Kisah Mengadu Domba




Errr.....
Tau ke mengadu domba tu apa???
mengata orang, mengumpat semua tu tau tak???
lebih kurang macam tu la maksud dia....

mengumpat, mengutuk orang .....
lepas tu laga-lagakan orang....
dan kesudahannya bergaduh dua-dua pihak yang di umpat....
alahai.....

pendapat penulis laa....
yang suka mengadu domba ni....
sebenarnya dia nak menutup kelemahan dia.....
dengki dengan orang lain....

dan seboleh-bolehnya ...
dia tak nak orang lain tau kelemahan dia.....
biar orang nampak dia bagus.....dia hebat....
padahal kosong jeee....

dia tak boleh la tengok orang lain lebih dari dia...
nak-nak lagi kalau orang baru .....
lagi la dia tak boleh tengok berjaya dari dia....
memang ada masalah psikologi dengan mental la orang jenis macam ni...

sekarang ni nak mengumpat atau mengadu domba ni....
dah tak perlu berjumpa 'face to face'....
di alam maya pun dah boleh.....
facebook ada....twitter ada....
malahan dalam blog pun orang boleh mengumpat....

biarlah orang jenis macam ni.....
ini antara dia dengan orang-orang yang diumpat....
dan antara dia dengan Allah....
kalau dia rasa dia bagus....dia hebat.....

dia lupa....
Allah lagi hebat....

P/S: jangan kacau hidup penulis sudahlah....kalau jadi macam ni....taula nasib orang tu....

17 Responses to "Kisah Mengadu Domba"

  1. Salam Kome,
    dengor tu warning dari Yob Perak, jgn kome mengadu dombakan die, bahaye!
    Betoi Yob, org macam ni ade inferiority complex, sonok nengok org berbaloh, dia dok tepuk tangan, bahagia dia rase, tak tau dosa dia berlipat-ganda!

    ReplyDelete
  2. orang yang mengadu bomba eh domba ni biasanya dia ada PHD..memang teror la dia..huhu

    ReplyDelete
  3. asal dia tak mengumpat kita kan kan :D

    ReplyDelete
  4. Gaghang...mmg gaghang mike nih.. laghiiiii !!!!

    ReplyDelete
  5. ate Kak Halima....
    maghah le awok kalo ade yang buat mcam ni dekat awok....awok tak ngaco deme....deme pulak yang ngaco awok......tembi kaghanggg....

    oghang jenih macam ni gilee....

    ReplyDelete
  6. cik Kalamhati...
    wahhh...kalo camtu tak payah belajo tinggi2 oooo.....penat je belajo bertahun baghu dapat PHD....deme tak payah belajo tinggi2 dah dapat PHD

    ReplyDelete
  7. Encik Sharinginfoz....
    ye memang tak baikkk.....tak baik untuk kesihatan dan jugak fizikal

    ReplyDelete
  8. cik Dni....
    ye cik dni....jangan deme kaco kite udahle......tapi bende tak baik....jangan le kite buat..... takde pekdahnye mengumpat niii

    ReplyDelete
  9. CHor....
    awok garang bertempat ghasenye...... kalo mike awok hamput awei2 dahhhh

    ReplyDelete
  10. mengadu domba... takut tunjuk kelemahan betul lar tue.. nk tarik perhatian org pada dia plak... huhu.. hye 1st time visit here..

    ReplyDelete
  11. ate, kalo kaco kome bolei?..gilo la bai tajuk jerk dah menyeramkan 'Menggaduh Bomba'..mmg maksudnya,jgn le kita mencari pasai dengan orang yg xcari pasai ngan kita,lgi2 lak orang tuh datang membantuh kita..ye dok bai..??

    ReplyDelete
  12. amalan yg sape2 pun xsuke...keji bebenor...mintak simpang le...

    ReplyDelete
  13. klu takde benda yg baik untuk dicakapkan, maka diam itu lebih baik..

    ReplyDelete
  14. yeop..berikan sokongan kepada blog loghat peghok yg baghu..pabila bulan mengambang...ade jadi follower teman tu..yg gambo bulan tuu..

    ReplyDelete
  15. Jenih batu api leni (batu ronson), kighe nak pelage ogahng. Mitak blog loghat peghak teghuih bekembang dan tidak ade spesis yang suke mengadu dombe antaghe kite.

    ReplyDelete
  16. kan kan kaan... asyik lah duk dengki tak pasai2...

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss