Belajo Sambei Bekeghoje.. (Belajar Sambil Bekerja)



Sekado bebeghape contoh IPTA di Malaysia

Ade oghang nasebnye baek (orang nasibnya baik) dapat sambong belajo ke unibersiti lepaih (lepas) je habeh (habis) sekolah.....
Ade oghang nasebnye setengah baek sebabnye dapat sambong belajo tapi tak habeh.....
tak habeh sebab kantoi......sebab duit....sebab keluarge......ato (atau) macam2 lagi sebabnye.....
Ade oghang (orang) pulak nasebnye (nasibnya)tidak baek (baik) sebabnye tak berpeluang nak menyambong belajo ke peghingkat unibersiti (peringkat universiti)......

Tapi petang ni awok nak berceghite (bercerita) sikit hei (hal) deme2 yang masih ade hati sambung belajo secaghe (secara) Part Time atopon (ataupun) secaghe Pengajian Jaghak Jauh (PJJ)....

Kite ceghite (cerita) dulu deme2 yang sambong belajo secaghe (sambung belajar secara) Part Time....
Sambong belajo secaghe (belajo secara) Part Time ni kelebihannye student akan berjumpe dengan lecturer secaghe (secara) mingguan......
dimane kelaih (kelas) deme dilangsongkan selepaih (selepas) waktu bekerja.....
dan kebiasaanye kelaih (kelas) deme akan mengambik mase selame 3 - 4 jam sehaghi (sehari).....

Kome bayangkan dengan bebanan tugeh (tugas) deme sehaghian (seharian).....
dicampo pulak dengan yang udah bekeluage......
tau tak ceghite (cerita) penat yang deme tanggong lagi tu.....
tapi deme tetap teghuih (terus) sambong belajo.....
pade deme yang sambong belajo melalui UiTM....
keghusus (kursus) deme dikenali dengan name Pengajian Luar Kampus (PLK)

Sementaghe (sementara) yang memilih untuk belajo secaghe (secara) Pengajian Jaghak Jauh (PJJ) pule kesahnye macam ni....
Kelaih (kelas) deme dilangsongkan pade hujung minggu.....
dan deme hanye berjumpe sekughang2nye (sekurang-kurangnya) sekali dalam sebulan........

dan deme akan menghabehkan sehaghi suntuk (sehari suntuk) di kampus semase kelaih (kelas) dilangsongkan.....
dan kini dengan kemudahan IT yang ade......
deme juge banyak berjumpe secaghe (secara) maya iaitu melalui Porem2 (forum2) khas yang dibuat oleh IPT yang deme belajo.....

Tak kighele (kira la) ape jenih (jenis) belajo yang deme pilih....
baik PLK mahupun PJJ....
kegigihan deme untuk menyambong belajo dan sekaligus menaiktarap (menaiktaraf) stetus deme dialam pekerjaan haghuihle (haruslah) kite sanjungi....
bukan mudah nak buat 2 keghoje (kerja)dalam satu mase kome!!!

P/S: tak kighe le unibersiti mane kome pilih....kome memang pejuang!!!

8 Responses to "Belajo Sambei Bekeghoje.. (Belajar Sambil Bekerja)"

  1. Teman suke ayat mike yang lah tu..kome ade la pejuang.. bukan senang mike uii.. teman selenda !

    ReplyDelete
  2. selamat belajar n selamat berkerja! semoga berjaya kedua2nya...dah berjaya, jgn lupa saya...n belanja saya, cececeeee....

    ReplyDelete
  3. betoi tu CHor....deme ni sebab udah habeh pikir le deme sambong belajo tu......macam mane deme bulih bahagi mase tu yg dasat tuu

    ReplyDelete
  4. Errr....Yong eMMe..... ceghite ni umum ...awok tak tuju pade dighi awok lee...tapi macam mane tau??? hehehe

    ReplyDelete
  5. biasalah D....kalau semangat dan galakkan dari famili 2 kuat Insyaallah segalanya dapat dihadapai dengan penuh ketabahan....

    p/s:macam x biase lak....

    ReplyDelete
  6. betoi tu Kak Nor...kalo dipikir memang tak laghat ooooo.....mane nak tumpu keje...mane nak tumpu famili.... mane lagi nak tumpu belajo.....ishhh...ishh...memang pejuang leee

    ReplyDelete
  7. adik laki kakyong , awal tahun lepaih ade dia amik PJJ UUM.. sepatutnya abih julai tahun ni... x tau le apa alkesahnya.. dia berenti sekerat jln ke? sbb ni guna duit kwsp...

    ReplyDelete
  8. cuti kot..... bagoih PLK ato PJJ ni ...kite bulih je cuti satu semster .....ikut kite...... 2 tahun je PJJ UUM ???.... Degree??

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss