Semalam Bercuti daghi Berblog

Salam Semue....
Wahhhhhhhhhh...... buat pertame kalinye semalam.....
takde entri baghu daghi (dari) awok....
dalam hati memang tak sabo nak post entri baghu (baru).....

tapi sebab niat nak main dengan anak2.....
memang awok tolak tepi sume tuuu...
mem pulak asik perli2.....
soalan pun sinis je.....

'aiii....tak ngadap komputer ke haghi (hari) ni???'
awok sengih jele....
ditambah pulak dengan anak no 2 awok demam ......
lagi le die nak lebih perhatian......

oohh ye....
berceghite tentang anak no 2 awok....
anok teghune (teruna) awok ni....
kelmaghin (kelmarin) masuk 4 haghi die demam...
demam die pulak on off ....on off.....

saspen pulak....
badan die pulak naik meghah2 (merah2)....
jadinye petang Sabtu awok bawak die ke klinik....
di Simpang Empat, Semanggol.....
ape name kliniknye tak payah le kome tahu....

awok bengang betoi le dengan doktor yang bertugeh (bertugas)....
kebetulan pulak.....
bawak sekali baby yang kecik sebab nak mintak ubat untuk putih dalam mulut die tuuu....
jadi masuk sekali abang dengan adik berjumpe doktor.....

jawapan doktor yang buat awok terbako......
bile check si abang dulu....
check pun die tak pegang anak awok.....
sekadar letak stetoskop kat dada anak awok je....
'errr..... ni tande2 demam denggi ni....
kene ambik daghah (darah) ni.....
kami tak bulih nak ambik....kene pegi Hospital ni'

Jawapan awok pulak yang tak 'terer' macam doktor tu......
kalo kome tengok tande2 meghah (merah) kat anak awok tu pun kome bulih tau...
itu cume demam ghumah (ruam)biase je......
tapi takpele doktor tu lagi pandei daghi (pandai dari) awok kan...
die bagi le sughat (surat) mintak rujuk ke Hospital....
takpe....awok ikot....

tapi awok tak pegi haghi (Hari) Sabtu....
saje tunggu haghi (hari) AHad....
itu yang tak berblog sehaghi (sehari) tu....

memule awok rancang nak Hospital Columbia Asia.....
atopun Taiping Medical Centre.....
tapi disebabkan khidmat di Hospital Taiping pun udah bagoih (bagus).....
dan lebih mesghe (mesra) bajet awok....
awok rujuk kes anak awok ni ke Hospital Tepen (Taiping)

di Hospital Taiping.....
doktor yang check pun cakap ini demam ghuam (ruam) biase je....
tapi disebabkan demam dah ambik mase 4 - 5 haghi (hari) .....
ubat batok & antibiotik pun dah diambik....

tapi demam tak baek.....
die saghan (saran) kan ambik daghah (darah)...
ok awok ikot...
menjeghit (menjerit2) le anok teghune (teruna) awok tuuu.....
Ummi die langsong tak masok tengok...
sebab tak sampei hati....

dan setelah keputusan daghah (darah) dah diteghime (diterima).....
haseynye (hasilnya).....
ade jangkitan kuman di salughan (saluran) pernafasan anak awok.....
dan doktor bagi ubat untuk 2 haghi (hari) ni....
dan kalo takde peghubahan (perubahan)....
terpakse le masok wad....
mintak2 le kughang (kurang) sakit anak teghune awok ni...

alahai.....lain penyakit nak di tengok....
lain pulak penyakit yang datang....
Umminye le penin (pening) nak kene tengokkan si abang ni.....
kene kawei (kawal) ape je yang die pegang.....

alahaiii kesiannye anak teghune (teruna) ayah ni....

6 Responses to "Semalam Bercuti daghi Berblog"

  1. bebudok ni bile deme demam,kesiann kite nengoknye...bior le kite yg demam tak ngape...

    moga2 dah sihat la ye ank yop

    ReplyDelete
  2. itule memang kesian....tapi anak awok yong....deme demam pun deme tak melepek jee.....cergaih (cergas)....tapi macam kakak nye....pernah le sekali demam teghuk..... memang meragam die ...tak bangon......memang kesian.....itule kalo bulih bio kite yang demam...jgn deme...

    ReplyDelete
  3. hati2 ngan jangkitan kuman yeop.. bukan nok ghisokan mike.. cume nok pesan.. bio ati2...

    ReplyDelete
  4. yg no2 ni brp umurnyer?
    semoga cepat sihat.. kalo dah 4-5 hari demamnya.. saper yg tak riso...
    kalo demam pun masih ceghogah... demam nak mbersor la tu.... hrp2 xde apa2 yg serius... makannya selera ke idak..??!!

    ReplyDelete
  5. abang die ni umor setahun 4 bulan...... itule kakyong...awok agakpun sebab die nak besoo..... mintak2 tak mudaghat lee... mmg riso bile anak demam tak kebah2 ni

    ReplyDelete
  6. itule Chor ...sekaghang ni awok ambik langkah berjage2...takot daghi kecik jadi besoo...mintaknye ok leee

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss