Paper


Sengaje pilih contoh paper luo negare.....supaye awok nampak kool!

Tabloid ato Broadsheet???
mane satu pilihan kome???

oh ye.....lupe nak bagitau...
awok bukan berceghite (cerita) tentang jenih paper tu....
tapi awok berceghite (cerita)tentang saiz paper tu....

Yang bersaiz Tabloid tu ......
ala yang saiznye kecik......
Tabloid tu paper bersaiz kecik macam Harian Metro, Kosmo, Berita Harian, The Star, The Sun, Sinar Harian.....
kalo kat UK pulak yang pemesnye (famousnya) The Sun....
sebab ade page 3 ....

akhbar yang bersaiz tabloid kebiasaannye kite kaitkan dengan publisiti mughahan (murahan), kontroversi, gosip dan bende2 yang tak siriyes (serious).....
contoh terbaik kome ghujuk (rujuk) paper Harian Metro.....
tengok tajuk muka depan pun kome dah tau....
tapi inile penyebab kepade laghihnya (larisnya)jualan akhbar bersaiz tabloid di meghate dunie (merata dunia)

jangan kome tanye ape bende page 3 ni.....
kome surf sendighi kompom jumpe.....
tapi kome surf ateh (atas) tujuan nak belajo takpe....
dah jumpe....keluo....jangan gatei berlebih sangat....

yang bersaiz Broadsheet pulak....
saiznye beso.....
ini paper jenih (jenis) yang konservatif.....
yang memang daghi (dari) dulu kalo kite sebut paper....
ini le saiz yang biase kite beli.....

kalo kat Malaysia ni yang tinggei bersaiz broadsheet ialah Utusan Malaysia.......
kalo dekat UK yang pemes (famous) ialah The Telegraph, The Independent
dan kebiasaannye bile disebut Broadsheet.....
jenih (jenis) Penulisannye bersifat siriyes (serious).....
dan ade jugak pendapat yang mengataken pembace paper bersaiz braodsheet adalah daghi kalangan megheke (mereka) yang lebih berpelajaran dan 'high-class'.....

tapi itu cume pendapat.....
sebab dalam konteks Malaysia oghang (orang) banyak membeli paper yang mughah (murah)......
tapi banyak bende diceghitekan (diceritakan) didalamnye.....
dan juge senang dibawe kemane saje.....

P/S: Mahap, awok udah lame tak bace paper......

0 Response to "Paper"

Post a Comment

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss