Bersembang dengan Cleaner



Dalam keghoje (kerja) awok menimbun tadi....
awok sempat jugak menyembang dengan cleaner opis awok ni....
cleaner kami ni beghasei (berasal) daghi (dari) Indonesia....
tapi die dah lame dudok kat Malaysia ...espesyeli Perak....

dan die pun dah kawen dengan oghang (orang) sini....
die keghoje (kerja) dengan kampeni cuci mencuci ni dah lame.....
dan kebetulan pulak....
ditugehkan (ditugaskan) di opis awok ni dah lame....

lagi lame die kat opis awok ni...
kalo dibandingkan awok yang baghu bertuko (baru bertukar) ke sini 2 tahun ....
banyak bende la yang awok sembangkan dengan die....
dan die pun udah dapat tarap (taraf) penduduk tetap (PR) Malaysia ....

antaghe (antara) soalan awok pade die....
'Akak suke ke Oghang (orang) Malaysia panggei oghang (panggil orang)sane tu INDON??'
awok tanye tu bukan ape.....
sebab selame ni macam takde isu je.....
dan deme macam tak kesah....

ghupenye (rupanya) deme tak gemo (gemar) bile kite manggei deme dengan name INDON....
kate die lagi....
panggilan tu udah macam penghinaan pade deme....
dan die saghankan (sarankan)panggei (panggil) le name penuh....
'Oghang INDONESIA'

kendian (kemudian) awok tanye lagi....
'Macam mane pulak dengan kesetiaan akak pade Indonesia sekaghang (sekarang)ni??
die menjawap.....
sebagei (sebagai) seoghang (seorang) yang dilahirkan di Indonesia....
dibesokan di Indonesia....
berkawen (berkahwin) disane dulu (sebelom berceghei (bercerai) dan kawen baghu (baru) disini).....
dan peghonah (pernah) berkeghoje (bekerja) disana (sebelom membawak dighi (diri) ke Malaysia selepaih (selepas) berceghei (bercerai).....

tahap kesetiaan die pade Indonesia masih jugak seperti dulu....
walopon die udah dapat tarap PR Malaysia.....
dan die hormatkan Malaysia sebagei negare baghu (baru) die.....
dan sebagei tempat lahir, tinggei, keghoje suaminye sekaghang (sekarang)....

awok tanye die lagi....
'ape pandangan akak pasei ghakyat (rakyat) Indonesia yang berdemonstrasi kat Jakarta mengutuk Malaysia???'
jawap die....
die tak setuju langsong.....

dan die kate deme tu semuenye dapat upahhh daghi (dari) ahli politik.....
kighe (kira) keghoje (kerja) deme tu untuk berdemonstrasi je.....
dan die kate lagi....
Malaysia dengan Indonesia ni seghumpun (serumpun)....
buat ape nak gadoh2....

dan leh (last) sekali awok tanye die.....
'kalo le Malaysia dengan Indonesia berpeghang (berperang)....... akak sebelah mane???'
err....errr.....dan awok masih menunggu jawapan daghi (dari) die...

P/S: mintak2 le diamankan Malaysia ni daghi (dari) anasir2 jahat luo

8 Responses to "Bersembang dengan Cleaner"

  1. aah..sy pun pernah tya maid..dia kata tak suka sgt org sebut indon...bguih la awok ni..kalah wartawan..

    ReplyDelete
  2. uits, udoh cam reporter la yop...
    tapi mmg betul pun...heharap la kite dgn negara jiran sentias aman harmoni..tak mo la ade perang saudara...

    ReplyDelete
  3. ekceli (actually) cewaaahhh....
    cik suzzsuzie...
    dedulu memang minat nak jadi riporter ato jurnelis.....tapi tak berkesempatan..... mase zaman belajo dulu minat bende2 macam ni...tapi sudahnye dapat accounting.....ahaksss..... blog le tempat lepaih geram....

    ReplyDelete
  4. cik eMMe....
    awok memang suke tego oghang..... kenei ke idakk....asei ade bende nak ditanyee...siapleee......

    P/S: ha'ahhh...takmau le jadi macam tuu...mintak dijauhkan leeee

    ReplyDelete
  5. bibik makcik dni pun tak suka dpanggil indon... macam tak habis cakap je.. contoh nak sebut orang malaysia.. tapi sebut malay je. sedangkan malay tu melayu. habis tu cina india? kan kan :D cemtu gak indonesia... cakap bagi habis. jangan indon saja

    ReplyDelete
  6. same je mcm laki awok..peramah ..dgn sume org buleh melabun ;p

    apa2pun mga2 Malaysia kite ni aman slalu...

    ReplyDelete
  7. itule cik Dni...
    tapi kite cakap macam tu bukan sebab kite menghina deme...tapi lebih pade keselesaan menyebot perkataan tu...takde niat ape pun...

    ReplyDelete
  8. itu le Yong....awok kalo jumpe hasben mike haghoih tak beghenti bercakap niiii

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss