ATM - Kesahnye

Kesah kali berlaku tak beghape (berapa) lame Jumaat yang lepaih (lepas)....
ATM macam yang kome tau name penohnye Auto Teller Machine...
dan bile kite udah gune ATM ni, otometik kite tak payah tunggu nombor kite naik dekat kaunter...
baghu (baru) dapat berughusan (berurusan) dengan Bank...

kesahnye....
Mem awok ndak mengeluokan duit le dekat ATM kat area opis die....
ATM tu BSN yang punye....
dan kad Mem awok pulak Maybank yang keluokan....

Mem awok mase tu keluokan RM100.00...
disebabkan kunon2 nye die ndak gune bile balik daghi  (dari) berkeghusus (berkurus) kat Pantei Remis...
dan haghi (hari) leh (last) nye deme ade berjalan2 dekat Lumut...
Kunonnye....

tapi ndak dijadikan ceghite (cerita)....
Duit RM100 yang dimintak Mem awok tak keluo....
resit pun apah tak mandang (kalo oghang Perak cakap macam ni...maksodnye....takde langsong le tu)...
dan bile di check balik belen (balance)...
RM100 tadi ditolak daghi (dari) akaun....

ahhh sudah....udah le Mem awok ndak cepat....
sebab nak pegi Keghusus (kursus)...
ATM pulak buat hei (hal)......
habeh semue oghang (orang) ditelepon nye termasok le awok....
dan jugak no Unit ATM BSN yang memang deme letak kat ATM....

ateh (atas) nasehat oghang (orang) tu...
awok haghi (hari) Senayan (Isnin) baghu (baru) buat ripot....
naseb baek le yang ambik ripot tu bagoih (bagus) oghang (orang) nye ...
mase ngisi (mengisi) form ripot tu...
awok terpeghasan (terperasan) dekat form tu BSN udah letak siap2 alasan yang oghang (orang) nak bagi...

dan pegawei (pegawai) tu maklomkan...
bahawe memang bende2 ni biase berlaku...
maklomle, berughusan (berurusan) dengan mesin ni...
kadang2 mesin jadi penin...

dan kes Mem awok ni di hanto ke Ibu Pejabat BSN untok semakan deme dengan Maybank, Securiguard ...
dan tak tau le bile bulih dapat jawapan nye....tunggu je le....
walopon pade sesetengah oghang (orang) RM100 ni tak banyak....
tapi pade awok, udah duit kite....kene le tuntot....
bukan salah kite ye tak???

Kome peghenah (pernah) kene macam ni???

12 Responses to "ATM - Kesahnye"

  1. penah, dah buat aduan, tak dilayannye...nasib la kalo dpt, ade la rezeki kome....

    ReplyDelete
  2. belum pernah kena lagi ni, nanti kena hati2lah, mekasih atas peringatan ni...

    ReplyDelete
  3. yop, awok ade tag mike, amik yak?!

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum wbt
    RM100 ni yob mun ade rezeki nanti dapat le tuntutan balik . Cumenye kite kene banyok usahe dan bersabor sebab duitnye ataih penat lelah kite. Idok le macam Yob Mad Jaapor, oghang kekaya Kuale Kaghei, sekali musim doghoyan lege setahun. Bagi kite ni yang musibah hilang bende, Mane le tahu Allah SWT nak nyughuh kite bersabor dan ngilangkan kifarah dosa! Byk2kan istighfar....

    ReplyDelete
  5. pernah dngor orang kena je..tak pernoh kena lg..ada dulu tu pernoh kakak tu masuk duit bayo kete, langsung lesap kena buat repot..bahaya bahaya

    ReplyDelete
  6. x pernah plak kena mcm nie...tapi walaupun rm100 duit juga kan...moga2 dapat la duit tu balik yer...

    ReplyDelete
  7. kad maybank kena telan ngan ATM BSN pnh la....col BSN depa buwat dek je.xpasai2 kena baya wat kad bhagu..sob2.

    ReplyDelete
  8. pernah kena tapi kat cdm, bank in duit sales, sangkut dan2 tu jugak dia keluar "out of service" menggelupo yop..... RM ribu tu....mana nak cekau.... lepas call CS center, baru diorang cakap buat repot.... alhamdulillah... selamat duit tu...kalo tak, mau 4 bulan takde gaji.....

    ReplyDelete
  9. tahun 2005 awok penah kene kes cenggini. mase tu nk kuar duit PTPTN RM1000 dr akaun Bank Islam, gune ATM Bank Islam jugak. duit x keluar tapi slip bank deduct RM1000. menangis awok taim tu, ari tu jugak gi branch buat report, Alhamdullillah, lepas 3 ari duit awok masuk blk..:)

    ReplyDelete
  10. Sebab tu aku tak suka pakai BSN ni... ha ha ha...

    ReplyDelete
  11. penah jadi..ada dlm beberapa kali..tp biasanya dlm 2 minggu dia debitkan balik ke akaun..

    ReplyDelete
  12. @cik eMMe...
    ade rezeki dapat le...tak dapat....nak buat camne lagi...

    Insyallah...nanti awok buat ye...

    @cik yatie awang...
    same2 cik yatie awang...

    @tajnur...
    ajenye benooo....yob samad oghang kaye die tak heghan duit sikit2 ni...die main ghibu2 je...... itule chor...awok bulih lagi sabo ni...walopon ilang duit....kalo bukan rezeki awok......awok sabo je le.....

    @cik amirah....
    kite yang maghah tu sebab bukan salah kite.....

    @cik Lynn Hamzah....
    Insyallah...ade rezeki dapat le...

    @cik aisha...
    BSN ni memang teghok ye??

    @nitestalker...
    uiiiiiii...naseb baek le dapat balik....kalo tak....jenoh nak membayo nye....makan nasi kosong je le...

    @cik hanibi...
    ni musti niat keluo duit PTPTN mase tu ndak beli henset ni kan??? naseb baek dapat balik....

    @En MindaMalay...
    Mem awok pun udah seghik ndak gune ATM BSN dah...

    @cik kalahhati...
    awok ni udah lebih 2 minggu dah ni...senyap jee.....

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss