Politik Opis Lagi

Kome peghenah (pernah) bersusah payah buat satu keghoje (kerja) ....
punye le kome kejo dateline keghoje (kerja) ni...
bersengkang mate..... tahan ngantok....
tahan kene maki....

sudahnye bile udah siap...
oghang (orang) lain pulak yang dapat kredit!....
kalo bos kite yang dapat kredit ateh (atas) keghoje (kerja) kite tu takpe le jugak...
ini tak, kengkawan kite yang takde kene mengene pulak yang dapat penghargaan....

ape kome ghase (rasa) mase tu???
maghah? (marah?), gegham (geram?)
ghase (rasa) nak pukoi oghang (orang)???
itu le name nye politik opis kome....

kalo kome pandei (pandai) mengipeh (mengipas) oghang ateh (orang atas)...
baghu (baru) le bos nampok kome buat keghoje (kerja)....
kalo tak jangan haghap (harap) le......
kome ndak dapat kredit ke....naik pangkat ke.....

walopon caghe (cara) macam ni tak bagoih (bagus) ....
tapi ini le realiti dunie pekerjaan...
sape yang pandei ambik peluang....
die disanjong......

yang dudok diam,tak melawan....
siap le kome kene pijak kepale....
selalu le kome dikeghah (kerah) membuat keghoje (kerja).....
dan sudahnye.....kome makan hati...

deme2 yang pandei ambik peluang ni...
deme bukan peduli peghasaan (perasaan) oghang (orang) lain....
bukan deme ingat pun dose pahale...
yang deme tau, deme bahagie....
kome??? naseb kome le....

tak percaye???....
keghoje (kerja) le dulu, tengok betoi ke idak!!

13 Responses to "Politik Opis Lagi"

  1. haah, betoi, kat opis ieda penah jadi, kesian org tu, tapi ni stok mengamuk balikkk hehehehe! kita tengok aje sebab kite keje tukang cuci aje :)

    ReplyDelete
  2. betoi tu..tu la hakikatnya dlm alam keroje ni..politik opis kalo takde tak soh

    ReplyDelete
  3. hahah.. setuju bebeno yeop.. kengkadang rasa cam nak pijak je org cenggitu kan.. nak ngipeh2 bagai.. isk.. tak kose teman.

    ReplyDelete
  4. realiti dunia pekerjaan sekarang.bos2 atasan tu nengok yg depan mata deme je, belakang deme bukan tawpun.
    almaklum la si pengipas tu depan bos kemain ghajin lg haih.
    pttnye bos xblh plh ksh sbb tu...xadil betoi..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum wbt
    Sebab itu oghang sebelah leghah teman ni cakap,`needless to work hard but work smart`. Ade le bezenye, koghoje susoh2 sampei ghaban teibein tapi penyudahnye oghang lain pulok `cuci tangan`. Tok gughu silat dulu, kalo ngajor tak akan nye ngajor sampei habih buwahnye. Biyor saat2 akhir baghu le kite kencing tuih (tus), kene berdehem2 sikit baghu semboni! Ate kalo deme nak potong terit (jalan), biyorkan sebab suatu ketika bende tu ade `trade mark` kite. Tapi kalo koghoje swasta, ebtahle, ghase2 same kot?

    ReplyDelete
  6. ni kes lembu punya susu sapi dapat nama..bukan kat opis je,,kat mana2 pon bole jadi..sungguh tak adil .

    ReplyDelete
  7. tak tahulah, yatie tak kerja, dulu masa kerja rasanya tak de pulak mcm tu

    ReplyDelete
  8. memang ramai gak macam ni, saja aja nak ambil kredit

    ReplyDelete
  9. huhu... memang dah biasa kena
    mula2 sakit ati gak pastu skrunk wat bodo jerk... yg penting setiap bulan gaji asyuk... bila pikir sgt mmg tension!

    apa2 pun bila buat keja ikut keadaan ar, tak terlebih rajin sgt kalau dah tau diri nie makan gaji jerk... tue yg aq amalkan skrunk huhu...

    ReplyDelete
  10. camana leh terjadi cam tu eh.. kalo report semua bukan kena letak nama ke?

    kakyong koje swasta, jd seua kerja/report harus ade endorse nama masing2... lepas print, kena sign.. :)

    n3 terbaru kakyong
    Suez diary–saya sudah review blog anda!!!
    Adakah kerana dia kidal?!!!
    Nora Elena–review episod 1 dan 2

    ReplyDelete
  11. ala Yop, kau saba ajo laa, InsyAllah nanti Tuhan baleh laa dongan kebaikan..tai kalau kau tak leh nak bersaba jugo...baik kau bako ajo, bako ajo ofis kau tu...hahahahaa...

    ReplyDelete
  12. @nitestalker....
    suke ato tidak....kite kene hadapi...bende ni betoi2 berlaku...

    @cik Ieda AL-Habsyi...
    opis sekaghang ni ke....haaa...tau dah....tau dahhh....

    P/S: awok tukang bancoh ayo....

    @cik amirah....
    itu le....politik2 jugak....tapi bile udah menjatohkan oghang...deme tak pikir ke status rezeki deme tu???

    @Encik ejai_ej...
    awok bukan algi ndak pijak..... nak bako...... campok dalam laut...

    @cik aisha...
    kene le hadapi jugakkk...realiti nye macam ni...

    @tajnur...
    Walaikumussalam .....
    patotnye macam tu...tapi masalahnye daghi awei2 lagi udah ade yang ptotong jalan kite.....deme tak rerpikir rezeki deme tu macam mane???

    @cik fadh leyanie....
    itu le realiti dunie....

    @cik yatie awang.....
    ehhh...kat ghumah pun jadi jugak tauuu..... macam anak2....deme kalo nak perhatian lebih mak bapak....ade yang pandei berpolitik depan mak bapak tauuu..

    @en Sharinginfoz....
    itu le apseinye.....tabah je le...

    @wanbu...
    kalo yang keghoje gomen takpe le..... macam mane kipeh pun...gaji macam tu jugak...kecuali deme cepat dpat promosyen je le...kalo kat swasta plak....tak berpolitik...samnpei ke sudah le kome macam tu...

    @kakyong...
    betoi le tu kakyong...tapi kalo yang buat ripot nye oghang lain.... yang prizen nye oghang lain.....camne tu....

    @Den Cdo...
    bako....jangan....tapi ini bukan ceghite awok...ceghite awok lagi dasat politik opis nye....takpele...sabo je le.....

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss