Ceghite Pemintak Sedekah



Kome penah tak....
tengah kome minum dengan kengkawan kome....
atopon (ataupun) tengah lepak....
tetibe ade le makhluk Allah yang datang mintak duit daghi (dari) kome???

takde??? tak peghonah (pernah)???
memang nak kene penampo le!!!
ape peghasaan (perasaan) kome....
kalo yang datang tu budak kecik....
yang sebaye dengan anak kite (yang udah kawen le)???

adeke kome halo (halau) deme....
atopon (ataupun) kome bagi jugak duit....
tapi dalam hati kome menyumpah????
atopon (ataupun) kome buat tak tau je kehadighan (kehadiran) deme....

awok walopon tau ade yang datang mintak tu.....
idak (tidak) jujor.....
tapi awok bagi jugak baghang (barang) seghinggit due (seringgit dua)....
awok niat macam ni je..... die tipu, itu antaghe (antara)die dengan Allah.....
tapi antaghe (antara) awok dengan die, awok niat sedekah......

senang ceghite (cerita) .....
tapi mungkin sebab awok ni jenih (jenis) penyayang kot ....
hehehehe

P/S: tak banyak ....sekupang pun deme ambik....tak nak takpe.....

6 Responses to "Ceghite Pemintak Sedekah"

  1. kalo bagi sekupang ada jugak yg tak nak... nak seringgit jugak... adoooiiii...

    ReplyDelete
  2. yang dekat kolumpo ni demand sikit...... kalo kat Ipoh.....die tak nak sudahh....... kalo tak kene halo (halau) nanti......ambik jugak le deme...

    ReplyDelete
  3. kene la bersedekah, amal jariah...dlm hati tu terdetik gak, nipu ke betul ni? Wallahualam...

    ReplyDelete
  4. itu le....tapi takpe le.itu antaghe (antara) die dengan Allah....kite udah lepaih (lepas)....... tapi ghasenye rakyat Malaysia ni memang pemughah lee...

    ReplyDelete
  5. sekali lagi....kita serupa...kita serupa... yeah !!

    ReplyDelete
  6. ini nak kene jumpe mike ni Chor.....banyak beno bende yang kite same ni Chor......

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss