Sughighumah (Surirumah) Lelaki

Ini entri untok golongan2 yang udah berkawen je.....
haghap (harap) maklom!!!

Selame ni bile kite bercakap pasei (pasal) hei2 (hal2) ghumahtangge (rumahtangga)....
yang terlinteh (dalam) kepale otak kite....
koje masak, mengemaih (mengemas) ghumah (rumah), membasoh baju.....
dan segale koje kat ghumah (rumah)....
mesti oghang (orang) pompuan yang buat....

kite bukan kighe (kira) pun penat lelah si isteri ....
yang kite tau....
semue koje kene siap....
kalo tak kite naik suaghe (suara)....

paling kesian dengan isteri2 yang berkoje....
penat kat opis pun tak habeh (habis) lagi....
kat ghumah (rumah) udah ade koje yang tunggu....
mane ndak buat koje ghumah (rumah) nye....
mane ndak layan keghenah (kerenah) anak2....
tu tak campo lagi dengan melayan suami lagi tu....

sesekali bio si suami yang jenih (jenis) macam ni ghase (rasa)...
kome bagi deme yang buat koje ghumah (rumah) pulak...
bie die tau beghape (berapa) tensen nye bile kene buat 2 - 3 koje dalam satu mase....
bio die tau penat lelah isteri die pulak....
jangan hanye pandei mengarah bini jee....
tulong2 le same buat koje ghumah (rumah) tu....

bile kome (si suami) udah tolong bini kome buat koje ghumah (rumah)....
kome udah dapat kughangkan (kurangkan) tensen bini kome....
bini tensen bini kome dah dapat dikughang (dikurang).....
kome dapat eghatkan (eratkan) lagi perhubongan suami isteri....
Allah pun suke...
dan ade 'can' le kome dapat baby baghu (baru)...heheheh

P/S: kejap je ghupenye (rupanya) awok maleh (malas)....
Pesanan khidmat masyarakat untok dighi (diri) awok dan semue..

10 Responses to "Sughighumah (Surirumah) Lelaki"

  1. memang bagus pun kalau suami dapat membantu...ringan sket kerja isteri...

    ReplyDelete
  2. ada seorang kawan penah ckp dia takmo dah beranak anak laki dia. saya tanya kenapa? dia jawab,"semua aku nak kene buat, anak-anak pon dia tak pegang, yang dia tau keluar ngan kawan2 je" adehh...tak tau nak kata ape, ujian..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum wbt
    Ghope2nye yop ni ketinggalan baieh daghi KL ke Ipoh, asyik beghulang Semanggoi ke Ipoh langsung tak tahu ape ceghite diluwor! Yob, sebenornye laki2 deme ni ghamei dah buat koghoje ompuan! Anjakan paradigma (kata loghat leghang sebelah teman) udoh lame oghang laki dah mole. mMasak ( Ape susohnye,mcm2 peghencah2 Babas, Nyonya, Brahim, Maggi, Seri Aji! mBasuh (kalo dulu ye kite nyentei2, skrg ni tegheban je dlm washing machine)! Njaga bebudak (pukoi 6 ptg baghu ambik, itupun sementagha ompuan sosek2 kite njagenye). Dlm keadaan skrg, ompuan kene `smart-work` buat koghoje2 yg amat penting je, idok le meletihkan ni idok, bende2 ghemeh2 habih nak diselongko...

    ReplyDelete
  4. betul semuanya tu kome..isteri bukan takat stress tp boleh sakit jiwa kalo time balik keja, mana nak masak, layan anak, nak sumbat baju dlm mesin, nak sental baju yg kotor amat tp si lakinya duduk depan tv goyang kaki..alhamdulillah la roomate awok bukan gitu orangnya...

    ReplyDelete
  5. part yang nak dapat baby baru tu yang tak boleh tahan.. nolong besebab ye.. hehhehe..

    ReplyDelete
  6. bgos pe suami tlong isteri..

    ReplyDelete
  7. Sy membaca ini dgn bersungguh dgn bacaan idgham maal ghunnah.. Hehrhehehr.. Lau dpt laki pemaleh lempang sahaje doblas das.. Herherhehr..

    ReplyDelete
  8. eratkan silaturrahim la katakan ..hehehe

    ReplyDelete
  9. hehehehhe...
    xkawin ag...
    ambik tips ni,,,
    bile dah kawin nanti...
    huuhuhuhu

    ReplyDelete
  10. he3...tips yg baguih ni...

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss