Otak Melayu



Otak Melayu....
oghang (orang) kate, otak Melayu tu otak subsidi......
semue bende kalo bulih ndak di bagi pree (free)....

Otak Melayu...
Oghang (orang) kate, otak Melayu tu otak nak senang je....
kalo bulih semue bende ndak disuap...

Otak Melayu...
Oghang (Orang) kate, otak Melayu tu otak pemaleh (pemalas)...
kalo bulih semue bende ndak bertolong....

Otak Melayu....
Oghang (orang) kate, otak Melayu tu otak nye lembap...
ape lagi kalo (kalau) datang bende kene berpikir (berfikir)

tapi itu dulu......

Sekaghang (sekarang) otak Melayu bukan otak subsidi....
semue bende kene berbayo sendighi (sendiri)....
gaji seciput bayo secupak......

Sekaghang (sekarang) otak Melayu dah tak kesah (kisah) datnag yang susah....
akan dibuat walo (walau) gune caghe (cara) yang tak beghape (berapa) betoi....
ape peduli, aseikan (asalkan) otak Melayu senang.....

Sekaghang (sekarang) otak Melayu dah tak pemaleh (pemalas)....
dibuat jugak walo (walau) nanti ade yang ghoboh (roboh)...
ape susah...nanti masok mahkamah tutop keh (kes).....

Sekaghang (sekarang) otak Melayu dah tak lembap....
bab2 berpikir (berfikir) seghah (serah) pade otak Melayu..
tau le deme macam mane nak menjatohkan oghang (orang) sebangse....

P/S: sesekali awok bermonolog....heheheh

10 Responses to "Otak Melayu"

  1. hehehe..suka monolog mendalam ni

    ReplyDelete
  2. sahabat aku ni, sejok due menjok ni asei dpt belabun keghoje nak maaaaaghoh je die ni.. bulan ni bulan maghoh yak yeop hihhihi..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum wbt
    Mun dibelah le kepala soghang soghang tak kighe ape ke bangse pun, kan seghope je `otak` macam gambor di ateih tu!Ditengah2 kehancuran dunia disebabkan pengaghuh blok baghat Yahudi dan Nasaro melalui agama sesat, kebudyaan, ketenteraan, ekonomi sehingga menoghoboih mane2 teimbok (breakway) sehingga buleh sampei keghomah. Ate cube le pikiyor sikit kemane oghang melayu nak mengale? Sikap mementingkan dighi, dengki dan menipu bangsa dah menebei (tebal) sampei susoh nak dikikiorkan. Semua tu dek lupakan pegangan agama, dah majo!

    ReplyDelete
  4. itu dulu...
    sekarang otak melayu bercabang...
    kesana berkembang
    ke situ tumbang

    heeee~

    ReplyDelete
  5. hehe otak melayu oo melayu :)

    ReplyDelete
  6. Melayu kan hebat di Nusantara??

    ReplyDelete
  7. jgn jadi gadis melayu yg melayu-layu...jdlah gadis melayu yang ayu lagi pemalu & segan silu

    ReplyDelete
  8. @cik amirah...
    awok bukan ape....ghamei beno yang bangge dengan bangse daghi bangge dengan agame die.....

    @Chor...
    awok maghah dengan oghang yang asik bangge dengan bangse die...bukan pasei agame die......

    @tajnur...
    betoi tu chor.....bile agame diketepikan...dah jadi no 2......itu yang macam2 bende bughok berlaku tu....udahle anasir2 luo senang nak masok...yang dalam ghumah pulak kite tak pertahankan...ate...mane tak makin teghok Otak Melayu ni???

    @mamilabender....
    kekekek....udahler bercabang...banyak beno cabangnye pulak tuuu...

    @cik najwa's
    penin mikirkan otak melayu yang makin layu...

    @En MDHAFIZ.NET...
    ye betoi hebat di nusantara....masae bile??? zaman dulu2......sampeikan bahasa melayu disebut sebaagei bahasa lingua-franca...tapi sekaghang di mane level bahase Melayu di peghingkat ASEAN??..sekadar contoh...

    @cik Odah + One = OdahOne....
    awok 'teghune' yang pemalu....lagi sopan...hehehehe

    @MakBed....
    tq...tq....

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss