Haghi (hari) Ibu


"aku ulang balik ape yang aku tulih taun lepaih. ngape perlu ade haghi ibu? ooo... haghi nak merikan para ibu diseluruh donier...hmmm!! mintak maap le, aku tak dapat nak meraikannye sebab AKU SAYANG MAK AKU TETIAP HAGHI. aku raikan die tetiap haghi dalam doa."

Kome jangan terkejot pulak.....
ayat kat ateh (atas) ni di tulih (tulis) oleh kawan awok di wall die kat pesbuk (facebook) tu...
lojik jugak ape yang die kabo kan tu.....
takkan le bile sampei (sampai) haghi (hari) Ibu baghu (baru) kite sebok nak ghai kan (rai kan) ibu kite kan???

ate.... haghi2  (hari2) lain tak pulak kite ghaikan (raikan)...
layan mak kite macam yang die dapat mase haghi (hari) Ibu pulak???....
entah le kome....
awok ghase (rasa) yang mule kan sambotan haghi (hari) Ibu ni ...
mat saleh je.....

deme lain le...
dengan mak bapak pun ber ai yu ( I ...U) .......
ade pulak yang siap panggei (panggil) name mak bapak je...
kughang ajo (kurang ajar) betoi le deme tu...

silap kite pulak....
asei (asal) yang mat saleh mule kan...
semuenye baik...
semuenye bagoih... (bagus)....

udah le kome.....
ghai2 kan le (rai2 kan) mak bapak kome setiap haghi (hari)...
selagi ade hayat deme...
selagi deme bernapeh (bernafas) di ateh (atas) muke bumi ni....
pahale pun dapat....

7 Responses to "Haghi (hari) Ibu"

  1. dni nak buat tiny pillow untuk umi dni :)


    p/s: may ni registration untuk avon cuma pembelian RM15 dan keahlian percuma.. yeay!

    ReplyDelete
  2. betul tu hari2 untuk setiap ibu adalah istemewa... setiap hari sayang.. cuma sekali sekala bila hari ibu ni.. kita spesialkan lebih.. biar hati dia seronok.. nak skali skali bukan mudah.. kita pun sibuk dengan yang lain sama.. bukan sekali sekala maksud sethun sekali.. rjin2 kanla diri tu nolong apa yang patut..

    ReplyDelete
  3. mmg kughang bin ajo yg mmangil mak bapak dengan nama!..tak patut..

    ReplyDelete
  4. bebeno tu yoeb...hari2 adalah hari ibu, hari ayah....semoga anak2 kita tidak terlalu terikut budaya luar...

    ReplyDelete
  5. @MDT...
    betoi tuuu...haghi2 patotnye haghi Ibu....berbahagie le pade sape2 yang jadi ibu tuuu...

    @cik Dni...
    mabeles...mesti umi cik dni seghonok dapat hadiah daghi anak daghe die kan???....

    @cik ~nsar~
    itu le yang sepatotnye....ini dak...tunggu sehaghi dalam setahon baghu kite sebok nak selebret...lagi 364 haghi tu bukan ibu ke patotnye dapat layan spesel daghi kite kan????

    @en amir aizat...
    awok pun setuju jugakkk

    @cik fadh leyanie...
    deme biase le....bukan nye ade sivik pun.....mak bapak pun deme layan macam kawan2....tak salah...tpai jangan sampei panggei mak bapak dnegan name je kan??

    @mami labender...
    itu le awok haghapkan....jangan le nanti kite2 semue ni....generasi kite.....senang betoi terpengaruh dengan budaye luooo

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss