Air Kotak Punya Hal




Cehhh.....petang yang sejuk ni....
sebab hujan di Ipoh....
tak menjanjikan haghi (hari) kita akan berlalu dengan nyaman....

hampeh betoi....
kesahnye macam ni....
baghu je pegi satu kedai grocery.......
kepunyaan ********* (tak bulih disebut.....kang kate rasis).....

awok beli ayor kotak je.....
dan awok memang selalu beli dekat kedai die ni.....
kebiasaannye awok beli dekat die sekotak dalam RM1.50 .....

tapi tadi bulih pulak die charge RM1.60.....
awok tanye le balik dekat die....
pasei (pasal) ape selalu beli RM1.50....
tetibe RM1.60 pulak ni???....

teghuih (terus) die bagi juei (jual) RM1.50 balik......
cehh...bulih pulak macam tu ye....
customer argue......bagi balik rege (harga) asei (asal) RM1.50....
tapi awok still tak pueh (puas)hati lagi....

awok tanye lagi....
pasei (pasal) apa pulak die senang2 je tuko rege??? (tukar harga)
sedangkan die juei (jual) RM1.50 tu pun udah memang kategori mahei (mahal)......
ni sesuke hati die je naikkan rege (harga).....

awok bukanle berkighe (berkira) sangat......
tapi sebagei seoghang (sebagai serang) pengguna.....
awok berhak mempersoeikan (mempersoalkan) tindakan kedei (kedai) sesuke hati je naikkan rege baghang (harga barang).......

hak kite sebagei (sebagai) pengguna memerlukan kite tegaih (tegas)......
udahle RM kite dipeghaih (diperas) oleh pekedai.......
kite pulak....sebab tak berkighe (berkira) sangat buat tak tau je.....
jangan kome....hak kite.....kalo soghang (sorang) dia dapat RM0.10......
kome daghab (darab) le beghape (berapa) yang die dapat kalo yang datang 100 oghang (orang) beli ayor kotak jugak???

P/S: Jangan bagi deme2 ni sesuke hati je naikkan rege baghang (harga barang) ..... asik (asyik) nak untung..... naseb pengguna diletak ketepi......

8 Responses to "Air Kotak Punya Hal"

  1. ye..ye.. lepaih ni teman tegaih yeop...errr..peghelu ke teman keghatei(karate) meja konternye ?? hihihi

    ReplyDelete
  2. betul tu takkan nak naik suka2 aja, by the way, suka minum air kotak benda alah ni

    ReplyDelete
  3. ishhh...bukan akte kaghate.... keghap kan meje kaunter tu patutnye mike kene buat sekali.......

    ReplyDelete
  4. Peniaga kat Malaysia ni etika berniaga memang hancus...... yang deme pentingkan untung...untung..... peduli hape same pelanggan......... itu le masalahnye...apele salahnye dapat untung sikit.....tapi pelanggan pun pueh hati....dan akan ripit pegi kedai dia selalu.....kan bagoih macam tu.....

    ReplyDelete
  5. suke beno minum susu kotak...ye yop...

    ReplyDelete
  6. iyeee,....memang suke..... tapi yang peghise strawberi, coklat atopon kopi..... kalo yang susu betoi tu ...awok tak minum....heheh

    ReplyDelete
  7. yeye la ingatkan suke, seperti gambar tersebut, hehehehe....

    ReplyDelete
  8. kekekek....tak peghasan....ingatkan gambo peghise strawberi.....ghupenye full milk....hehehe....

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss