Idea Menulih (Menulis)



Bile kite bercakap mengenai idea.....
apelagi idea menulih (menulis).....
bende ni subjektif......
dan bergantong pade masing2.....

maksudnye......
lain oghang (orang) lain caghe (cara) die mendapat idea untuk menulih (menulis)....
disebabkan bende ni subjektif.....
kite tak bulih anggap bahawe idea yang die dapat adalah yang terbaek.....
kebiasaannye idea datang tanpa kite sedaghi (sedari)......

kekadang tanpa kite ghancang (rancang) idea datang mencughah2 (mencurah-curah)......
sehingge kite tak tau yang mane dulu perlu didahulukan.....
yang mane perlu dikendiankan.....
tapi bile datang mase kite buntu.....
kite peghah (perah) le macam mane pun.....
idea tak datang2 jugak.....

pade awok mudahhh je....
kemane saje yang kome pegi....
kome bawak keghoteh (kertas) ato buku kecik dengan pen....
takot2 idea kome ilang macam tu je.....

kome buatle sikit catatan pade keghoteh (kertas)tadi.....
tapi dizaman ICT ni ....dengan teknologi yang maju....
komen taip le dalam henpon (handphone) kome.....

ade yang mendapat idea berdasarkan pade pengalaman hidop die sendighi (sendiri).....
kebiasaannye penulis yang menulih (menulis) berdasarkan pengalaman hidop die sendighi (sendiri).....
mempunyai perjalanan hidop yang pelbagei warne dan coghak (corak).....
penulis ataopon (ataupun) blogger jenih (jenis) ni pandei menyesueikan ceghite (cerita) deme dengan situasi semase.....
kite pun tak bosan membace ceghite (cerita) die...

ade jugak yang berdasarkan pemerhatian die sehaghian (seharian).....
haaa...yang ni yang awok ghase best sekali.....
sebabnye kite memerhatikan maknusie sekeliling dengan alam kite....
penulis ato (atau) blogger yang baek.....
tak perlu mempunyai ilmu yang tinggipun dalam memerhatikan maknusie sekeliling kite...

ade jugak yang mendapat idea menulih (menulis) berdasarkan pembacaan die.....
oghang (orang) jenih (jenis) ini kebiasaannye menulih (menulis) berdasarkan fakta.....
dan disebabkan itu jugakle....
kekadang deme ni agak teghikat (terikat)......

ye le....udah bermain dengan fakta.....
make sebaghang (sebarang) pendapat ato (atau) pandangan oghang (orang) lain tanpa fakta......
bukanle bukti atopon (ataupun) idea yang lojik pade deme......
tapi bagoih jugak ade penulih (penulis) jenih (jenis) ini.....
kite akan dapat banyak tau fakta2 yang betoi pasei ape saje.....

di dunie blog.....
kite tidak bulih sewenang2nye mengkategori ato (atau) menklasifikasikan idea oghang (orang) lain kepade yang baek atopon (ataupun) tidak baek...
keghane (kerana) mungkin dimate kite....
idea blogger lain tidak sebaek idea yang kite ade.....
tapi pade blogger tadi.....
idea die adalah yang terbaek pernah die dapat!!!.....

P/S: tapi pade awok......idea udah jatuh no 2.....sebabnye.....idea setakat kome dapat main point pun dah cukop....lepaih (lepas) tu kome elaborate le ikot suke kome...... yang penting macam mane kome sampeikan!!!....

10 Responses to "Idea Menulih (Menulis)"

  1. aik? baru ckp, dah tulis...gud idea, la yop...ade je mende nak diceritekan ye yop,baguih la ur brain yop...

    ReplyDelete
  2. hehehe....otak meghapu (merapu) .....itu nye banyak bende nak dighepekkan (dimerepekkan)...heheh

    ReplyDelete
  3. pandai goreng n merapu la yop ni...baguih... yong otak beku...

    ReplyDelete
  4. heheehehe........seghonok meghapu sebab ade oghang datang bace....kalo tak beku jugak Yong.....

    ReplyDelete
  5. kekadang memang idea tak datang2 kan

    ReplyDelete
  6. betoiii...itu yang ghiso (risau) tu....takot blog tak ber update....... nak tak nak kena jugak le caghi idea...

    ReplyDelete
  7. yeop..teman tengok mike makin panjang menulih..maknenye.. bakat menulih makin tajam la ni..

    ReplyDelete
  8. ehhh??? ye ke Chor...makin panjang???...awok kalo menulih ni kekadang tak sedo....tak sedo dighi..... takpe...kalo ghase panjang...tak bagoih ...awok bulih shorthand kan.......

    P/S: padan le majalah dgn paepr ade editor..... kadang reporter lupe nak beghenti bile udah menulih....

    ReplyDelete
  9. baguih la tu yeop..puah macenye.. teghuihkan ! Idup D_08 !!! hihihi.. Bulih takbir dok ?

    ReplyDelete
  10. okle kalo ghope tu.....kali ni awok nak menulih panjang2...bio meleghet-leghet......sampei beghayo mate membacenye.....baghu awok beghenti......takpun awok buat sambong menyambong sampei 10 episod amacam CHor???

    P/S: lupe nak sambong ceghite mistik haghitu lee....besok2 lee.....

    takde salahnye CHor nak bertakbir..... takde hak xklusif mane2 pihak .... tapi kalo yang 'satu' tu awok alergic...heheheh

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss