Rokok Lagi



Seoghang (seorang) peghokok (perokok )tegar....
kalo le die tengok gambo kat ateh (atas) ni....
agak2 kome le.....
mau ke die beghenti meghokok (berhenti merokok)???....

jawapan awok tak!!!!....
sedangkan gambo2 (gambar2) ni diletakkan kotak ghokok (rokok)....
yang deme beli pun deme tak higho kan (hiraukan).....
inikan pulak kalo dibuat eklan2 kat ateh (atas) ni keluo kat tibi!!!....

lagi le deme tak heghan (hairan)......
pade deme...
nikmat meghokok (merokok) tu lagi best.....
kesan daghi meghokok (merokok) tu takde nye deme kesah....

deme peduli ape dengan oghang (orang) sekeliling yang terhidu asap ghokok (rokok) ni....
yang deme tau deme dapat lepaih kan (lepaskan) napsu deme meghokok (merokok).....
bulan pose...
mase waktu berbuke.....

yang deme caghik (cari) dulu ghokok (rokok)....
bio tak makan nasik...
bio tak minum ayor (air)....
tapi ghokok (rokok) tak bulih putuih (putus)...

waktu ghibut (ribut) & ujan lebat pun .....
sanggop deme ghedah (redah).....
aseikan dapat membeli ghokok (rokok)....
panggei (panggil) le mane2 pakar kesihatan atopon motibasi....
bagi nasihat pade deme.....

sedangkan anak2 yang oghang (orang) kate bulih bagi deme cayo (cair)......
pun deme tak higho kan (hiraukan)....
ini pulak nak panggei (panggil) oghang luo (orang luar)....
ghentikan (hentikanlah) le kome.....

biokan deme dalam duniye (dunia) deme......
biokan deme meghosakkan (merosakkan) alam dengan asap ghokok (rokok) deme....
biokan deme yang beghabih (berhabis) mengkayekan tokeh (taukeh) ghokok (rokok).....
biokan deme yang meghane (merana) nanti.....

P/S: lantak deme leee...nasihat tak jalan..... siap kene maghah (marah) pulakk....pegi jalan daaaa....

10 Responses to "Rokok Lagi"

  1. biar je, jgn dilarang, yg dilarang tu la deme buat..lantok pi ahhh
    rokok la sampai lebam ye~

    ReplyDelete
  2. yeop,
    suami kakyong kalo rokok xde.. rela tgh mlm kuor g kedai..
    kalo susu anak habis.. siap soh tangguh esok...
    dulu kakyong sabor juga.. la ni direct jer sound.. anak tu bg melalak tak dpt susu, kalo rokok xde laju jer ke keday...:p

    ReplyDelete
  3. cik eMMe....
    uiii garangnye mikeee.....
    deme ni memang udah tak bulih dicakap ape lagi dahhh......
    bio je le deme...

    ReplyDelete
  4. hehehe....KakYong....
    macam tu jugak le arwah ayah awok duluu....sanggop mencaghi ghokok malam2 bute...... tapi sudahnye die beghenti bile anak2 udah mule membeso....dan Alhamdulilah...sampei le die meninggei....tak meghokok dahhh

    ReplyDelete
  5. dni ada alergik bau rokok mudah rasa nak demam.. harap perokok kasihanilah dni. sobsss

    ReplyDelete
  6. Bulan berhenti merokok...kempen yeop..kempen ...

    ReplyDelete
  7. kwn awok cakop kan..gambo penyokit kt kotak rokok 2 tipu belako..hahahah..btl ko(awok udoh buleh cakop loghat perok ni,,,yesss

    ReplyDelete
  8. same le kite cik Dni...
    pantang dengan bau asap ghokok.....memang awok akan penin dengan bau asap ghokok.....dan tak suke kalo baju berbau asap...

    ReplyDelete
  9. Chor.....
    ini je le yang bulih awok buat ........

    ReplyDelete
  10. nakei....mike cakap Perak macam mike bercakap siam...... kekekek....mane mike tau eklan kat kotak ghokok tu tipu???

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss