Sepanjang Jalan Semanggoi - Ipoh

Minggu ni awok beghulang alik daghi Ipoh - Semanggoi tetiap haghi (hari)...
memang dalam 2 - 3 bulan sekali awok dengan Mem buat macam ni...
bukan ape....Tok & Tok Wan bebudak tu kekadang ghindu (rindu)...
jadinye awok dengan Mem berkorban le beghulang alik (berulang alik) daghi (dari) Semanggoi - Ipoh - Semanggoi.....

bawah ni awok saje2 je letak gambo2 daghi (dari) henpon tak beghape ceghodik (ahakss macam MakdaraTERdiva la pulak)...
gambo2 perjalanan awok tetiap pagi daghi (dari) Semanggoi ke Ipoh...






4 gambo diateh (diatas) di ambik di Gunong Semanggoi ...
dengan bendang yang lueh (luas) terbentang ....
ditambah tersergam beso nye Gunong Semanggoi....
kalo gambo yang ceghah (cerah) tu maknenye awok tangkap berlawan aghah (arah) matahaghi (matahari)...
itu yang gambo gelap tu...
tapi disebabkan gambo tu matahaghi (matahari) keluo daghi celah2 Gunong Semanggoi...itu yang awok tangkap tu...

Gambo ni pulak awok tangkap mase ateh (atas) hiway Plus menuju ke Ipoh.....
ni udah lepaih (lepas) RnR Bukit Gantang......
Bukit tu terletak sebelah je YTL Cement (Dulu Perak Hanjoong)..
entah beghape lame le bulih tahan bukit tu daghi (dari) kene taghah (tarah)....




4 gambo kat ateh (atas) pulak awok tangkap mase lepaih (lepas) daghi YTL Cement.....
hebatnye ciptaan Allah...


2 gambo kat ateh (atas) ni pulak awok tangkap mase udah ndak sampei Exit Tol Kuale Kangso...
awok gemo 'bermain' dengan cahaye campo gelap....
cube kome tengok awan tu....cantek kan???




4 gambo ni pulak awok tangkap mase lepaih (lepas) exit Kuale Kangso...
kome peghatikan (perhatikan) RnR Sg Perak....
ditelan dek kaboih (kabus) tebei (tebal).....
indah betoi pemandangan ni...

Gambo ni lepaih (lepas) Teghowong (terowong) Menora......
lege udah sampei (sampai) Ipoh....
lebih daghi (dari) sempat awok nak punch card...

lagi lege bile nampok Bangunan PTTC (Perak Techno Trade Centre) kat Meru Raya ni....
Alhamdulillah....mintak2 le perjalanan awok seminggu ni dalam keadaan selamat le hendaknye...

8 Responses to "Sepanjang Jalan Semanggoi - Ipoh"

  1. Masyallah. Cantik dan syahdu.

    ReplyDelete
  2. cantik gambar pmandangan matahari memancar, silau! hehehe...

    ReplyDelete
  3. moh balik kampung le kite yer...

    ReplyDelete
  4. ulang alik?boleh tahan jugak..tp takpela, disebabkan tok ngan wan sekali sekala kan..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum wbt
    Bila ada perasaan nostalgia, maknanya banyokle kenangan manih mase dedulu. Bila Yob nyebut `awok gemo 'bermain' dengan cahaye campo gelap....cube kome tengok awan tu....cantek kan???` maknanya awok membayangkan tentu yob tak puih main mase kekecik dulu. Main sebagai bebudak yang lasok berkubang, meghagih sane sini. Tak ape le, dah bebesor ni kite pun tak beghape nak bagi anak kita sampei kesitu lasaknye pulok. Saat manih dan bahagia hanya sekejap ghase nye.

    ReplyDelete
  6. ate. sapa ngambik gambo ni?? teheheh.

    ReplyDelete
  7. @dairi ibu....
    ye betoi...takde ciptaan secantik ciptaan Allah...

    @cik Ieda Al-Habsyi...
    padi baghu naik memang cantek je kite tengok..... hijoooo jeee...

    @cik eMMe...
    tu matehaghi tak naik betoi lagi tu....kalo ateh kepale...lagi le silo...

    @cik hyazz...
    ate....moh leee

    @cik amirah..
    minggu ni je.....Tok & Tok Wan bebudak tu ghindu.....takpele...walopon awok selang 2 minggu balik kampong Mem awok ni.....

    @tajnur...
    Walaikumussalam Chor...
    betoi tu CHor...awok memang banyak kenangan2 maneh mase kecik dulu...dan memang awok tak pueh main mase kecik dulu...awok kenangkan bebudak sekaghang ni tak megahse macam kite Chor...

    @PUANSTROBERI...
    ni Mem awok yang ngambik...awok tengah drive mase tu...

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss