Sembahyang





Mengambil berkat haghi (hari) Jumaat....
Penghulu segale haghi (hari).....
awok suke nak berpesan melalui blog awok yang kecik ni....
untuk mengajak kome semue.....

kerjekan lah Sembahyang....
maksud awok sembahyang 5 waktu yang ade tuu...
wajib tu kome.....
bayangkan kalo yang wajib kome tak buat???

ape lagi le amalan sunat ye tak???
awok bukanle Ustaz mahupun pendakwah.....
cume awok ghase (rasa) melalui blog yang kecik sangat niii....
awok bulih sampeikan pesan yang baek ni....

Semue umat Islam tau....
Sembahyang tu tiang agame....
tak tertegak agame kome kalo tiang seghi (seri) kome tak tegoh....

kome ambik contoh mudah le...
ghumah (rumah) kome...
kalo takde tiang...
ape jadinye????

mau ke berdighi (berdiri) ghumah kome???
takde maunye kan????
macam tu jugak le sembahyang ni....
kalo le amalan kome yang lain tu superb....

contoh macam kome selalu puase sunat....
Ramadan kome pose penuh.....
kome ghajin (rajin) bersedekah......
kome selalu pegi majelih (majlis) ilmu.....

tapi sayang.
kalo kome tak semayang....
takde makne nye amalan2 kome tadiii....

P/S: maghi (mari) kite kerjakan Solat....

6 Responses to "Sembahyang"

  1. Solat itu wajib setiap umat Islam, jgn name je Islam, tapi......sendiri mau ingat le....pesanan utk diri sendiri juga...Solatlah...

    ReplyDelete
  2. iye....pesanan awok untuk semue dan dighi awok jugeee....

    ReplyDelete
  3. penting sangat solat dan jangan lupa zakat also

    ReplyDelete
  4. Rukun Islam ........ kalo rukun kite tak ikot...... payah nak cakap lee......

    ReplyDelete
  5. Baguih...baguih...bepesan2 ngan kebaikan yak.. baguih..baguih..

    ReplyDelete
  6. berpesan pade bende yang baik ni Chor.... mintak2 nye ade le yang dengo....

    ReplyDelete

Kome nak mintak tolong ..ato nak info ape2 kabo je... Insyallah awok tolong.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Most Popular

(Tab Widget 1)

Get this tabber widget

Kengkawan

Labels

Google+ Followers

Sembang

Awok/Teman/Aye/Saya

My Photo

Ayah kepada 3 putera & 1 puteri dan Suami kepada seorang Isteri .. ahakss