Belajo Loghat Bahase Perak




Walopon kite semue ni dudok dalam satu negare...
Negare Malaysia....
tapi setiap negeghi (negeri)...
tiap daeghah (daerah) ade loghat masing2.....

tak terkecuali juge Negeghi (negeri) Perak....
malahan setiap daeghahnye (daerahnya) berbeza loghatnye....
contoh mudah macam ni....

Kalo kome kat Tepen (Taiping) ke ateh (atas)...
membawak ke Kamunting, Selama, Bagan Seghey (Serai), Paghit Bunto (Parit Buntar....
kome akan dengo oghang (Orang) dekat sini cakapnye bunyi Utaghe (utara)....
alaa......campo Penang.....campo Kedah....... campo Perlis leee.....

Kalo kome dekat area sempadan Perak dengan Kelantan....
mawak (membawa) ke Gerik, Lenggong dan Pengkalan Hulu....
walopon Pengkalan Hulu bersebelahan dengan Baling, Kedah.....
tapi bunyi cakap kat sane udah bunyi Kelantan sikit2......
kome tak percaye????

tapi yang awok nak ceghite (cerita) kali ni...
tentang loghat yang banyak digune di Perak....
loghat yang bile disebut......
oghang akan tau yang bercakap tu asei (asal) Perak.....

loghat tu pulak....
jangan kome ingat same je....
sebabnye kalo di kawasan Paghit (Parit)....
terletak dikawasan Daeghah (Daerah) Perak Tengah...
kedai tak disebut kedei.......
tapi disebut keda (tanpa i ).....

tapi kalo kome lajak ke Ipoh ke.....
sebahagian Kuale Kangso (err...oghang Perak sebut kuale je bile meghujuk Kuala Kangsar)......
pasir tak dipanggei (dipanggil) semba......
tapi dipanggei pasyior........
itu awok tak ceghite lagi yang di Pasir Salak, Kg Gajah lagi tu kome....
takot kome penin (pening) le......

kalo Bagan Datok takpun Teluk Intan....
disebabkan ghamei (ramai) Jawa disane...
cakap deme dengan daeghah (daerah) Kuala Selangor udah same.....
deme bunyi cakapnye Bahasa Melayu Standard bercampo Jawa....

tapi untuk memudahkan kome....
awok letak link2 blog yang awok ghase (rasa) bergune kalo kome nak tau serba sedikit pasei (pasal) loghat negeghi (negeri) Perak.....

Ngoyen Nyogen
Belabunsesamekite
Labun Deme Labun Kume
Waghih Kuale
atasnamaaku
nurSYAMnurQAMAR

sebenonye banyok lagi.....
tapi awok letakkan blog yang awok selalu masuk.....
ape...kome ingat ni terer Loghat Perak macam deme ke???
awok kalo yang besik2 (basic2) tu bulih lee....
contoh macam ni ---> Plis ticer, mey i go tu toilet?
hehehe...

kalo ade kengkawan yang nak betoikan statement awok....
atopon ade maklomat tambahan....
silekan.......memang awok alu-alukan.....

P/S: Deme ye betoi Perak piyo....awok Perak celup....kekeke

9 Responses to "Belajo Loghat Bahase Perak"

  1. mmg nak belajo loghat bahasa Perok, serupe mcm kite nak belajo bhs inggeris, kalo tak diamalkan, lupeee leee...

    ReplyDelete
  2. betoi le tu cik eMMe......tapi bestnye algi kalo jumpe kawan yang same cakap loghat same....habeh kecoh ....

    ReplyDelete
  3. yg tu leh jadi lupe diri n lupe org skeliling (yg tak tau ckp Loghat Peghok), hehehehe....kite ni senyap jela, sengih2 ...

    ReplyDelete
  4. hehehehe....sebenonye......awok punye loghat Perak tak se piyo blog2 yang awok letak tuuu....deme lagi hebat...... lagi piyoo..... awok kekadang kalo yang dasat2 tengah nyembang....awok sengih jugakkk.... ate....tak paham sangat...

    ReplyDelete
  5. itulah keunikan malaysia yang berbagai2 jenis bahasa loghat

    ReplyDelete
  6. itule bagoihnye Malaysia......itu kite tak cite lagi hei2 bangse lain....lagi banyak bende nak diceghite...

    ReplyDelete
  7. atasnamaaku pun msok senaghei ? lantok mike le yeop..tapi nulih gune loghat perak mcm puah(puas) ghasenye.. malangnye ghamei yg idok paham.. kawan2 teman ngadu letih mace blog teman.. sebab itu le teman selang seli ngan bahasa standard..

    ReplyDelete
  8. uiiiii itu udah jatoh wajib kene masuk tu CHor!!!!!sesekali promote blog kengkawan....... seghonok jugak ghamei yg tau bahasa PErak ni....tapi kite pulak masalah....tak bulih nak ngene kan deme......macam chapcibor..... hehhee...deme bukan tau...

    ReplyDelete
  9. ha..ha.. good explaination ..betul yg belah2 taiping dan ke atas..memang cakp mcm utara.. belah gerik ke bawah ckp mcm kelantan.. tapi saya plak.. mak n abah balah parit buntar...jadi memang ckap hang aku.. bila sembang dgn kawn gerik.. baham loratnya tapi x reti ikut sangat..tu yg jadi aku hang depa jadi mu..kalau bab lorat kuala.. paham sikit2 tapi x berapa reti nak ckap..dgar boleh la.. :P tgh pikir klau balah2 ipoh pun ckap hang aku kan.. sbab kawan dari snaa sama blajar ckap pun hang aku.. mika :P

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss