Ummi ... Mana Ummi Dapat Adik???




Kome paham soalan kat ateh??? (atas)
macam ni lebih kughang (kurang) bunyi soalannye...
Ummi.....macam mane adik boleh ade???...
soalan ni anak daghe (dara) sulong awok yang nanye (tanya).....

adoile.....
awok tak peghenah (pernah) le terpikio (terfikir) yang bebudak umo (umour) 3 tahun 5 bulan akan menanyekan (bertanyakan) soalan macam ni......
jenoh awok nak eksplain (explain).....
kalo nipu (tipu) kaghang (karang) berdose....

kene pulak deme ni usia yang macam kain putih.....
kite yang mencoghakkan (mencorakkan) deme....
kalo (kalau) kecik2 dah diajo menipu.....
silap2 sampei (sampai) ke beso le di kene tipu.....
dan paghah (parah) lagi die pulak yang jadi penipu....

tapi dalam kes macam ni.....
awok terpakse le ngabokan (bagitau).....
yang umminye dapat adik baghu (baru) daghi (dari) hospital.....
terpakse kome....

takkan awok nak jawab.....
adik ni dapat kesan daghi (dari) persenyawaan antaghe (antara) sperma dan ovum yang berlaku dalam ghahim (rahim) ummi....
dan persenyawaan ni berlaku bile ade nye p[erhubungan badan antaghe (antara) si lelaki dan si peghempuan (perempuan)....
dan ianya berlaku lebih kughang(kurang) 9 bulan yang lalu....

jenoh kome.....
lagi banyak tanye nye lagi......
kekekeke....
sudahnye ending awok cakap macam ni....

Kakak ....kalo kakak dah beso (besar)nanti.....
kakak belajo (belajar) Sains dekat sekolah.....
nanti cikgu ajo (ajar)....
dan anak daghe (dara) awok terkebei2 (terkebil2)....
nak memahamkan (memahami) ape yang awok cakapkan.....

P/S: jenoh kome nak menjawabnye...... kekekeke... bebudak sekaghang (sekarang) ni....

22 Responses to "Ummi ... Mana Ummi Dapat Adik???"

  1. kakyong ckp bb dtg dr perut ibu.. Tuhan (Allah) beri..

    so far Anis & fikri deme faham mcm tu ler...

    ReplyDelete
  2. pening jugak ye bila budak2 terlalu pandai ni.. kalau kena tanya camni nanti nak pinjam skema jawapan kat sini la.
    ALL IN ONE

    ReplyDelete
  3. ..❤..jawapan demo mantap...hahhahha....kawe suko...

    ReplyDelete
  4. aritu qis cakap.. ummi & abbi amik adik kat hospital..
    tp baru2 ni yan try gakla explain.. adik & qis lahir kat hospital.. dulu qis macam adik jugak.. ada dalam perot ummi.. pastu ummi beranak kat spital.. tgk skang perut ummi dah kempis takde baby dalam.. sebab baby adhwa dah keluar..

    hahahah panjang lebar.. rasenye dia paham... sebab kite nak explain dia tu biar sepatah2 & kene berulang2... dan biasenye qis bile kite cite.. dia akan sebut balik tanda dia paham..

    esok lusanye bile lalu hospital.. dia mesti cakap balik.. ummi beranak kat hospital.. hahahahhaha

    ReplyDelete
  5. ur dotter dah besar leh jadi saintis, hehehe......

    ReplyDelete
  6. pergh..soalan maut nih..nasib anak sulung aku tu xpandai cakap lagi..tapi kalau akan datang terjadi jugak kejadian seperti di atas ni..aku pun tak tau macam mana nak explain..

    ReplyDelete
  7. cik Kalam Hati....
    memang bijakkk...sampei penin le ummi & ayah die melayan

    ReplyDelete
  8. sekolah harapan cik Aa.....
    errr....errr....bagi ke Ali RUstam???

    ReplyDelete
  9. KakYong....
    anak awok ni....soalan2 die semuenye berkait.....itu yang jenoh nak melayan tuuu...tapi takpe...anak2 ni kene jwab soalan die.....

    ReplyDelete
  10. CikSu...
    terlebih bijaknye.....jenoh melayannye....

    ReplyDelete
  11. cik nur...
    bebudak sekaghang ni cepat beno...... bende2 yang kite tak terpikio nak bertanye....die yang tanye dulu...... jenoh melayan nye...tapi seghonok...

    ReplyDelete
  12. cik yanie....
    kalo mantap kene belajo le.....dah ade nanti ....takde penin nak jawab

    ReplyDelete
  13. cik yan @ cik qis.....
    anak awok.....sebabkan awok udah kabokan ambik dengan sepital.......lalu je sepital..... die sibuk le nak kabokan semue yang adik die ummi ambik dekat sepital ....

    ReplyDelete
  14. cik eMMe....
    kalo nak jadi saintis...kene jadi saintis yang solehah

    ReplyDelete
  15. Encik aman_arab....
    mike tunggu bile masetu dah sampei.....tengok le penin ke idak nanti...

    ReplyDelete
  16. umi dni cakap kua ikut perut.. kena tdo ngan suami.. haha

    ReplyDelete
  17. wakakakak.. jawab jgn tak jawab..kakak da makin bijak...

    ReplyDelete
  18. mane nak buatnye kyang.....die udah makin bijak.....dah makin beghet.....

    ReplyDelete
  19. cik Dni....anak awok ni memule memamg di teghime....tapi lepaih tu die tanye balik......

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss