Membuat Pilihan



Salam Semue.....
memilih.....pilihan....
biasenye bile disebut pasei pilihan....
bende ni lebih daghi satu.....
dan kome terpakse memilih yang terbaek di antaghe (antara) semue yang kome ade....
wahhhh....kite udah masok bab ekonomi niii.....

kome pernah menghadapi masalah membuat pilihan???
tak kighe (kira) le ape je bende yang kome pilih....
selagi ade pilihan.....
selagi tu le kome terpakse memilih.....

Awok selalu ade masalah dengan pilihan.....
peghonah (pernah) dulu.....
mase zaman2 berchenta duluu....
dulu laa......

kekadang takot bile nak memilih ape ektibiti nak dibuat dengan 'awek' mase tu....
bukan hape....kaghang (karang) bile kite terpilih bende yang die tak suke...
takot die tak seghonok pulakkk...
kekekeke....bile kenangkan balik zaman tuuu....

sekaghang (sekarang) ni pulakkk....
awok kekadang takot nak buat pilihan yang melibatkan mase depan awok...
tapi kalo tak dibuat pilihan....
sampei bile pun awok takkan maju.....

caghe (cara) terbaik yang bulihkite buat....
mintak pertolongan Allah.....
buat sunat Istikharah......
itu jalan terbaek yang bulih kite lakukan....
untuk mengelak daghi (dari) kite tersalah pilih....

dalam memilih jodoh pun same kome....
bende ni melibatkan mase depan kome....
dan kome akan hidop lame dengan pasangan kome.....
jadinye pilih yang betoi-betoi bulih hidop dengan kome.....
jangan pilih semate sebab kecantekan ato (atau) kehenseman die....

bukanle bermaksud yang lawo dgn yang hensem ni tak bagoih...
maksud awok.... jangan bergantong semate pade fizikal....
bende ni tak lame.....tak kekei (kekal) pun...

Jadinye kome....
untok tidak tersalah membuat pilihan dalam hidop kome....
kome timbang2kan dulu pilihan kome tuuu....
bandingkan bughuk baek (buruk baik) pilihan yang bakei (bakal) kome buat.....
tanye pendapat oghang2 (orang) lame
dan kalo maseh tak tau nak memilih mane yang terbaekkk....

Mintak le tolong dengan Allah....itule yang sebaeknye....

P/S: Kalo kome kene pilih Marion Caunter....dengan Lisa Surihani....kome pilih mane??? errr...awok pilih due2 sekali.....hehehe

14 Responses to "Membuat Pilihan"

  1. pilih?
    pilihan raya?
    pilih kasih?
    pilih jgn tak pilih
    hahahhaa~ suke nyakat deme...
    dulu selalu la pilih memilih nih
    skrg ni...ade 1 pilihan je...
    'pilih lah aku jadi teman mu'
    lalalalal~

    ReplyDelete
  2. LIsa Surihani?? hehehe..... lawo die niii..... Tq Cik Dini datang melawat...

    ReplyDelete
  3. cik eMMe....
    tau le mike udah genap setahon....
    tapi bende2 lain still kene buat pilihan jugakkk...
    contoh macam...
    nak buat puding roti ke....
    nak buat roti telor???....mane mike pilih.....awok pilih makan jeeee ...heheh

    ReplyDelete
  4. kekadang menghadapi masalah nak buat pilihan, apa lagi sembahyang Istikarah le

    ReplyDelete
  5. betoi tu En Sharinginfoz.....
    ape2pun kite balik kepade azali kite....
    agame kita..... dan tentunye Allah sahaje le tempat kite memohon pertolongann....kalo kite tak lupe pade Die....DIe pun tak lupe pade kite....

    ReplyDelete
  6. betol3x ! bak kata upin ipin...

    org laki le nakhoda bahtera rumahtangga..jgn le pompuan jd queen control pulok...setakat bg cdgn tak mengapa,tp xsenua cdgn kaum wanita ni betoi

    ReplyDelete
  7. tapi kekadang sang lelaki ni terlampo nak menajge hati si perempuan... itu yang sampei die rele je dengan ape pilihan perempuan tadi tuuu.....untuk long term memang tak elok...... takot nanti kene queen control...

    ReplyDelete
  8. teman tengoh nengoh ceghomin ni yeop... nok tawu teman ni nakhode ke ato.. penaghik sauh..

    ReplyDelete
  9. agaknye tukang masak dighaje kot CHor...... bukan keghoje ateh kapei niii

    ReplyDelete
  10. kakyong la ni dah tak byk pilihan.. kalo beri cadangan pun belum tentu org nak amik kesah.. so, buat jer apa yg perlu.. maleh nak pikio sampaey sakit kepala....

    ReplyDelete
  11. tak jugak Kakyong......
    macma beli baju anak2 pon....
    kene jugak buat pilihannn....
    sekado contoh lee....
    nak cat ghumah....
    kene pilih mane warne yang kite berkenan.....
    jadi sehaghian kite kene jugak buat pilihan....
    dan pendapat oghang lame ni bergune....untuk panduan dan sempadannn

    ReplyDelete
  12. tu le.. dlm hal2 mcm tu (yg mike sebut tu) pun semua ayahnya nak conquer.. dia ajer betul...
    bila dah dia rasa kurang betul, baru nak refer kat kita....
    tu pasal dah maleh nak berebut mbuat pilihan ni... huhuuu...

    ReplyDelete
  13. bile udah ghase salah baghule encik ayahnye tanye ye....... biase nye pilihan die tu kene ke dengan pilihan kakyong???? awok biase nye kalo pilihan bende2 yang berkaitan anak2 ato ghumah ni...awok bio kan oghang ghumah awok yang tentukan.....senang keghoje....awok belikan je

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss