Kalau P.Ramlee Masih Hidup Lagi



Dalam kita sibuk-sibuk mengangkat Tan Sri P.Ramlee....
sebagai artis bulan ini....
dengan pelbagai acara untuk mengenang Arwah....
dari konsertnya.....ulang balik filem-filem arwah....
dan siap buat dokumentari lafi....

Penulis tetiba terfikir.....
kalaulah P.Ramlee masih hidup lagi......
agak-agaknya.....
dia dapat ke 'title' Tan Sri....
dapat ke anugerah Doktor tu????

atau mewah ke kehidupan dia????
atau gembira ke dia dengan filem-filem Melayu sekarang ni???
atau seronok ke dia dengan gosip-gosip terkni artis-artis Malaysia???
atau laku lagikah dia dalam bidang lakonan Malaysia???

adakah orang akan kenang P.Ramlee sebagai P.Ramlee....
atau sekadar seorang lagi artis veteran tanahair???
yang bila sakit takda seorang pun artis muda yang datang melawat.....
atau beliau akan duduk dirumah flat tingkat 15 macam sesetengah artis veteran sekarang ni????

Mengikut pembacaan penulis....
kehidupan Arwah dikatakan susah apabila berpindah ke Kuala Lumpur....
filem-filem lakonan dan arahan beliau tidak lagi mendapat tempat dihati penonton.....
beliau juga dikatakan tidak lagi dipandang hebat oleh indsutri filem tanahair masa itu....

macam tu lah manusia....
semasa hidup ..orang tak hargai pun....
tapi bila sudah meninggal dunia.....
segala kisah hidup dia nak dikorek....

Bersemadilah disana wahai pejuang seni...
moga tenang disana......

P/S: Bila dah takda ...baru orang ingat....

24 Responses to "Kalau P.Ramlee Masih Hidup Lagi"

  1. selalunya gitu le. dia mati masa dia still top. sebab tu ada penghargaan segala bagai. kalo macam skang ni cuba kalo seniwati mariani tu mati, orang anggap biasa je.

    ReplyDelete
  2. kan.. baik buat bace yassin untuk arwah rama2 ke... lg tenang die di sana..

    ReplyDelete
  3. biasa le...
    sudirman pun dengor2 nyer nak diberi anugerah jugak kan... ke dah diberi..??!!

    ReplyDelete
  4. lumrah manusia. dah tiada baru dihargai dan dikenang2..

    Latest Entry Blog Razis "My 2nd Cheque from Nuffnang "

    ReplyDelete
  5. itule cik sopi.....
    penah le awok tertengok satu program bualbicare..tak ingat name program tu... yg si rosyam nor jadi pengacara tu.... tajuk die...cukup2 le dengan P.Ramlee...... salah seoghang panel .....Prof Abu Hassan .....lupe name penoh die..... die setuju dengan tajuk mase tu...... lepaih tu.....bersusun oghang telipon maghah diee...... mase kesimpulan die cakap senang jee....oghang Malaysia..... sebab die meninggei mase dah suam2 suku....tapi still terkenal algi....itu yg oghang kenang...kalo sekaghang...ghasenye takde lee...

    ReplyDelete
  6. itule cik terataibungaindah...
    itule yang sebaiknya....dia pun daapat pahala ateh bacaan yassin tu kan???

    ReplyDelete
  7. KakYong...
    Sudirman dah dpat Datok dahh....datok pahang..... tapi kenkadang je oghang nyebotnye...... tak salah tahun lepaih lagi dah dapat nye

    ReplyDelete
  8. biasa tu cik Razis..... dah takde baghu nak dikenang...ade depan mate buat2 tak nampakkk

    ReplyDelete
  9. Adat manusia D-08... bila dah meninggal barulah nak dikenang, barulah nak diberi gelaran... masa hayatnya... x de sape nak ambik tahu.... Apapun, P Ramlee mmg seniman agung.. Semoga roh beliau tenang di sana... AMIN

    ReplyDelete
  10. Mike tengok je mcm mane deme layan s shamsuddin le yeop.. pade era muzik pop yeh yeh.. P Ramlee peghonoh di penggei dideme ngan telo busok.. teghoyok kawan tu dibelakang pentah..

    ReplyDelete
  11. Idok pasti betui ke masih top die mase tu.. Filem Laksama Do Re Mi..mujur2 idok bulih siap sebab die tak cukup duit.. Tapi teman paling kesian ngan R. Azmi.. akhir hayatnye dijage di saloh soghang kawan teman kat T. Malim.. D_08..mungkin bulih tulih ttg R Azmi pulok pah ni..

    ReplyDelete
  12. betoi tu cik FUzianiJSR....
    dah takde baghu nak dikenang....ceee mase idop pun dikenang...bagi penghargaan....meghase le jugak diee....ni dah takde......femili die je le yg dapat....

    ReplyDelete
  13. Chor...
    ceghite kene baling telor busuk tu pun awok ade bace..... udah jado tahap hina die mase tu....pade awok le kan....kalo pun dah tak seuke die....tak payah le sampei baling telor busuk.......hina sangat ke die ???

    ReplyDelete
  14. Awok pun heghan jugak CHor...padehei R.Azmi tu lagi lame daghi P.Ramlee kan???...tapi ceghite pasei die sikit beno.....dan macma takde langsong......awok nak nulih pasei R.Azmi ni pun payah jugak ni CHor....awok takde sumber yg soheh...... kalo nak haghap sumber internet bukan kite bulih percaye sangat....

    P/S: CHor...awok tak sampei hati nak cakap Arwahnye mase meninggei tak top....kesian ....

    ReplyDelete
  15. tp skrg ni muda2 and org baru lg ramai yg dah dpt title & anugerah.. wp ada segelintir tu jasa dan pencapaiannya x seberapa.. sian org yg lama2 tu..

    ReplyDelete
  16. cik Hanis Azla....
    ni merujuk pade FFM baghu ni ke??? yg si SHamsul dapat anugerah Pengarah terbaik tu???? personally awok ghase die tak patot dapat lagiii..... filem die takde le baik mane pun....setakat ade kete teghobang...melayang jeee

    ReplyDelete
  17. politik juga kan dunia seni hiburan skrg nih...ade duit je org pandang n tabik hormat...

    ReplyDelete
  18. no komen cik eMMe....... tapi kalo kite tengok daghi pengalaman dengan ceghite pengarah terbaik tu...memang tak layak lagiii...... kughang2 die perlu lagi 5 tahun baghu layak

    ReplyDelete
  19. atau sama dengan pejuang seni yg seangkatan beliau seperti Pak Aziz Satar..yg hidup cukup makan..senang tetapi tidak mewah kan..

    ReplyDelete
  20. itule maksud awok...... kalo dia ade lagi..... adekah idop die same macam artis veteran yang ade.....senang tapi tak kaye....macam cik kalammhati cakap tu..... nasib la jadi artis dekat malaysia ni...

    ReplyDelete
  21. artis lama yang skang ni kebanyakannya terpinggir.. kalau Allahyarham tan sri p ramlee masih ada, adakah masih disanjung sebegini ya... tengoklah jins samsuddin... tenggelam timbul je skang...

    ReplyDelete
  22. Cik Dni....
    Tan Sri JIns Samsuddin tu nasib baik sebab die dilantik Dewan negara....jadi senator....kalo tak takde le..... silap2 die pun dudok dekat flat tingkat 15 jugakkk.....

    ReplyDelete
  23. Salam Yob, tp Tan Sri Jins dia antara seniman seangkatan dgn dia yg mau mempertingkatkan diri secara akademik, tu yg dia buleh gi jauh. Dah berumor pun dia berusaha belajor tu smpi dpt Phd. Kalau dia berlabun pun buleh paka, bawak ketengah ketepi!

    ReplyDelete
  24. haaaa...yang ni awok tak tau Kak Halima......tapi kalo betoi le die belajo sampei ke PHD....memang bagoih lee...kughang2nye die ade inisiatif nak memajukan dighi die.,.....tapi mane ke ceghite Pasir Salak yang heboh die nak buat dulu tu??? keghete2 antik yg die beli untuk ceghite ni bersusun dekat changkat jeghing!!

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss