Terkenang Semasa Dulu - Malam




Awok bujang2 dulu cukop menyukat bintang.....
maksud awok..... gemo beghembun (berembun)....
kome paham ke maksud awok suke beghembun (berembun) tu???
maksudnye gemo keluo malam......

tapi awok keluo (keluar) malam dulu pun....
takde le gemo awok ghempit-meghempit (rempit- merempit)...
setakat lepak dengan kengkawan.....
keluo minum2.....

itu je le yang awok buat....
dan tempoh beghembun (berembun) awok pun idakle sampei ke suboh....
habeh kuat pun pukoi 1.00 pagi je...
itu pun telipon dulu mak ayah awok dulu......

maklomle dolu2 mane ade henset2 ni kome....
sape yang pakei henset mase tahun zaman awok tu dulu....
udah dikighe (dikira) mewah.....
maklomle henset mahei (mahal) mase tu....

simkad pun mahei.....
airtime nye lain.....
excess nye lain......
memang mahei....

erkkk....terlaghi (terlari) pulak topik awok....
awok cukop suke mase bebujang dulu ....
mase2 awok berkhemah dengan kengkawan.......
dan kawasan tepi pantei (pantai) meghupekan (merupakan) kawasan yang paling best untuk berkhemah.....

dengo (dengar) ombak memukoi pantei (memukul pantai)....
tidor mengadap langit....
bintang2 berseleghak (berselerak) kat ateh (atas)langit...
walopon awok bukan le jenih (jenis) gheti (reti) nengok bintang ni.....

tapi bile melihat betape indahnye ciptaan Allah mase tu....
teghase (terasa) kerdil nye kite di duniye (dunia) ni....
kite ni takde ape2 pun....
kecik sangat kite ni....

awok saghankan (sarankan) pade kome......
sesekali kome luangkan mase melihat keindahan malam.....
tengok ateh (atas) langit....
dan pikiokan (fikirkan) siape kite dibumi Allah ni....

P/S: Indahnye zaman mude ghemaje (remaja)...... dah 3 series ni plak tersentimental pulak...

14 Responses to "Terkenang Semasa Dulu - Malam"

  1. kenangan terindah ek..hehe

    bila kenang waktu muda memang best..tak pk tanggungjawab..hanya perlu belajar an jaga diri..=)

    ReplyDelete
  2. jiwa kita sama bai..phewitt sna..pheewit cni..rempit sane..rempit cnie..kn kn

    ReplyDelete
  3. betoi tu cik kalamhati.....
    pikir seghonok jee....... maklomle tanggongjwab kite letak pade mak bapak kite....

    ReplyDelete
  4. me first time datang sini...pening jugak nak paham...tapi so far boleh paham...hehehehe

    ReplyDelete
  5. dni dah tua skang ni.. teringat zaman muda2... awww best

    ReplyDelete
  6. alah... dah tua ni pon miker suke jugak beghembon, beghembon kat kedey mak endah... ekekekeke

    ReplyDelete
  7. cik zahidah dihaz
    biase le tu....
    yang memule datang sini ....
    memang jenoh nak paham.....tapi pelan2 kayuh ...paham le nanti....dan loghat awok tak sepiyor ato sepekat yang lenlain.....ini kighe loghat yang paling light sekali....

    ReplyDelete
  8. cik Dni....
    kalo cik Dni dah tue....awok ni dah bangke leee......

    ReplyDelete
  9. errrr....hanibi....
    yang itu bukan beghembun....tapi menambahkan elmu pengatahuan....hehehe

    ReplyDelete
  10. baguih tu yop..

    mike jgn x tau...berpikior sesaat tntg kbesaran Allah lebih baik dr dunia dan seisinye...itu yg awok tau le...

    ReplyDelete
  11. eeerr....... teghase kecik dighi awok ni Yong....bile menengok semue tuuu

    ReplyDelete
  12. macam berpuitis pulok mike ni.. ok jugok ye.. teman ngaku yeop..teman dulu kaki lepok yeop.. sampei ke pagi teman melepok yeop.. tang meghempit idok le.. teman jenih penakut walopun mase tu pakei motu beso la juge.. TZM..tapi itu dulu la..

    ReplyDelete
  13. uiiii...kighe hebat le Chor....mike ade TZM.....awok dulu awok dulu pakei Fame jee.....itu le motu yg ade.......

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss