Malaysia kah kita???




Kome peghasan (perasan) tak.....
bile kome bercakap menggunakan Bahasa Malaysia dengan bangse lain di Malaysia ni...
kome akan bercakap 'telo' bangse deme...

kalo dengan bangse India....
kompem kome pun teghikot (terikut) gune telo deme....
'aiiiyyyyooo...saya tarak mau itu nombor...(sambil kome menggoyang2kan kepale kome)....

kalo dengan bangse Cina pulak....
'aiiiyaa...sikalang wa tatak mau itu nombot aaaa!' sekadar contoh....
jenoh tergeliat lidah kome mengikut telo deme....

ate .....ngape yang mesti kite ngikotkan (mengikut) telo deme???...
teghuk (teruk) beno ke deme sampei tak paham Bahasa Malaysia???
gune je Bahasa Malaysia yang stended....

kalo tak paham....
payah leee....
lahir di Malaysia....
beso kat Malaysia....
Keghoje (kerja) kat Malaysia....
kenele ambik inisiatif membetoikan lidah dan pemahaman kome....

Mahap....entri kali ni bukanle entri rasis...
cume menyuaghekan (menyuarakan) ketidakpuasan hati awok....
ateh (atas) insiden yang baghu (baru) berlaku depan awok....

macam mane payahnye seoghang (seorang) kakitangan gomen....
ndak memahamkan seoghang (seorang) ghakyat (rakyat) Malaysia....
yang tak paham langsong Bahasa Malaysia....
tapi disebabkan tugeh (tugas) ....
kene sabo jugak leee....

P/S: lain le kalo awok bercakap gune Bahasa Malaysia loghat Perak....lagi penin le demem nak paham....

18 Responses to "Malaysia kah kita???"

  1. heheheh... suami kakyong selalau pun jd cam ni...

    kakyong ckp bhs cam biasa jer.. x kuase nak ikut cara depa... ;)

    ReplyDelete
  2. eh! ade tau apek kat pekan Karai leh berloghat Perak, pehh..kalah awok...huhuhu...
    tak Malaysia la kalo takleh menguasai bahasa Melayu/Cina/Tamil kan...heheheh...

    ReplyDelete
  3. jenoh le kalo kite asik kene ikot deme....deme kene le belajo bagi penguasaan bahasa tu meningkat...tak salah kan....kate dok Malaysia...oghang Malaysia....

    ReplyDelete
  4. cik eMMe...
    ehhh biase ke Karai ke????..awok nak belaj oBahsa Mandarin.....bile dah terer...bagh ubahasa kntonis....walopon cina Malaysia ni ghamei gune Kantonis....tapi kat international deme gune Mandarin...bio awok power yg international duluu

    ReplyDelete
  5. loghat perak piyor pun sy x paham ..huhu!

    ReplyDelete
  6. dni reti bahasa melayu je. adeih ;p

    ReplyDelete
  7. ntah la... x reti la byk sgt bahasa2 sendiri ni... nak faham loghat perak pun susah... seb baik ada 'translation'... hehehe... dah campur aduk dah ayat ni...

    ReplyDelete
  8. hehe cuba kita try wat..apa reaksi deme kan..=)..biar deme ikut kita lak..

    ReplyDelete
  9. Oghang melayu memang pelik D .. yg lawaknye, oghang cina yg jadi lawan die sembang lebih fasih melayunye banding ngan die..
    eMMe..karai tu kampung teman..

    ReplyDelete
  10. nakal sebenarnya x fhm sgt entri yg abg tulis..nakal kena baca 2x baru nakal boleh fhm sepenuhnya penulisan abg..hehehe..raso nyor awok udeh buleh ckop perok ni...hahahaha

    ReplyDelete
  11. makdara terDIVA....
    takpe mak daghe....pelan2 kayuh..... tu awok dah letak dalam kughungan lagi tuuu.....

    ReplyDelete
  12. cik Dni....
    awok pun same...... tapi nak jugak belajo Bahasa CIna (mandarin & Kantonis) ....kalo dapat tamil pun bagoih jugak

    ReplyDelete
  13. cik aTEN....
    takpe.......kalo bace pelan2...lebih sikit mike pahamnye...... hhhehehe

    ReplyDelete
  14. cik Kalamhati....
    awok setuju dengan cadangan mike..... kite buat....bio deme terkebil2 pulakkk

    ReplyDelete
  15. Chor....
    iye CHor.....
    tak tau le same ade kite nak bagi keselesaan pade oghang lainn...atopon sikap tipikal kite pade bangse lainn.....cakap je le BM yang betoii...

    ReplyDelete
  16. Nakei.....
    kalu dah bulih cakap Perak....maknenye mike udah buulih paham le ape yang abg chor kamu ni tulih....tapi takpe...pelan2 kayooohhh

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss