Peghosak Bahase??

Kekekek...
awok tergelak je bile bace komen si 'peduli apa' dekat shoutbox sebelah ni haaaa....
 "peduli apa: nape cara kau tulis hari(haghi), bakei(bakal), daghi(dari)..padahal kau boleh je tulis elok2..rosak bahasa.."

bukan ape....
betoi jugak die kate awok ni meghosakkan bahase (merosakkan bahasa).....
dan kenape le awok penat2 taip gune loghat Perak...
kendian awok taip pulak ejaan betoinye dalam kughongan (kurungan)...
tak ke buat keghoje (kerja) dua kali....

kekekeke.....
macam ni le 'peduli apa' yang tak bagi link ke blog die tu...
blog awok ni ditulih (ditulis) oleh awok....
dan jugak diselie oleh awok......
makenye same macam nick mike....
peduli apa ye tak!!!.....

tapi ape pun teghime kasih le ateh perhatian mike tu 'peduli apa'....
sekughangnye (sekurangnya) awok sedo le yang awok ni peghosak bahase (perosak bahasa)....
heheheh...
teghime (terima) kasih 

P/S: kalo belanjawan jadi bajet tu kighe (kira) ghosak (rosak) bahase tak????

9 Responses to "Peghosak Bahase??"

  1. peduli apa tu oghang bando gamoknye...

    tu belum lagik dia nengok kawe tulih entry dale loghat klate..kih kih kih...

    Punoh bahaso ko lagu tuh???

    ReplyDelete
  2. eh, ini kan ke bahasa perak?lorrr..

    ReplyDelete
  3. ceh !!! yg ini aku maghoh.. ini loghat perak yeop weihhh.. udoh mmg sejak dulu gitu la bunyinye.. kalo ditulih ngan ejaan standard, mana ghope jadi loghat tu.. idok menjadi die.. lantoknya la yeop.. itu belum die mace n3 teman yak..

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum wbt
    Jauh perjalanan, banyaklah pengalaman. Bile kite udoh slalu meghanto negeri oghang, udoh mestinye kite berdepan dgn loghat2! Lagi banyak loghat yang kite belajor, lagi kaye le bahase kite idok le kite sadur dari bahase omputih. Yang meghosakkan bahase kite ni ialah tulisan SMS! Tah ape menatang dihantor kat kite, jenuh kite mbeleik2, ghase nak tegheban je..

    ReplyDelete
  5. Assalamaualaikum Yob, pedulikan die. Tapi cer Yob tak yah tulih balik dlm BM standard, bior kami melalor mace dan faham sendiri. Cam Yob Samad tu, nyadin jer dia tulih dlm bhsa Perok... Ni belog Yob, suke ati ler nok tulis dlm bahasa apa pun, loghat Perok tu bahasa sebenornye.

    ReplyDelete
  6. kikikiki...sabo aje la ye~nak buat macam mana, lain orang lain peel ye~

    ReplyDelete
  7. Kalo ikut lebel die KITE SEROPE le!

    ReplyDelete
  8. @Mama Zara....
    bio le die....die pejuang bahase le kot tu...kekekek...... Mama Zara...sesekali buat le entri gune loghat Kelate pulakkk....

    @cik amirah....
    sleain daghi die tu pejuang bahase...agaknye die daghi planet lain kot???..tak peghenah dengo oghang Perak bercakap??

    @Chor...
    sabo chor...sabo..... die tak peghenah tengok kot gamaknyee...

    @tajnur...
    Walaikumussalam CHor...
    selain daghi die pejuang bahase....die jugak daghi planet lain...die jugak tak peghenah meghanto kot gamkanye...... agaknye kalo kite tukor dairek daghi bahase oghang putih jadi bahase melayu tu takpe kot....

    @Kak Halima....
    Walaikumussalam Kak Halima.. heheheh....awok bulih je nak buat macam tu...tapi tak sampei hati.... bio le deme dapat tau bahase standard nye cepat...... si Yob Samad lainnn...die Perak pekat....awok Perak Kolumpo....kekeeke...

    @cik dhiera...
    itu le paseinye....bio le.....bukan semue bende kite buat bulih puehkan hati oghang kan???

    @Chor @ Yob Sharouk...
    kekekek....kite ni peghosak bahase le ghupenye CHor....keeeke

    ReplyDelete
  9. hahaha. peduli ape. blog kita, suka hati kita laa kan?
    hahahaha

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss