Kuih Makmur




Entri kali ni akde le ceghite (cerita) pasei ghaye (raya) sangat....
cume awok nak nyembang pasei drama Melayu kat tibi tige haghi Sabtu lepaih....
sesekali melayan ceghite Melayu seghonok (seronok) jugakk....
ini ceghite Melayu yang awok ghase (rasa) real dengan oghang (orang) melayu sekaghang ni....

takde le asik ceghite (cerita) oghang (orang) kaye dok beghebut (berebut) ghete (harat) je...
nyampah iiiiiii....

ceghite (cerita) ni mengesahkan ...
seoghang (seorang) ibu tue due anak.....
yang ghiso (risau) ngenangkan naseb die yang bakei nyambot pose dengan beghaye soghang2 ((bakal beraya sorang2).....
kene pulak ade tukang cucok....

anak2nye yang due oghang (2 orang) tu berkeghoje (berkerja) di Kolumpo gamaknye....
sampei payah nak balik ......
tapi baik anak no 2 die pujok....
akhirnye Mak Mur ni nak jugak ke Kolumpo...
dok ghumah anak die....

watak antagonis dalam ceghite (cerita) ni ....
si Mak Bunga....
mulut tak ingat kome....baik punye cucuk...
sudahnye termalu sendighi (sendiri)....
impian nak beghaye kat Singapore tak jadi...
anak menantu die tak nak bawak die....kekek

maleh le nak ceghite panjang2 pasei drama ni...
tapi awok seghonok dan pueh le tengok drama ni....

awok yang nak tengok ceghite (cerita) ni bukan ape...
bile dengo aje Fauziah Nawi bercakap dengan loghat Perak....
teghuih (terus) jadi seghonok kome...
Fauziah Nawi ni memang oghang Ipoh....
kome tau aje le kalo die berlakon...
memang reallll.......

dan pelakon2 lainnye pun sesekali gune Loghat Perak jugak...
si Iqram Dinzly pun dipahamkan memang asei Ipoh....
udha lame takde ceghite Melayu gune loghat Perak...
kalo Pilem Razak Mohideen tu....
kompom le loghat Penang die gune....

P/S: oghang Perak sebot Kuih Makmur jadi Koi Makmur....

12 Responses to "Kuih Makmur"

  1. tetibe mak awok jd sensitip tgk ceghite nih, maklum ler die pon juey koi makmur.kui3

    ReplyDelete
  2. kekeke....... agaknye kome pun buat same macam menantu die buat tu kot....maghah kat die.....emosi le die bile nengok drama tu....

    Err...
    lame takde cghite baghu hanibi???

    ReplyDelete
  3. ekekeke.. idok le smpey maghah2.. mak awok je maghah2 awok kalo sales down.ekekeke

    ReplyDelete
  4. hisss...

    awok awai2 dah booking nk nengok ceghite koi makmur nii..

    alih2 tertido tak hengat mike oii...entahla knape...penat bebenor kot..masa tu bermalam di sebuah motel di alor setar weihh..geget jari jugele awok ! huhuhuhuuu..

    ReplyDelete
  5. uiiiii....bejalan mike Yong???.....kalo udah bejalan tu....mmg penat....udah penat mmg tetido punyeleee.... takpe...dekat website tibitige bulih tengok....

    ReplyDelete
  6. uiii...mak mike hanibi.... ni mesti untong berjute kali niii......

    ReplyDelete
  7. bulan ni belum lg nengok drama melayu.. yeop baguih.. penyokong drama melayu yak..

    ReplyDelete
  8. ceghite kalo ade poziah nawi, wan maimunah udah boleh diteke kome oiii. naaaaangihhh aje kojenye.

    lagi satu awok nengok ita che wan tu udah macam kaku nak berlakon pun ade. oghang buat mimik muka tak sedap ngan koi dia, koghang2 ade le jugak muka suspen. ini idak, buat batu aje.

    tu yg awok boring nengok ceghite melayu ni. nangih, juey muka tak juey bakat, last2 antagonis kalah. boring.

    ReplyDelete
  9. kekekek......ate udah pengarah sughuh macma tu...mane ndak dibuatnyee...... tapi yele.... drama Melayu mmg macam tuuu.....oghang jahat mesti kalah..... ending mesti seghonok jee....... ce sesekali buat oghang jahat menang kee..... tak pun oghang jahat jadi baik....yang baik jadi jahat....amacam???

    ReplyDelete
  10. awok ni pun sbb tertengok....padehei awok jaghang tngok tibi pun.....udah tengoktu....cakap Perak pulak....melangot le awok depan tibi... nak tengok bola pulak....umah mentue takde cenel bolaa...

    ReplyDelete
  11. terlepah udoh citer ni...
    susah benor la ni nak dpt ngadap tibi.. anak2 dok layan kartun deme jer..

    ReplyDelete
  12. awok sebab dekat ghumah tok wan deme je haghitu...... deme pulak sebab siang nye udah ngadap tengok ceghite katun .... malam deme tak bulih kaco....sebab ghamei nak tengok tibi....muahahaha..... takdele...sebab deme tido awei je haghi tuuu

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss