Bos dan Pekerja Bawahan

Cerita ini hanyalah pandangan dan pendapat penulis semata....
tidak ada kena mengena dengan individu sama ada yang hidup ataupun yang telah meninggal dunia....




Bos atau ketua yang baik adalah seorang yang kenal anak buahnya....
dan ambil tahu akan kerja anak buahnya.....
tetapi kebanyakan bos yang kita jumpa....
adalah bos yang hanya mahukan keputusan akhir....

bermaksud.....
apa cara sekali pun.....
yang dia tahu....
kerja yang diberi mesti siap.....

dan jika kerja yang diminta tidak disiapkan....
tahu sahaja lah nasib pekerja tadi.....
dan pekerja tadi....
jika ada sebarang masalah....

kalau boleh....
berjumpa lah dengan bos....
terangkan masalah anda....
jangan nanti bila 'dateline' sudah dekat....

baru nak dirujuk dengan bos anda....
yang ini memang menempah 'maut'.....
rujuk dengan bos anda jika terdapat sebarang kemusykilan ....
dan maklumkan perkembangan terkini kerja anda....

sekurangnya bos anda akan tahu perkembangan dan status terkini kerja yang diminta tadi....
bos dengan pekerja bawahan perlu ada satu hubungan yang baik....
berdasarkan pada kebolehpercayaan bos kepada pekerja bawahan tadi....
bos anda pasti sukakan anda...

P/S: ini bukan tips mengambil hati bos anda....dan juga bukan tips membodek bos anda

12 Responses to "Bos dan Pekerja Bawahan"

  1. masalahnya ada jugak boss yang jenis tak mau ambil tahu apa masalah orang bawah ni..yang pasti kerja dia bagi mesti kena siap walau macam mana keadaan sekali pun..boss yang betul2 berlagak jadi boss..huhuhu

    ReplyDelete
  2. cik kalamhati.....
    benar....tapi ade yang lagi betoi

    ReplyDelete
  3. Encik AHmad SHafik bin Othaman...
    nanti2 dapat le jadi bos tuuuu

    ReplyDelete
  4. encik aman_arab.....
    awok penah dapat bos amcam ni.....memang tensen....yang die tau result.....yg lain bukan urusan diaaa

    ReplyDelete
  5. tertekan sesangat ni cik sw33tdarling.com

    ReplyDelete
  6. setuju benor..
    tp ramey yg segan nak jumpa bos.. segan nak bertanya., takut kena herdik.. walhal bos tu dulu pun koje bermula dr bawah juga...

    jd usoh ler takut dgn bos.. bos2 ni suka bila anak buah bertanya.. bos2 jadi getik dgn anak2 buah yg suka membodek & gaya bodoh sombong...

    ReplyDelete
  7. KakYong......
    kalo dpat bos yang memang naik daghi bawah ok leee.... tapi kalo dapat bos yang jenih masuk2 keghoje udah dapat dudok dekat 'ateh'....masalah jugakk....ego deme ni lain macam sikit...... tapi staff bawah2 ni kene le pandei 'tackle' diee.....

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss