Emas Malaysia - Sukan Komanwel XIX




Haaa.....pagi ni kite ceghite (cerita) bab2 sukan je kome....
udah penat nyembang pasei BAJET 2011 ni....
kali ni kite nyembang peghihei (bersembang perihal) Emas Sukan Komanwel Malaysia pulakk...
kite ikot tughutan nye kome....
daghi emaih (emas) no 1 sampei ke emaih (emas) no 12....
moh kite ......

No 1 - Amirul Hamizan Ibrahim (Angkat Beghat)

Badang kite kali ni seolah nak baleh (balas) dendam.....
maklomler 2 tahun die kene gantong keghane (kerana) pengmbilan bahan terlaghang (terlarang).....itu name lembotnye.....
name kaso nye Streoid..... okle....kughang2nye (kurangnya) die pembukak semangat atlet yang lain untuk memungut emaih (emas)....

No 2 - Arrico Jumith (Angkat Beghat)
Sape le die ni.....tak penah dengo langsong name die... sebelom ni kite kenei (kenal) Matin Guntali je.......tapi sekaghang (sekarang) ni Sabah udah ade pengganti Matin Guntali... 276kg......jumlah bebanan yang die angkat.....gile komeee....

No 3 - Josiah Ng (Lumba Basikal - Trek)
Walopon oghang (orang)kate die bernasib baik sebab Azizol Hasni dibatalkan emaih (emas) keghane (kerana) fault yang dilakukan....tapi sekughangnye (sekurangnya) dengan umur yang udah sampei tahap bulih bersaghe (bersara) ni......ade jugakle pingat untuk negare......

No 4 - Skuad Badminton (Campoghan Berpasukan)

Errrmmm....apelagi nak dikate......selain daghi (dari) England....sape lagi pencabo kuat Malaysia acaghe (acara) badminton dalam Sukan Komanwel kali ni???...

No 5 - Datuk Nicol Ann David (Skuash)
sape macam komen di ateh (atas)...... pemain England, Australia & New Zealand yang ade tak mampu menidakkan emaih (emas) DNAD.....EMaih (emas) pertame DNAD dalam sukan Komanwel.......

No 6 - Nur Ayuni Halim / Nor Suryani Mohd Taibi (Menembak)
....
Ketike tumpuan lebih pade ASP Bibiana Ng.....tetibe name deme berdue ni pulak naik..... maneh (manis) je ghope (rupa) bebudak berdue ni....tapi aweh (awas)kome....kome lebih2 dengan deme ni......deme tembak kome nantiii....

No 7 - Bibiana Ng (Menembak)
ASP Bibiana Ng bukanle name baghu (baru) dalam sukan menembak...... kighe (kira) die melengkapkan pingat yang die dapat......Emaih (emas) ni jugak menidakkan kate2 sumbang selame beliau digantong 2 tahun keghane (kerana) masalah doping..... name kasonye.....dadah terlaghang (terlarang) jugak leee....

No 8 - Pandelela Rinong (Terjun)
Antaghe (antara) kejutan Sukan Komanwel kali ni.... tak diletakkan haghapan (harapan)...... tapi dengan 1 Perak sebelom tu bergandingan dengan Leong Mun Yee...... dan yang menaghiknye (menariknya) mate tertinggi beliau didapati daghi (dari) terjunan terakhir tu kome.....kalo udah ghezeki (rezeki)tuuu...

No 9 - Koo Ken Keat / Chi EEI Hui (Badminton)...
Pasangan Bidan teghejun (terjun).....Chin Eei Hui....kalo tak disebabkan pasanganye cedeghe (cedera)....memang takde le pasangan beghegu campoghan (beregu campuran)ni....... dan yang bagoihnye (bagusnya)......pasangan pilihan no 1 daghi England pun bungkuih (bungkus) dengan deme ni.....

No 10 - Elaine Koon (Gimnastik Berighama (berirama)
Lagi satu kejutan..... ntah sape2 le die ni....tetibe name naik...dengan 1 emaih (emas) i Peghak (perak) dan 3 gangse......ghasenye (rasanya) die dapat imbohan paling beso diantaghe (diantara) semue atlit Malaysia yang cemerlang kali ni...

No 11 - Datuk Lee Chong Wei (Badminton)
Hmmm.....kalo le DLCW tak menang kome...... memang die kene bersaghe (bersara) le...... kecuali kejutan single pompuan (Wong Mew Choo kalah pade single India).....DLCW memang tak banyak pesaing....... memang wajib menang...

No 12 - Koo Kien Keat / Tan Boo Heong (Badminton)....
Emaih (emas) penutup......satu lagi pasangan wajib menang.... pesaing deme daghi (dari) England je.....kighe (kira) takde cabaghan (cabaran) yang beso....... fullstop!

Dengan 12 emaih (emas) melebihi sasaghan (sasaran) yang diletakkan MSN.....
kejayaan kali ni lagi maneh (manis) sebabnye menang di luo negare.....
dan yang pastinye walopon skuad badmiton menang emaih (emas)....
dan dan meyumbang 3 lagi emaih (emas).....
tapi deme rugi sebab kene kongsi RM80,000.00 untuk setiap emaih (emas) yang disumbang.....

Elaine Koon le yang gelak paling beso.....
RM80,000.00 dapat soghang (sorang)
RM40,000.00 untuk Perak
RM20,000.00 untuk gangse......
RM180,000.00 die soghang je kome......kekekek

P/S: kalole awok tau dulu....dah lame awok jadi penyongkak terhandei negare.... (pencongkak terhandal)....errr...tapi congkak ade masuk ke dalam senaghei (senarai) Sukan Komanwel kome???

14 Responses to "Emas Malaysia - Sukan Komanwel XIX"

  1. tahniah kpd atlet Malaysia...
    ade ke org nak belanja kite yop?
    menang duit ribu2...huhuhu....

    ReplyDelete
  2. belanje??? ...bukan kate belanje......dapat yang kosong belakang tu pun idak cik eMMe......

    ReplyDelete
  3. datuk nicol mmg konsisten prestasinya dr dulu..
    xde atlit lain blh lawan..
    syabas pd semua!

    ReplyDelete
  4. ko nih org perak beloh mane??? nape pelik ja

    ReplyDelete
  5. kighe semue kejuaghaan die dah meghase....tapi komanwel ni yang 1st....kat melbourne dulu die kalahhh

    ReplyDelete
  6. pelik tang mane cik gayah??? loghat awok takde pekat piyor macam asamadjfr, waghih kuale, yob tinuj...... awok sikit2 jee.... ate ngape nye???

    ReplyDelete
  7. kalolah dni boleh mewakili Malaysia... :D

    ReplyDelete
  8. hehe sedap je baca loghat peghok ni..=D

    ReplyDelete
  9. Salam yop,

    Kut kighe ape pun kite juge tak beghape untung. Menang lah kut mane kite tetap peghak juge. Tapi oghang paling pemughah kat peghakni adelah oghang kat belanje sane asyik nak belanje oghang je wolo poket udah tak mandang beduit. Yop D08, waghih teman ade di belanja sane. numpang seghonok oghang belanja.

    ReplyDelete
  10. ini kalo bersoghe ni.....haguih ade kene niii......kampong apok awok memang kat Tg belanje lee...... Kg Nyior

    ReplyDelete
  11. Sania (single dari India) tu.. jelah lebih baguih..lagi pun die mude lagi..agresif dan bersungguh..memang tengok daghi awei doh tau sape yg menang.. jadi itu bukan kejutan bagi teman

    ReplyDelete
  12. kalo tengok daghi game memang kite tak terkejot....tapi kalo daghi ranking.....itu yang buat kite terkejut tuuu....... Mew Choo pun lepaih baik injured ni.... permainan die pun agak meghosot...

    ReplyDelete
  13. cik Kalamhati....
    memang sedap .....tapi kalo yang pes taim ke sini...memang penin le membacenye...

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss