Puaskan Hati



Jangan pulak kome terkejut....
nengokkan tajuk kat ateh (atas) ni dieja gune Bahasa Melayu Standard.....
walopon tajuk kat ateh (atas) gune Bahasa Melayu Standard.....
tapi isi kat bawah ni masih macma biase.......
berpino (berpinar) mate kome membacenye...

Errrmmmm.......
beghat (berat) pulak tajuk entri awok pagi ni......
tapi macam biase....
awok akan berceghite (bercerita) secaghe santei (secara santai)....

Seperti yang kome tau....
ape2 saje entri awok....
adalah berkaitan dengan ape yang pernah dan sedang awok lalui....
contoh macam tajuk entri kali ini....
dan entri awok berdasarkan pade kace mate awok terhadap keghoje (kerja) dan oghang (orang) sekeliling......

kekadang kite ghase (rasa) kite udah bagi yang terbaik (bace : 100%) terhadap keghoje (kerja) kite......
tapi pandangan oghang (orang) sekeliling tak.......
tapi udah namenye pun maknusie kan???

tak pernah2 pueh (puas).....
apelagi kalo keghoje (kerja) kome berkaitan dengan servis ato (atau) perkhidmatan......
ato (atau) kate lainnye front line.....front desk....
lagi penin (pening) le kome....

dengan bermacam-macam oghang (orang) yang kome jumpe......
dengan berbagei (berbagai) gelagat maknusie yang terpakse di.....
dengan berbagei (berbagai) kehendak maknusie yang perlu dipenuhi.....
dengan berbagei (berbagai) keghenah (kerenah) maknusie yang perlu dilayan.....
tak jugak kite dipandang terbaek (terbaik)di mate oghang (orang).....

di dalam pejabat pulak.....
pade bos kite khidmat yang kite bagi masih lagi dibawah tahap yang die nak!!!...
sedangkan kite udah bertungkuih lumuih (bertungkus lumus)....
keghoje (kerja) bagei (bagai) nak rak.......
tapi masih belom capei (capai) ape yang die nak.....

errrmmm......
maknusie kan?.....
memang tak pernah pueh (puas).....
dimate die oghang (orang) lain banyak tak betoinye......
tapi memang susah nak puehkan (Puaskan) hati semue oghang (orang).....
tapi kalo kite dapat puehkan (puaskan)hati pihak yang majoriti....
itu udah kighe (kira) yang terbaik bulih (boleh) kite buat!!!

P/S: Kalo (kalau) kite oghang (orang) bawah....kite macam timun.... golek pun kene.....digolek lagile kene.....

2 Responses to "Puaskan Hati"

  1. meluah rasa ni...
    biasa lah bos2 tu memang dah ade std nyer.. mcm kakyong dulu, kita memang dah set target utk kemajuan kerja staff.. tp ade juga bos yg main belasah jer.. mungkin sbb top managemnt tak beri guide yg betul @ bos tu sendiri yg tak amik port, main belasah cara dia je... huhuu..

    ReplyDelete
  2. kesanye bebudak opis ni mengadu.....koej teghuk...tapi bos tak pandang pun.....bos asik nampak yang tak elok jee....
    tapi macam kakyong cakap laa.....bos ni dia dah ade stand.....tapi ada stand pun.....jgn bile bende yg tak bulih buat..... kamu buat...tapi kalo staff buat kamu tak bagi pulakk..... sekado contoh

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss