Rancangan Maghi Melancong - Hulu Perak

Haaaaaaaaa komeee.....
seperti yang awok janji2kan sebelom ni.....
awok akan teghojah (terjah) daghi (dari) satu daeghah (daerah) ke satu daeghah (daerah) yang lain......
pasei (pasal) tempat pelancongan yang menaghek (menarik) di Perak......

kali ni awok nak tumpu pade daeghah (daerah) Hulu Perak....
disebabkan daeghah ni dok Hulu sekali dalam negeri Perak....
biole (biarlah) deme dulu yang awok highlightkan dulu...
Hulu Perak ni ade 3 daeghah (daerah) kecik dalam nye....
Lenggong, Gerik dan Hulu Perak....
tapi awok takkan ceghite satu2 daeghah (daerah) kecik yang ade ni....
awok rangkum semue sekali....

bese (biasa) kalo kat Hulu Perak ni....
pemes dengan Taman Negeri Royal Belum...
Hutan belom le tuu komee.....
kali ni awok nak kesahkan lain2 tempat menaghik (menarik) di Hulu Perak..

bagi yang kaji sejaghah (sejarah) atopon (ataupun) berminat dengan koghek mengoghek (korek mengorek)tanah untuk tujuan mengkaji purba...
Muzium Arkeologi Lenggong ni tempat yang patot kome tuju...



kalo kome nak tengok PerakMan.....
ini le die tempat yang patot kome pegi....
mane le ndak tauuu....
kot2 Perak Man ni bersedaghe (bersedara)dengan kome ke??....
kome kenei (kenal) ke dengan Perak Man????
kat bawoh (bawah)ni gambo (gambar)die awok letakkk....



Selain itu....
pade yang kaki memancen (memancing).....
ade banyak tasek yanga de di sini...
contohnye Tasik Temenggor, Tasek Raban, Tasek Kenering, Tasek Bersia ade jugak Pulau Banding....

memang syurge le untuk yang gemo memancen (gemar memancing)....
kome sebut le ape jenih (jenis) ikan kome ndakkk.....
tapi jangan le kome sebut ikan laut pulakkk...
nanti makan penampo pulakkk....

tapi jangan kome tersilap....
bukan je kaki mancen (pancing) je yang bulih lepak kat sini....
pade yang ghase (rasa) nak laghi (lari) daghi (dari) kesebokan keghoje (kerja)....
atopon (ataupun) sesekali nak meghase (merasa) suasane sunyi hutan.....
ade penginapan ato (atau) resort yang bulih kome menginap disini....



Walopon resort ni name Belum Rainforest Resort.....tapi letaknye di Pulau Banding jugakkk

tapi pade yang tak suke dudok lame dalam utan (hutan)....
kome bulih je pegi mandi ayor teghojon (air terjun).......
Lata Kekabu dengan Lata Ulu Lawin
tapi kalo kome nak ghase macam nak menginap dalam suasane hutan.....
ditemani dengan suaghe unggeh2 (suara unggas2).....
ade pulak bunyi ayor sungei (air sungai) mengalir.....
kome bulih check blog sebelah nii...Resort Lata Ulu Lawin

tapi kalo nak best lagi kome bulih ke blog ini ---> Hulu Perak awok terjumpe semase mencaghi (mencari) gambo2 menaghik (menarik) Hulu Perak....

P/S: Pergilahhh Melancong!!!


Update terkini : Pejabat Tourism Malaysia Negeri Perak dengan kerjasama agensi2 pelancongan menganjurkan Kuiz Pelancongan Cuti-cuti 1Malaysia yang akan disiarkan di PerakFM setiap haghi (hari) Rabu jam 5.15 petang bermule petang ini 6 Oktober 2010 dan akan berakhir pade 22 Disember 2010.... jangan ketinggalan menyertai Kuiz ini.... Perak FM juge bulih dilayari di Internet ---> http://www.perakfm.my/

8 Responses to "Rancangan Maghi Melancong - Hulu Perak"

  1. moh kite melancong! dlm Perak pun byk tempat yg menarik kan, me teringinnnn sgt nak gi Belum Rainforest Resort, tempat yg penuh dgn hutan n alam semulajadi...sejukk n damai, betul ke ape yg me imaginkan nih?

    ReplyDelete
  2. betoi le tuuuu.....memang syiok tempat tuuu..... kalo nak best lagiii ...masok ke hutan belom...ade resort sg nam basecampp...lagi best..... awok silap lee....sg nam basecamp ni yang resortnye bertingkat2....

    ReplyDelete
  3. tk yop, jauh kulu jangko mike ni, bebaloi kalo mike sendighi ngelihnye.

    ReplyDelete
  4. awok udah pegi tempat2 kat situ...... maklomle koje dengan pelancongan.....lepaih ni awok daeghah lain le pulak Chor.... tunggguuuuuuu

    ReplyDelete
  5. yeop,
    kakyong kan tiap kali ke Lenggong (umah mak sedara suami) mesti nampak signboard muzium arkeologi tu.. tp laki teman idok maunya dia nyinggoh... kempunan sesajer teman...

    ReplyDelete
  6. sayang le Kakyong....udah sampei tapi tak singgah....sesekali kene pegi jugak ni kakyong..... at least kite tau le kalo nak bergebang dengan oghang nantiii....tapi pade awok....tempat ni besttt...

    ReplyDelete
  7. pade teman ayo teghojun late kekabu paling cantik di Peghok.. Yg kat bukit laghut di tepen tu... alaa yang bulih nampok daghi jauh tuuuu.. jenuh teman caghi jalan nok pegi nengok ayo teghojunnye.. tp belum dapat yeop.. nampok beh betui tu..

    ReplyDelete
  8. jangan ghiso CHor.....daeghah laghut matang selame....nanti2 awok ceghite...... awok kalo bulih kat setiap daeghah taknak ade tempat menaghik tertinggei....tapi kalo ade jugakkk...mintak kengkawan le updatekan pade awok...

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss