Kartunis Dulu

Oghang (orang) Malaysia lebih kenei (kenal) dengan kartunis Datuk Lat......
kenei (kenal) dengan kartun Keluarga Si Mamat, The Kampung Boy, Mat Som(sekado menyebut bebeghape tajuk je).....



Sape tak penah dengo name kartunis Rejabhad???
ato (atau) lebih dikenali dengan sebagei (sebagai)Pak Jab???
penah dengo katun (kartun) Periwira Mat Gila, Tan Tin Tun......
dan untuk pengetahuan kome juge.....
Pak Jab ni dikighe (kira) lejen (Legend) atopon (ataupun) Raja Kartun di Malaysia...
malahan Datuk Lat pun belajo daghi Pak Jab tentang ilmu katun di Malaysia daghi Allahyarham Pak Jab....

kartunis Rejabhad banyak berkarya di Majalah Gila-Gila....
walopon Majalah Gila-Gila masih ade....
tapi ummphhh......ato (atau) prestijnye udah berkughang (berkurang) ....
tak same mase kartunis-kartunis lame yang ade....



sape pulak yang penah dengo (dengar) katun Din Teksi???
Kartun yang dilukis oleh kartunis Nan...
yang keluar setiap hujung minggu bersame-same dengan sisipan Hibughan (hiburan) Utusan Malaysia....
awok tak penah miss katun Din Teksi....
siap gunting buat buku lagi...



Katun From Taiping With Love kome penah dengo (dengar)????
kartunisnye Rasyid Asmawi.....
alaa...yang ade watak Dua pasangan boipren dengn gelpren (boyfriend & Girlfriend)dengan adik deme tu le.....

bukan hape......katun2 deme ni....
selain daghi (dari) menghibur.....
banyak mesej yang deme sampeikan......
ade oghang (orang) pandei menyampeikan (pandai menyampaikan) maksud melalui kate2......
ade pulak yang melalui tulisan...
tapi deme ni.....hero melalui lukisan deme.......

dan awok ghase (rasa) katun sekaghang (sekarang) yang ade ni tak bulih celen (tandingi) katun2 lame yang menghiburkan....tapi ade makne.....

P/S: nak best lagi kome layan anime Jepun..... udah ghope macam katun lucah pulak!!

9 Responses to "Kartunis Dulu"

  1. kalo mike perasan, kartun dulu2 kemas je. lukisannya takde yang buat serabut mata. lukisan sekaghang macam sketching pun ada.sekaghang ni awok tak bace anime jepun. buat sakit kepala.

    awok ada baca kartun malaysia yang mula2 sekali terkeluar dari persepsi kartun sebenor ialah aku budak minang. dulu kartun2 tujuannya nak bagi oghang gelak. tapi aku budak minang dah jadi lain. kartunis ujang antaghe kartunis kegemaran awok la. awok folo majalah ujang sampey le dia keluar dari situ.

    ReplyDelete
  2. errmmm...ade betoinye komen mike..... kalo kite berceghite pasei stroke lukisan katun dulu2....kemaih.(kemas) tak seghabut......kite nak bace pun seghonok.....tap igelaknye gelak beghisi...... awok ghase katun sekaghang ni macam sekado nak kejo dateline jee..... janji ade..... itu sebabnye...katun sekaghang ni sekado gelak je le....isi.....takde.....

    ABM....ermmm.... agaknye sebab katun die lebih siriyes......lebih fokus pade jalan ceghitenye......itu yg buatkan AM ni lain daghi katun lain...

    ReplyDelete
  3. awok dolu2 dr kecik numpang baca majalah/komik yg abang2 dok beli..GG,Ujang...abah awok pulok borong komik lat..peminat le tuu...

    betoi la,dulu punye katun dgn skrg dah laen...awok pun dah lame xbaca komik nih sebenonye

    ReplyDelete
  4. uuiii tu betoi punye hadkor tuuu..... baghu betoi true....... awok dulu sebab mak suke beli GG tuu...awok pulak mase sekolah pulak dok kumpoi majalah Ujang..... tapi awok paling sayang Majalah koleksi DIn Teksi yang awok ade....koleksi Rejabhad....Koleksi Long..... Koleksi Zainal BUang HUssein..... dgn Koleksi ABC ni kartunis Ujang punye karya nii

    ReplyDelete
  5. aaaa....mmmm...... uuuuu...... (sambil garu-garu kepala)

    ReplyDelete
  6. teman sedih dengan bakat yang dipinggir spt Zunar... kreatif, kritis dan tahu sumbangannya untuk masyarakat. Andai hak bersuara du julang.. pasti Zunar menjadi kartunis terbilang..

    ReplyDelete
  7. kat Malaysia ni...... kalo kome tak berpehak pade satu pehak tu...... kome dianggap melawan...... itule masalahnye.....tengok katun2 luo negare...... setakat nak kritik pemimpin....dasar pemimpin...itu biase je....tapi kalo kat Malaysia ....itu udah macam dose beso Chor oiiii.......

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss