah ye kite hine.....jadinye bile kite menilei oghang ni bughok.....kite seolah2 memperlekehkan kejadian ALlah...kecuali le oghang tu betoi kelakunye bughok...

    @sopi....
    setakat ni belom lagi le....mase depan tak tau lagii

    @eda_ej...
    takde pekdahnye Yong....bukannye dapat duit pun kalo kite kutok oghang pun...

    @cik Dni...
    haaa yang ni pun awok setuju....

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss