Kesah Mistik - Gunong Bujang Melaka, Kampar


Gambo Gunung Bujang Melaka, Kampar Perak

Errrmmm.....
seperti yang awok janji2 kan.......
awok akan mule berceghite tentang kesah2 mistik yg dialami oleh awok sendighi atopon oghang lain......
semue ceghite ni diceghitekan sendighi oleh tuan punye badan....
dan takde yg akan ditokok tambah untok menambahkan kesan dramatik pade ceghite ini nanti........

Ceghitenye berlaku mase tahon 2002 ato 2003.....
ni mase awok tengah ektip (Aktif) dgn ektibiti (Aktiviti) manjat Gunong dengan berkemping (Camping).....
Ade satu Kolej di Ipoh yang mintak group awok ni mawak (deme) ke Gunong Bujang Melaka...... Gunong ni terletak di Daeghah (Daerah) Kampar......kat Perak le tuu.....

Jalan masoknye....kalo kome kat Kampar.....dekat beno dengan Balei Bomba dengan Masjid Daeghah Kampar......Walopon name gunung ni tak menggambokan kedudukannye di Negeghi Perak.....tapi memang Gunung Bujang Melaka (GBM)ni terletak di Perak....

Kesahnye bermule bilemane..... group awok membawok kumpulan 25 - 30 pelajar Kolej tut....tut...tut....(name minte dighahsiyekan (dirahsiakan)menjelajah GBM.......ape yg menagheknye (Menariknye) GBM ni....diateh (atas)puncaknye terletak satu menaghe (menara) buatan yg bentuknye unik.......



Brader ni terpakse jadi Model menaghe ni.....

Macam biase......
Sebelom ape2 perjalanan ato (atau) kembaghe (kembara) dimulekan.....
Kami akan brief dulu...ape yg patut dibuat...
dgn ape yg tak patut dibuat....
Disebabkan sumenye udah beso2 belake......
dan takde soalan yg ditanye....
kami anggap sume udah (sudah)paham (faham) dan ambik maklom akan setiap tindakan deme di sane nanti......
sebabnye sebelom sampei ke ateh (atas) kumpulan akan menempoh perkampongan oghang (orang) Asal (Asli)yang dipahamkan bukan beragame Islam....

Petande 1
Beh (bas) yang disewa Kumpulan Pelajo tadi mengambik deme dibawah kolej deme.......
Setelah cukop semue peserte dan seoghang (seorang) wakil kami yang akan same2 menaiki beh (bas) daghi kolej deme.....
Dengan tak semene-mene (semena-mena) ......
Ceghomin (Cermin) sisi Beh (Bas)disebelah kighi (kiri) meletop dan pecah semase perjalanan......
ermmm...wakil kami sudah cukop berdebo dan menalipon (menelefon) membeghitau (memberitahu) perkaghe (perkara) yg tak pernah berlaku sebelom ni.....

Petande 2
Oleh keghane (Kerana) Beh (bas) yg disewa tidak boleh teghuih (terus)ke ateh (Atas)...
make beghamei2 (beramai2) le kami semue ni berjalan kaki ke tapak berkumpoi sebelom bergerak ke ateh.......
dijadikan ceghite (cerita) sepanjang perjalanan .....
terdengo salakan anjen (anjing) sahut menyahut.....
ahhh....sudahnye ape lagi nak datang ni...
padehei (padahal)awei (awal)lagi tu...
kami bergeghak (bergerak) petang....
dan jangkaan kami sebelom senja ato (atau) matahaghi (matahari) terbenam kumpulan akan sampei ke tapak perkemahan....

Kumpulan dipecahkan kepade 2 dan diawasi oleh Group Trekker kami yang menjadi pemudahcaghe (pemudahcara) kumpulan ke atas.....

Petande 3
Group pertame yg dilepaihkan (dilepaskan) tadi dimaklomkan telah sampei awei (awal....
dan tanpa meghujuk pade ketue Group Trekker tadi....deme ngambik (mengambil) keputusan ke puncak untuk melihat sendighi (sendiri) matahaghi terbenam......
bende yg awei2 lagi kami udah pesan & laghang (larang) buat....tanpe pengawasan ketue Group...... yg canteknye lagi...... group Kedua tersesat......padehei ini bukanle kali pertame pengiring Kumpulan ke GBM ni......

Errmmm....daghi sini le....semue kejadian Mistik dan segham (Seram) mule terjadi....

Bersambong....... sbbnye panjang beno.....

2 Responses to "Kesah Mistik - Gunong Bujang Melaka, Kampar"

  1. hoho...
    best2...best !

    xsabow nk baca smbungannya...

    bagus jugak kome buat mcm ni dulu,intro dulu...sbb ni dh tgh mlm,kecut juge nk baca mistik2 ni sorang2..hihihih ;p

    ReplyDelete
  2. laaa....same le pulak kite niii........awok iangat nak sambong malam tadiii....tapi sebab dah tinggei soghang2 ni jadi segham pulakkkk...hehehe

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss